donderdag, 30 mei 2019

Wie is er eigenlijk wel in balans?

Geschreven door 
In balans. Ben jij het? In balans. Ben jij het?

Eerlijk? Ik denk dat er maar weinig mensen hier in de westerse wereld in balans zijn. En als je dat wel bent, dan moet je daar elke dag aan werken om dat te behouden.

Noem het een burn-out, een bore-out, stress, (over)vermoeidheid, vage klachten of het gevoel hebben dat je alle ballen in de lucht MOET houden. The key? Breng je lichaam en geest in balans. Dit doe je niet zomaar even. Nope, het is vaak een lang traject.

Wel of niet in balans

Ben je wel of niet in balans? Misschien ben je je er wel al bewust van, maar misschien ook niet. Je lichaam meestal wel en die geeft het ook aan, alleen luisteren we hier wel naar? Nee, want we moeten door! Hier gaat het dus al mis ;-).

We willen ons allemaal top voelen, voor 100% fit zijn en geen vage klachten, vermoeidheid of andere pijntjes. We willen ons werk goed doen, er 100% voor ons gezin zijn én ook in ons sociale leven mag er niets of niemand ontbreken. Leuke dingen doen is goed, maar té veel leuke dingen doen kan je óók opbreken. Waarschijnlijk komt het niet door al die leuke dingen die je doet, maar is of zijn de zaadjes voor de kern van het uit balans zijn al veel eerder geplant. Hier heb ik het niet over weken of maanden, maar misschien wel over jaren geleden.

Gewoon doorgaan. Ja hoor, dat is ook mijn specialiteit ;-). Dit kan een goede eigenschap zijn, maar dan ook alleen als je je daar bewust van bent en blijft luisteren naar je lichaam.

Voor de één zal dit allemaal misschien te zweverig klinken, maar toch...

Je leest niet voor niets deze post.

Ergens herken je hier wel dingen in. Zoals ik in één zin de labels hebt genoemd van burn-out, bore-out, stress, vermoeidheid, vage klachten en alle ballen in de lucht houden. Noem hoe je het zelf wilt noemen, maar voor mij valt het allemaal onder de categorie: UIT BALANS!

Ieder mens is anders. In alles.

De één heeft eerder last van prikkels dan de ander. De één kan bepaalde voeding beter verdragen dan de ander. Iedereen heeft andere gedachten, bewust én onbewust.

"Yo Tess, waar haal je al die kennis en wijsheden vandaan?"

Hahaha! Ik kan je vertellen dat ik hierin best al wat ervaring heb opgedaan ;-).

Uit Balans | My Story

12 jaar geleden (ongeveer rond deze tijd van het jaar) zei mijn lichaam tot hier en niet verder. Dit kwam natuurlijk niet zomaar uit het niets, hoewel dat op dat moment wel zo leek. Die zaadjes had ik zonder het te weten al veel eerder gezaaid. Mijn lichaam en geest waren totaal uit balans, alleen werd hier in die tijd nog niet echt over gesproken. Het zat tussen mijn oren. Jammer.

Leestips:

Nu zijn we dus weer een aantal jaren verder. Vorig jaar (2018) rond deze tijd bracht ik weer eens een bezoek aan de huisarts. Waarom? Ik luisterde naar mijn lichaam. In 2017 merkte ik op dat het niet zo lekker ging. Mijn vage klachten zijn nooit voor 100% weggeweest, maar kwamen weer iets meer op de voorgrond en in een andere vorm. Ik besloot om per 1 januari 2018 een carrière switch te maken en minder werkzaam te zijn als kapper. Dit gaf lucht, mijn lichaam kreeg meer rust, maar was niet dé oplossing. Uiteraard had ik iets eerder naar de huisarts kunnen gaan, maar oké. Tot mijn verbazing begreep de huisarts mij en heeft mij op een traject gezet om alles aan te pakken.

Voor het eerst dat ik vanuit de medische wereld iemand voor me had die eindelijk eens vertelde dat alles met elkaar in verbinding staat, lichaam en geest. Zelf wist ik dit al wel, na vele zelfhulpboeken en diverse alternatieve geneeswijzen te hebben geprobeerd, maar nu kreeg ik de bevestiging van een arts. Alleen daardoor voelde ik me al beter. En met welke klachten ik vorig jaar naar de huisarts ging? Nou ja, gewoon het gebruikelijke, vaag dus.

De eerste stap waren mijn darmen. Die moesten leeg. Hier zal ik verder niet over in detail treden, maar er moest het één en ander opgeruimd worden ;-). Vervolgens ben ik gestart met het FODMaP dieet wat een behoorlijke impact heeft en lifestyle verandering is. Ook startte ik bij de fysiotherapeut met elke week een sessie om mijn spieren te leren ontspannen en om vanuit de constante actie-stand te komen.

Een hele grote eye-opener! Ik stond dus jarenlang in de actie-stand! Een verschijnsel wat ik zelf lang gelden (hoe en wanneer dit is ontstaan is moeilijk te achterhalen) heb ontwikkeld. Wat voor mij als relaxed en chill voelde, was dus niet relaxed en chill. Ik stond altijd aan, alleen had ik dat zelf niet door, want dat voelde als normaal. Continue ging ik over mijn grens heen. En tja, dat breekt je een keer op. Dit is te fiksen, maar dat heeft heel veel tijd en energie nodig. Bewustwording van lichaam en geest.

Dag in dag uit ben ik hiermee bezig. Een compleet andere levensstijl. Van voeding tot aan het dag- en nachtritme. Nee leren en durven zeggen. Voor mijzelf kiezen wat wel en niet goed voor me is. Omgaan met prikkels. Elke dag yoga. Het is een leerproces.

Waar ik in de eerste maanden soms 3x per week een therapeut bezocht, is dit nu teruggebracht naar 1x in de 2 weken. We zijn een jaar verder. Dit is zeker een vooruitgang! Het is niet gemakkelijk en het heeft heel veel tijd nodig, maar ik zie en voel verschillen. Ik heb meer inzichten gekregen in hoe mijn lichaam werkt, hoe mijn lichaam en geest samenwerken en waar het om vraagt. Uiteraard lukt dit nog niet volledig, maar ik ben me veel meer bewust. Ik merk het op als ik mijn spieren aanspan en als ik over mijn grens heen ben gegaan. Nu nog het inzicht krijgen om die grens voor te zijn. Met vallen en opstaan komen we er wel.

Heel jezelf en kom in balans

Jezelf helen klinkt misschien wel weer een beetje zweverig, maar eigenlijk is dat wel hetgeen wat je te doen staat om in balans te komen. Ga eens voor jezelf na. Je leest dit artikel waarschijnlijk niet voor niets. Er is iets wat je aanspreekt. Misschien een stukje herkenning. Heb je vage klachten? Dit kan van alles zijn, van pijn in je buik, hoofdpijn, moe tot aan een onrustige huid. Het is uiteraard wel verstandig om eerst via de arts uit te sluiten dat er niet iets anders aan de hand is, maar als er niets uit de onderzoeken komt kun je misschien eens nagaan of je uit balans bent.

Op welk niveau je ook uit balans bent, probeer weer in balans te komen. Welke manier dat voor jou is kan ik je niet vertellen. Ieder mens is anders, ieder mens heeft andere klachten, ieder mens heeft andere behoeften.

Lees eens een boek over persoonlijke ontwikkeling, bezoek een therapeut, bekijk een documentaire zoals bijvoorbeeld Heal via Netflix, probeer yoga (en niet al na 1 dag opgeven ;-)), maak een wandeling, ruim je huis op of wat dan ook. Ontdek wat voor jou werkt. Werkt iets niet? Zoek dan verder. Vaak is er ergens verandering nodig in je levensstijl, groot of klein. Onthoud ook dat je dit niet in een paar weken kunt fiksen. Het vergt vaak best wel wat tijd en energie, met ups en downs.

Alles staat met elkaar in verbinding. Word bewust.

"If You Want To Fly, Give Up Everything That Weighs You Down." - Buddha

De laatste tip die ik je mee wil geven: Zodra jij veranderingen aanbrengt voor jezelf, houd er dan rekening mee dat niet iedereen dat begrijpt. Je doet het voor jezelf, niet voor anderen.

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.