vrijdag, 13 maart 2015

Vrijdag de 13e

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Vrijdag de 13e.... Vrijdag de 13e....

Het is vandaag Vrijdag de 13e.....

Vrijdag de 13e wordt door vele mensen als ongeluksdag beschouwd. Maar hoe zit dat nou precies? Is het echt een ongeluksdag of is het gewoon bijgeloof wat toch wel veel mensen bezighoud?

Dit jaar (2015) telt drie keer een Vrijdag de 13e, Februari, Maart en November. Dat zou dus drie keer oppassen geblazen zijn dit jaar. Wat ik persoonlijk heb met Vrijdag de 13e? Eigenlijk niet zo veel. Vaak denk ik er even aan als de dag begint, maar daar blijft het dan ook bij. Als ik met een klant een kappersafspraak maak voor op een Vrijdag de 13e maken we er meestal wel een grapje over in de trend van: "Whoooeee als de kleur maar niet mislukt" of "Als je maar niet in je vinger knipt". Nu moet ik zeggen dat deze dingen nooit voorkomen met uitzondering dat ik weleens in mijn vingers knip, maar dat is niet speciaal op een Vrijdag de 13e. Oké...dat ga ik even afkloppen ;-) Hahaha, nog zo'n bijgeloof.

Toch ben ik een klein beetje gefascineerd door deze dag en ben eens op zoek gegaan naar het verhaal hierachter. Waar komt het vandaan en brengt deze dag echt ongeluk?

Vrijdag is een ongeluksdag en 13 is een ongeluksgetal, dus een combinatie van deze twee.....

Vrijdag de 13e

Na wat research op het internet kwam ik erachter dat er een aantal verschillende verklaringen zijn voor Vrijdag de 13e. Het zou te maken kunnen hebben met de dag waarop Jezus gekruisigd is, het laatste avondmaal van Christus, de Romeinen voltrokken doodvonnissen op deze dag of heeft het te maken met de tempeliers in Frankrijk in 1307? Of wat dacht je van de kwaadaardige god Loki die als niet-uitgenodigde, dertiende gast, op het feest komt en de aarde in rouw dompelt? Ook zou Vrijdag de 13e afstammen van de dag dat de heksen bij elkaar zouden komen. Op Vrijdag de 13e een 13-gangen diner voor 13 personen kwam ik ook nog tegen. Ik heb verschillende jaartallen voorbij zien komen, maar Vrijdag de 13e als ongeluksdag heeft pas meer bekendheid gekregen na 1907.

Tja.....dus waar komt het nou door?

Naar mijn idee weet niemand het eigenlijk precies, maar door dit bijgeloof zijn er toch veel mensen die wat voorzichtiger zijn op deze dag. Sommige gaan zelfs zo ver dat ze op Vrijdag de 13e het huis niet uitgaan. Men spreekt in de psychologie dan over paraskevidekatriafobie, angst voor Vrijdag de 13e.

Ook krijg ik niet de indruk dat er speciaal op Vrijdag de 13e meer ongelukken gebeuren dan op een andere dag. Ja, misschien komt dat wel omdat de mensen extra voorzichtig zijn!

Wat vind jij van Vrijdag de 13e? Doe je op deze dag extra voorzichtig? Of geloof je er niet in?

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  • Plaatsen waar ik ben geweest

    +
    -
    X