donderdag, 09 juni 2016

Aardbeving meemaken in de hoogste toren van Japan

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Aardbeving terwijl je in de Tokyo Skytree staat! Aardbeving terwijl je in de Tokyo Skytree staat!

Tokyo in Japan staat bekend om de vele aardbevingen die jaarlijks voelbaar zijn. Maar wat nou als je precies tijdens zo'n aardbeving in de één na hoogste toren ter wereld staat?

In deze Travel Story vertel ik je mijn belevingen over het meemaken van een aardbeving in het hoogste bouwwerk van Japan, de Tokyo Skytree. Lees je mee?

 

Tokyo Skytree Toren in Japan

Tijdens ons bezoek in Tokyo stond de Tokyo Skytree hoog bovenaan op onze do to list. Na de tussenstop in Dubai om daar een kijkje te nemen in (en vanaf) het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa, kon een tripje met de lift omhoog in de Tokyo Skytree natuurlijk niet uitblijven.

tokyo skytree toren

De Tokyo Skytree toren is met 634 meter het hoogste bouwwerk van Japan en daarmee ook de één na hoogste toren ter wereld. Om de Tokyo Skytree in te mogen betaal je entreegeld waarna de super snelle lift je naar het observatie dek brengt. De hoogste verdieping is op 450 meter hoogte en de punt van de antenne bereikt de 634 meter. Geloof me; het observatie dek is al aardig hoog! Mensen met hoogtevrees kunnen hier beter niet in gaan. Gelukkig hebben wij daar zelf geen last van, maar om nou op deze hoogte te staan tijdens een aardbeving...

hoogte tokyo skytree

Omdat er regelmatig aardbevingen voelbaar zijn in Tokyo, in Japan zijn er jaarlijks ongeveer 1000 voelbare aardverschuivingen, hadden we van tevoren bedacht dat we dat wel een keer mee wilden maken. Begrijp me niet verkeerd! Een aardbeving kan heel verwoestend zijn, daar heb ik het natuurlijk niet over. Nee, gewoon een "kleintje" die verders geen schade aanricht. Nou dat hebben we geweten ;-).

uitzicht tokyo

Nadat de lift ons naar het observatie dek had gebracht en we een poosje van het uitzicht hadden genoten stonden we weer in de rij om naar beneden te gaan.

 

"Huh, voelde jij dat ook?" "Ja!"

Het leek alsof de toren een beetje bewoog...

En ja hoor! De toren stond ineens te schudden! Whutttt!!!

"Help, wat gebeurt er?!"

 

Het personeel sloot de liften af, niemand mocht meer naar beneden. Iedereen moest bij de ramen vandaan. Het personeel liep wat gehaast rond en volgde de aardbeving procedure.

Op dat moment hadden wij geen idee wat er aan de hand was. Paniek wil ik het niet noemen, maar ik voelde me toch een beetje bang worden. Het handjevol westerlingen dat in de rij stond (inclusief ons) keken elkaar wat verbaasd en onzeker aan. De tientallen japanners die om ons heen stonden lieten niets merken van paniek o.i.d. en praten en lachten gewoon verder. Gelukkig stond er een japanse dame dichtbij ons die redelijk engels sprak. Zij vertelde ons vrolijk met een big smile "This is a real earthquake". Daar sta je dan. Je kan geen kant op en je staat ook nog eens in een hele hoge toren waar je niet uit kan.

Na een minuut of 15 (het leek wel uren) werden de liften weer in gebruik genomen. Gelukkig! Zo blij als een kind stapten we de Tokyo Skytree toren weer uit. Eenmaal buiten aangekomen troffen we het gewone straatbeeld aan alsof er niets was gebeurt. Niemand in paniek en alle gebouwen stonden er nog net zo bij als voor de aardbeving.

Dat was een bizarre belevenis. Dat was dus een echte aardbeving. Dat hoeven we niet per se meer mee te maken ;-).

Met 5.4 op de schaal van richter was dit best wel een heftige aardbeving en werd zelfs vermeld op nu.nl. Op de grond was de voelbaarheid veel heftiger dan wat wij bovenin in de toren hebben gevoeld. Een local vertelde ons de volgende dag ook dat dit een zware aardbeving was en dat hij zelfs uit zijn bed was gevallen wat niet snel gebeurt. Gelukkig is Tokyo heel goed voorbereid op aardbevingen zoals deze, de gebouwen en dan vooral de wolkenkrabbers zijn met speciale aardbevingproof instructies gebouwd. De gebouwen kunnen als het ware mee bewegen.

Achteraf hebben we vooral tijdens ons verblijf in Tokyo meerdere aardbevingen gevoeld. Dit waren vooral hele lichte aardbevingen, het lijkt net of je een beetje dronken bent van vermoeidheid. In eerste instantie dacht ik ook dat het door de vermoeidheid kwam de eerste dagen, maar achteraf bleken dit dus kleine aardverschuivingen te zijn.

Op het moment zelf stonden we niet echt te lachen, maar achteraf was dit weer een unieke avontuurlijke belevenis waar we mooi op terug kunnen kijken!


Heb jij weleens een (heftige) aardbeving meegemaakt?


Be Dazzled!!

 

Lees 5051 keer Laatst aangepast op donderdag, 09 juni 2016 12:22

5 reacties

 • Reactielink Lies woensdag, 15 juni 2016 11:18 Geplaatst door Lies

  Wow, lijkt me toch wel freaky om dat mee te maken. Maar ik dacht tijdens het lezen inderdaad al, je kunt beter in die toren staan dan op de grond.
  Nog nooit zoiets meegemaakt (gelukkig).

 • Reactielink Kim woensdag, 15 juni 2016 10:17 Geplaatst door Kim

  Wauw zotjes! Dat je dit net in de toren moest meemaken. Maar wel een bijzonder reisverhaal. Leuke blog heb je. Groetjes Kim #blogfeestje

 • Reactielink Marguerita zondag, 12 juni 2016 20:06 Geplaatst door Marguerita

  Nog nooit zoiets meegemaakt! Lijkt me heel eng! (Ik ben via het blogfeestje op je blog terecht gekomen ;-) ) Die heel hoge gebouwen lijken me zowiezo al spannend als je zonder aardbeving uit het raam kijkt.

 • Reactielink Henrieke Hommersom zondag, 12 juni 2016 18:53 Geplaatst door Henrieke Hommersom

  Jullie hebben in ieder geval ruimschoots meegemaakt waar jullie naar op zoek waren! ;-)

  Ik heb nooit een grote aardbeving meegemaakt. De laatste kleine aardbeving was nauwelijks merkbaar. Het voelde 's avonds alsof de kat van de bank sprong maar toen ik zocht zag ik geen kat.. Later bleek dat dit dus een kleine aardbeving was.

 • Reactielink Elisabeth zaterdag, 11 juni 2016 20:33 Geplaatst door Elisabeth

  Nou ik zou echt zo hard geschrokken zijn!! Nooit een aardbeving meegemaakt gelukkig...

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.