donderdag, 16 februari 2017

Ga je alweer op reis?

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Wanderlust Traveler! Wanderlust Traveler!

"Ga je alweer op vakantie?"

Dat is een vraag die ik regelmatig te horen krijg als men naar mijn vakantieplannen vraagt...

Of ik wel of niet "alweer" op vakantie ga moet ik (volgens mij) helemaal lekker zelf weten en ben ik niemand enige uitleg verschuldigd. Toch ga ik in dit artikel daar iets meer over vertellen ;-).


Hoe vaak ik op vakantie ga

Hoe vaak of hoeveel keer per jaar ik op vakantie ga? Dat valt eigenlijk best wel mee. Als het aan mij ligt zou ik veel vaker op reis willen dan wat we nu doen. Ik ga graag op reis i.p.v op vakantie gaan.

Uhm huh? Hebben we het hier nu over hetzelfde of niet?

Mijn vakanties noem ik liever reizen vanwege het willen ontdekken van landen, plekken en plaatsen waar ik nog niet eerder ben geweest. Als ik met vakantie ga, ga ik op reis om meer van de wereld te kunnen zien. Yep, ik ben gestoken door de travelbug!!

Roadtrip

Onze reizen zijn absoluut geen relax vakanties, maar eerder hele actieve vakanties. Zodra mijn laatste werkdag erop zit gaat het kriebelen en krijg ik een flinke energie boost. Ik roep dan ook altijd bij thuiskomst "Ik heb vakantie!". Hoewel het reizen best wel vermoeiend kan zijn eer je op de plaats van bestemming aankomt, ben ik altijd veel energieker op reis. Waar de één bijkomt van een welverdiende vakantie door op het strand te relaxen, kan ik mijzelf weer volledig bijtanken door veel nieuwe dingen te doen, te zien en actief bezig te zijn in een andere omgeving/land. Als ik op reis ben sta ik in de ochtend zelfs vroeg op (dat lukt me thuis dus nooit op een vrije dag ;-)). Natuurlijk plannen we ook wel wat rust momentjes in, want ook dat is belangrijk.

Hoe het komt dat ik meer energie krijg van actief bezig zijn op vakantie? Niets MOET, alles MAG zonder de dagelijkse verplichtingen waar je thuis niet onderuit komt. Daarnaast is reizen één van mijn grootste hobbies. Ik wil graag alles van de wereld zien!

Terug naar de vraag hoe vaak ik dan precies op vakantie ga. Dat verschilt soms wel per jaar. Het liefst doe ik minimaal 1 verre reis per jaar met daarnaast minimaal nog 2 kortere tripjes. Dit kan een stedentrip zijn, een weekendje of midweek weg of bijvoorbeeld een weekje weg in Europa.

Vorig jaar zijn we bijvoorbeeld 2 x op vakantie geweest. Begin van het jaar brachten we door op de Filipijnen en aan het einde van de zomer maakten we een roadtrip door Kroatië en Bosnië & Herzegovina. Totaal? In 2016 ben ik 3,5 week op vakantie geweest. Vergeleken met het reisjaar van 2015 zijn we in 2016 minder weggeweest. Dat heeft ook te maken met ons budget. De Japan reis in 2015 heeft best wel het één en ander gekost, dus in 2016 deden we het iets rustiger aan door naar wat betaalbare landen te reizen.


Is reizen een luxe?

Ja en nee. Ik weet dat er mensen zijn die het zich vanwege hun budget niet kunnen veroorloven om bepaalde reizen te maken. Dat brengt mij op de volgende zin die ik ook af en toe om mijn oren geslingerd krijg:

"Jullie doen maar, wat kost dat wel niet?"

Reizen kost geld, maar je kunt het net zo duur maken als dat je zelf wilt. Heb je weinig budget, dan kies je een bestemming uit die betaalbaar voor je is. Wil je heel graag die ene mooie reis maken waar je al jaren van droomt? Sparen, sparen en nog eens sparen!! Wil je langere tijd op reis? Tegenwoordig zijn er ook verschillende mogelijkheden om tijdens het reizen te werken. Het ligt er natuurlijk wel aan wat voor werk je nu doet en of je ook vanuit het buitenland kunt werken.

ultra light backpacken


Hoe ik dit regel met mijn werk?

In Juni 2017 bestaat mijn eigen bedrijfje alweer 8 jaar, dat houdt dus in dat ik al bijna 8 jaar eigen baas ben. Zzp-er, zelfstandige zonder personeel in het kappersvak. Een groot voordeel is dat ik helemaal zelf mijn eigen tijd in kan delen, dus je zou denken dat ik heel gemakkelijk vrij zou kunnen nemen. Een nadeel is dat als ik niet werk, er ook geen geld verdient wordt. Omdat ik met vaste klanten te maken heb, die ik graag wil behouden, heb ik de keuze gemaakt om max. 2,5 week aaneensluitend vrij te nemen om op reis te gaan. Op deze manier hoef ik (bijna) nooit iemand teleur te stellen zodat ze naar een andere kapper moeten gaan. Dat zou ik ook niet willen, omdat dán de kans bestaat dat ze niet meer terug komen als kappersklant.

Vaak houdt het wel in dat ik voor en na mijn vakanties topdrukte heb. Ik werk dan de hele week (6 dagen) om te voorwerken en na afloop een inhaalslag te maken. Op deze manier kan ik met een gerust hart 2,5 week weg, waarvan ik gemiddeld genomen uiteindelijk misschien een dag of 6 echt vrije dagen neem in 2,5 week tijd (als je begrijpt wat ik bedoel).

Buiten het reizen om neem ik zelden vrij, soms weleens een dagje om iets leuks te doen. Op de dagen dat ik niet werkzaam ben als hairstyliste werk ik thuis aan mijn blog (wat ook onderdeel is van mijn bedrijf) of doe ik mijn administratie en ga ik bijvoorbeeld naar de kappersgroothandel. Er is altijd werk te doen, ook op mijn vrije dagen. Dat geeft helemaal niets, ik vind het juist leuk!

De ondernemers onder ons zulen dit waarschijnlijk wel herkennen. Je bent eigenlijk altijd wel bezig met je bedrijf.

Om het bedrijf even los te kunnen laten ga ik dus graag meerdere keren per jaar op vakantie/op reis wat mij ook weer mooie en nieuwe content oplevert voor mijn reisblog. Oké, we blijven altijd wel een beetje bezig met het werk ;-).

roadtrip bosnië

 

Het is dus denk ik wel duidelijk dat ik soms wat moeite heb met bepaalde reacties over de reizen die wij maken en hoeveel wij dan wel niet op reis gaan en wat dat allemaal wel niet kost...

Is het onwetendheid? Of misschien jaloezie van mensen die zelf ook minimaal 2 keer per jaar op vakantie gaan? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Wij maken graag reizen naar verre landen of juist naar niet voor de hand liggende bestemmingen. Gelukkig zijn er ook heel veel leuke en positieve reacties op de reizen die wij maken :-).


Onze eerstvolgende reis staat gepland, met een tussentijd van een half jaar ga ik dus "alweer" op vakantie ;-). Het worden 8 dagen naar Iran! Ook over deze bestemming zijn de meningen verdeeld. De één vindt het super gaaf terwijl de ander er niets van begrijpt. Ik ben in ieder geval heel benieuwd en heb er zin in! Uiteraard ga je hier het één en ander van terug zien op Dazzling Travels blog!


Hoe vaak ga jij per jaar op vakantie? Herken je je in dit artikel? Ik ben benieuwd!


Be Dazzled!!

 

Lees 3881 keer Laatst aangepast op donderdag, 16 februari 2017 00:43

3 reacties

  • Reactielink Yvonne zondag, 19 februari 2017 15:47 Geplaatst door Yvonne

    Ik hou er ook van, en als het kan waarom niet. Soms jammer dat je jezelf bijna moet verontschuldigen als wij weer eens weggaan.

  • Reactielink Marcella donderdag, 16 februari 2017 20:43 Geplaatst door Marcella

    Collega's noemden een weekendje weg jarenlang ook vakantie. Terwijl ik niet een extra dag vrij was geweest, en thuis alle klusjes waren blijven liggen. Ik voelde me er door tekort gedaan, en heb het er intussen 'uit gekregen'. Daarnaast reizen wij natuurlijk ook, en willen we vooral veel zien en ontdekken. Heel herkenbaar dus! Mooi dat je zo je werk en uren kunt verdelen, en voor 2,5 week vrij maar 6 dagen hoeft op te nemen! Wij werken beide 4 dagen, en werken voor vertrek meestal een dag extra. Compenseert zo mooi. Wij gaan vaak 1x lang op reis en daarnaast wat korte trips van een week en/of weekendjes weg. Prima te combineren! We zijn twee keer vijf weken weg geweest. Ook supertof, en ook dat zou ik wel weer eens willen. Gaaf joh, Iran! Tof vooruitzicht!!

  • Reactielink Yvonne donderdag, 16 februari 2017 19:29 Geplaatst door Yvonne

    Jeetje, dat is ook best heftig, om voor en na je vakantie zo'n inhaalslag te maken... maar ik ken het wel, mijn man is ook ondernemer en hij werkt zelfs vaak op vakantie door. Hij zit in de ICT, dus kan dat veel makkelijker, maar alsnog werkt hij extra voor elke vakantie. Ik vind niet dat je zo heel veel op vakantie gaat hoor, als ik het zo lees... ik zit zelf in het onderwijs en werk me in sommige periodes ook een slag in de rondte, om wel weer veel vakanties te hebben (wel altijd in de dure periode, dat dan weer wel)... we zijn afgelopen jaar elke schoolvakantie op pad geweest.. ik zoek graag naar goedkope tickets en vind die dan ook vaak wel. :) Gaaf dat jullie naar Iran gaan trouwens... lijkt me ook heel mooi!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.