Print deze pagina
vrijdag, 22 april 2016

Capsule garderobe voor minimalisme in je kledingkast

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(15 stemmen)
Capsule Wardrobe! Capsule Wardrobe!

Ken je dat? Je staat voor je (overvolle) kledingkast en je hebt niets om aan te trekken? Vervolgens trekt je partner één wenkbrauw omhoog met de gedachte: Really??!!

Als dit het geval is, dan is je kledingkast waarschijnlijk één grote puinhoop en totaal niet in balans waardoor je het idee hebt dat je écht niets leuks hebt om aan te doen. Oke, nu is het moment daar om een capsule garderobe te gaan creëren. Wat een capsule garderobe/kledingkast precies inhoud kun je verder in dit artikel lezen.

Capsule garderobe

In mijn Project Organize ben ik nu bij het onderdeel kledingkast aanbeland. Meestal ruim ik de kledingkast 1 à 2 keer per jaar op en zoek ik de kleding uit wat weg kan en wat blijft. En toch klopt mijn kledingkast niet, er zijn teveel kleren die ik bijna nooit aantrek en er zijn veel items die niet te combineren vallen met als resultaat dat ik vaak in dezelfde outfit loop.

Nu zijn er op internet vele opruimtips te vinden die kunnen helpen om je kledingkast op te ruimen. Ik heb ze allemaal weleens geprobeerd, maar blijf toch altijd met hetzelfde garderobe probleem zitten. Een tijdje terug ontdekte ik via een amerikaanse blogger de capsule kledingkast. Hier had ik toen nog niet eerder van gehoord, maar mijn interesse voor een capsule garderobe was meteen gewekt.

Mijn eerste gedachte bij een capsule garderobe was; "Dat moet wel een hele kleine kledingkast zijn..." en "Is het zoiets als het capsule hotel in Tokyo?". Ja en nee. Bij een capsule denk ik aan een hele kleine ruimte, uiteraard kan een kledingkast heel klein zijn, maar dat is niet helemaal het idee achter een capsule garderobe.

Wat is een capsule garderobe?

De capsule wardrobe (garderobe) is ontstaan in 1970 in Londen naar het idee van boutiek eigenaresse Susie Faux. De capsule garderobe draait om een kleine collectie kleding per seizoen die allemaal een mix & match gehalte hebben.

Bij een capsule garderobe wordt de kleding dus ingedeeld in capsules. Per seizoen creëer je één capsule. Omdat we 4 seizoenen per jaar hebben, zou je 4 verschillende capsules kunnen maken. Persoonlijk kies ik voor 2 capsules per jaar, lente-zomer en herfst-winter. Iedere capsule kan weer subcapsules bevatten. Denk hier bijvoorbeeld aan de categorieën werk, casual, sport en uitgaan.

Nu zijn er tegenwoordig verschillende varianten ontstaan van de capsule garderobe. Het komt er op neer dat een seizoens capsule tussen de 30 en 40 items bevat. Een capsule bevat alle kleding inclusief schoenen en jassen, sokken en ondergoed tellen niet mee. Deze kun je natuurlijk ook meetellen, het is maar net hoe jij de capsule garderobe voor jezelf wilt invullen.

Voor een capsule garderobe bestaat er geen goed of fout. Het is belangrijk dat je je er goed bij voelt en op een gegeven moment de juiste kleding in je kast hebt hangen die je ook daadwerkelijk draagt en fijn vindt. Natuurlijk is het wel verstandig om je aan een bepaald aantal items te houden, voor de één zal dat misschien 28 stuks zijn en voor de ander 37 stuks. Zelf ga ik het aantal van 37 stuks proberen te realiseren met een uitloop naar de 40 stuks. Waarom een uitloop? Geen idee, dat geeft voor mij het juiste gevoel ;-).

Uiteraard zul je mijn bevindingen en resultaten in de komende tijd voorbij zien komen in mijn #projectorganize.

Let's start organize the wardrobe!

Wat vind jij van een capsule garderobe? Heb je er ervaring mee?

Be Dazzled!!

Nieuwste van Tessa Grootscholten

Gerelateerde items (op tag)

2 reacties