Print deze pagina
woensdag, 17 januari 2018

Doelen Stellen | Hoe Doe Je Dat?

Geschreven door 
Doelen stellen doe je zo! Doelen stellen doe je zo!

Geen goede voornemens, maar doelen stellen voor het nieuwe jaar!

Je kent het wel vlak voor Oud & Nieuw heb je misschien een aantal goede voornemens, zoals afvallen, meer sporten, meer me-time, gezonder eten enzovoorts. Werken die goede voornemens eigenlijk wel goed? De eerste maand misschien wel, maar daarna...

Daarom kun je beter doelen stellen in plaats van goede voornemens. Als je een doel hebt of misschien meerdere doelen kun je je daar vaak veel beter aan houden. Hoe je dat kunt doen leg ik je in dit artikel uit.

Hoe stel je doelen?

Moet je alleen doelen stellen als er een nieuw jaar begint? Nee hoor, dit kan op elk moment van het jaar. Je kunt tussendoor eventueel zelfs je doelen wat bijstellen als dat nodig is!

Om je doelen te stellen is het belangrijk dat je daar eerst eens even rustig voor gaat zitten met een pen en papier bij de hand. Schrijf op wat je graag zou willen. Dit kan echt van alles zijn! Schrijf het gewoon op, ook al lijkt het onhaalbaar.

Juist als er iets te binnen schiet of iets waar je al heel lang van droomt wat onhaalbaar lijkt te zijn, juist dan zul je zien dat als je met doelen stellen aan de slag gaat deze onhaalbare droom misschien toch meer mogelijkheden biedt om deze werkelijkheid te laten worden.

Doelen hoeven niet één, twee, drie gehaald te worden. Nee, daar kun je weken, maanden of zelfs jaren over doen. Het ligt er natuurlijk een klein beetje aan hoe groot dat doel is. Als je bijvoorbeeld de woonkamer van een fris laagje verf wilt voorzien of dat je een volledige carrièreswitch wilt gaan maken, daar zit qua tijd natuurlijk wel wat verschil in.

Doelen stellen kun je dus voor ieder onderwerp gebruiken. De voor de hand liggende onderwerpen zijn bijvoorbeeld: gezondheid, werk, geld, maar je kan bijvoorbeeld ook doelen hebben op het gebied van reizen, hobby's, interieur, noem maar op!

Wat is belangrijk voor jou?

Welk(e) doel(en) wil jij behalen?

Nadat je wat doelen op een kladje hebt geschreven ga je dit in verschillende categorieën opdelen.
Bijvoorbeeld: afvallen, op tijd naar bed, meer sporten, stoppen met roken -> dit kun je onder de categorie gezondheid zetten. Het hoofddoel is dus gezondheid.


Vervolgens ga je per doel bedenken wat je daar allemaal voor kunt doen, hoe je dat wilt gaan doen en hoe lang je daar de tijd voor wilt nemen om dat doel te behalen.


Als voorbeeld gebruik ik het doel afvallen:

AFVALLEN:

- Hoeveel kilo's wil ik kwijt?
- In hoeveel tijd wil ik afvallen?
- Wat kan ik doen?
- gezonder eten
- gezonde recepten zoeken op pinterest
- eerst 1x per week een gezond recept, na een tijdje ga ik dit uitbreiden
- smoothies en sapjes maken
- tijdsschema maken hoe je de gezondere voeding steeds meer gaat toepassen (in één keer alles veranderen hou je meestal niet lang vol)
- meer beweging
- bezoek aan een diëtist
- misschien kun je zelf nog meer stappen bedenken

Wat belangrijk is, is dat je niet alles in één keer wilt veranderen. Doe het in kleine stapjes. Zorg ervoor dat je steeds een stapje verder gaat zodat het in je levensstijl gaat passen als een routine. In één keer alles willen doen is vaak te overweldigend en zorgt er meestal voor dat je weer in het oude patroon terugvalt.


Naast bovenstaand voorbeeld zal ik nog een voorbeeld geven met een ander onderwerp zoals carrière:

CARRIÈRE:

- Wat wil ik?
- in loondienst of een eigen bedrijf?
- meer geld verdienen
- Wat vind ik leuk?
- van welk werk wordt ik écht blij?
- Wat wil ik veranderen?
- meer vrijheid

Als je de doel-vragen voor jezelf hebt beantwoord kun je hier de stappen bij bedenken die je kunt gaan nemen om dichter bij je doel te komen.
Zoals bijvoorbeeld:

- Plan van aanpak maken
- Opleiding of cursus volgen
- LinkedIn profiel aanmaken of updaten
- Op zoek naar een andere baan óf een businessplan schrijven

Al die bovenstaande stapjes kun je ook weer onderverdelen in kleinere stappen zodat je het meer haalbaar maakt voor jezelf. Denk dus in kleine stapjes!!


Beide voorbeelden die ik hierboven heb gegeven zijn dus voorbeelden. Zie het als een soort handvaten voor hoe jij zelf je eigen doelen kunt stellen in verschillende onderwerpen.


Grote of kleine doelen, werk alle doelen die je hebt uit op papier zodat je een beter overzicht krijgt van wat je allemaal zou willen (veranderen).
Zelf maak ik altijd graag gebruik van cirkels zoals de plaatjes hieronder.

afbeelding over doelen stellen

 

Op deze manier kun je het hoofddoel in de cirkel zetten en alle stappen die je kunt nemen om dat doel te behalen zet je aan de buitenkant van de cirkel.

2

 

Die stappen ga je vervolgens in je agenda inplannen. Dit doe ik zelf allemaal in mijn Bullet Journal.

 

Doelen Stellen in een Bullet Journal

Persoonlijk vind ik het fijn om al mijn doelen in een Bullet Journal te zetten. Als je niet precies weet wat een Bullet Journal is dan kun je het artikel Wat is een Bullet Journal eerst even bekijken.

In een Bullet Journal kun je je creativiteit helemaal de vrije loop laten gaan en mooie creatieve creaties van de pagina's maken. Ben je daar niet zo van? Je kunt het ook gewoon strak, kort en krachtig houden zonder tierelantijntjes ;-).

Natuurlijk ben je zelf helemaal vrij hoe je dit aanpakt en werk je liever met losse blaadjes of maak je een bijpassend moodboard of...

Een Bullet Journal is in ieder geval aan te raden en tegenwoordig zijn er vele soorten Bujo's verkrijgbaar of koop een mooi notitieboek die je als doelensteller gaat gebruiken.


Doelen stellen kun je op ieder moment doen, dus dat hoeft niet per se vanaf 1 januari. Het kan ook dat er ineens een doel bijkomt of dat je sommige doelen na een tijdje anders gaat zien en deze misschien iets bijschaafd.

Schrijf je doelen op, neem kleine stapjes en kijk wat er gebeurt!


Succes!!


Wat zijn jouw doelen?

Be Dazzled!!

 

Nieuwste van Tessa Grootscholten

Gerelateerde items (op tag)