zaterdag, 16 maart 2019

FODMaP Dieet op Vakantie | Mijn Ervaring

Geschreven door 
Op vakantie gaan tijdens het FODMaP dieet. Hoe doe je dat? Op vakantie gaan tijdens het FODMaP dieet. Hoe doe je dat?

Je bent bezig (of net gestart) met het FODMaP dieet en je zou graag op vakantie willen. Zeker als je in de begin periode van het FODMaP beperkte dieet zit, denk je waarschijnlijk: "Hoe dan?", "Dat is niet te doen!" of raak je al gestrest bij het idee!

Als wanderluster én mede fodmapper ben ik van mening dat het FODMaP dieet je er niet van hoeft te weerhouden om op vakantie te gaan. Ik geef je een paar handige tips en deel je mijn ervaring met mijn eerste reis tijdens het FODMaP dieet, bestemming CHINA!!

5 FODMaP tips voor op vakantie

Na een half jaar bezig te zijn met het FODMaP beperkte dieet ben ik al op vakantie geweest. Ik moet bekennen dat zo'n eerste reis (zeker als je nog in de herintroductie fase van het dieet zit) best spannend is. Ook wist ik dat ik vanwege het FODMaP dieet me er niet van wilde laten weerhouden om die toffe reis naar China te maken. Ik heb voor mijn eerste reis misschien niet voor het makkelijkste land gekozen qua dieet, maar ik ben bereist genoeg om hier niet voor terug te deinzen. Zo gezegd, zo gedaan ;-).

Uiteraard heb ik hier van tevoren goed over nagedacht en dit ook uitgebreid met mijn diëtiste besproken. Zij vond dat ik gewoon moest gaan, dus kon ik voor mijzelf ook de laatste knoop doorhakken en boekte mijn vliegticket.

Waar moet je van tevoren aan denken?

Voordat je mijn tips leest is het belangrijk om te weten dat het voor iedere persoon die het FODMaP dieet volgt weer anders kan zijn. Denk hierbij aan de klachten die je zelf ervaart en natuurlijk welke producten en ingrediënten jij zelf wel of niet kunt verdragen. Als je dit voor jezelf op een rijtje hebt dan zijn de onderstaande tips handig om op jouw behoeften toe te passen.

  • Verdiep je in de bestemming! Super belangrijk! Ieder land heeft weer een eigen keuken. Hoewel er veel overeen kan komen met onze voeding hier in Nederland, kun je er niet van uitgaan dat dat hetzelfde is als in het land waar je op vakantie bent. Doe dus wat research.
  • Neem een lijstje mee met wat je moet vermijden! Zijn bepaalde producten en ingrediënten voor jou echt een NO-GO? Vertaal deze woorden in de taal van het land waar je naartoe gaat! Dit kun je in een restaurant of supermarkt altijd laten zien zodat je zeker weet dat je dat niet binnenkrijgt.
  • Neem basics mee! Het is verstandig om wat basics mee te nemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld glutenvrije crackers, koekjes enzovoorts. Sla hier niet in door en houd er rekening mee dat je niet zomaar alles mag invoeren in een land. Ook hierbij is research verstandig om te doen.
  • Overleg! Ga je met het vliegtuig op vakantie? Informeer bij de vliegtuigmaatschappij of ze een aangepaste maaltijd in het vliegtuig kunnen serveren. Ditzelfde geldt ook voor de accommodatie die je hebt geboekt. Leg je situatie uit en misschien kan men op plaats van bestemming meer voor je betekenen dan je denkt.
  • Geniet!! De laatste tip die ik je wil meegeven is om vooral ook te genieten! Teveel stress is ook niet goed voor ons maag- darmkanaal, dus relax. Geniet van de omgeving waar je bent, eten en drinken is bijzaak. Er is namelijk altijd wel iets wat je wél kunt verdragen. Gaat het een dagje niet zo goed? Morgen weer een herkansing!

Mijn ervaring met het FODMaP dieet in China!

Ben je nog niet overtuigd om op vakantie te gaan ondanks het FODMaP dieet? In de video hieronder heb ik een story time voor je over mijn ervaring met het FODMaP dieet tijdens mijn 2-weekse rondreis door China. Enjoy!!

Wil je meer van dit soort video's zien over het FODMaP dieet? Bekijk dan deze FODMaP lijst op mijn YouTube kanaal!

Vind je het toch nog te spannend om op vakantie te gaan? Wacht dan gewoon nog even tot je wat verder bent met het dieet en meer hebt geleerd over wat je wel en niet goed kunt verdragen.

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.