donderdag, 19 december 2019

Kerstkoekjes Low Fodmap | Glutenvrij en Lactosevrij

Geschreven door 
Heerlijke Low Fodmap koekjes met Kerst! Heerlijke Low Fodmap koekjes met Kerst!

Vind jij die kerstkoekjes er ook zo lekker uit zien die in de winkels liggen? Helaas moeten we daar vanwege het Fodmap dieet gauw aan voorbijlopen, want deze koekjes zijn meestal niet glutenvrij en/of lactosevrij...

En eerlijk gezegd is de keuze in Low Fodmap kerstkoekjes kopen ook niet zo groot... Om tijdens de feestdagen toch te genieten van een lekker kerst achtig uitziend koekje, heb ik hier een heel makkelijk recept voor je!

Kerstkoekjes Recept Low Fodmap

Low Fodmap kerstkoekjes kun je toch echt het beste zelf maken wanneer je dit dieet volgt. Dit geldt eigenlijk voor een heleboel baksels en gerechten. Je weet dan precies welke ingrediënten in het recept zitten en kun je het hier en daar naar eigen wens aanpassen.

De afgelopen maanden ben ik steeds meer nieuwe recepten aan het uitproberen. Nadat mijn Low Fodmap pompoentaart een groot succes was krijg ik er ook steeds meer lol in om mijn bak-skills naar een hoger level te tillen.

Koekjes bakken is over het algemeen niet zo moeilijk. Dit leer je vaak al als kind, maar als je genoodzaakt bent om andere ingrediënten te gebruiken kan het soms best lastig zijn om een koekje te maken die 1. niet uit elkaar valt, 2. die ook weer niet te sponzig is en 3. die ook nog eens lekker smaakt!

De juiste ingrediënten en verhoudingen zijn the key!

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer glutenvrije meelmixen verkrijgbaar, maar ik ben er ook wel achter dat ze niet allemaal even lekker werken... Dat geldt ook voor de diverse Low Fodmap recepten die ik hier en daar ben tegengekomen. Maar dat kan natuurlijk ook aan mijn eigen bakkunsten liggen. Want tja... LOL!

low fodmap koekjes

Voor deze kerstachtige koekjes maak ik gebruik van Doves Farm zelfrijzend bakmeel, een glutenvrije meelmix die al een aantal van mijn baksels tot een succes heeft gemaakt.

Genoeg gekletst, je bent natuurlijk benieuwd hoe ik deze kerstkoekjes heb gemaakt!

Dit kerstkoekjes recept is gebaseerd op de Linzer Koekjes. Ook hier zijn voor het Low Fodmap dieet weer diverse varianten qua recepten van beschikbaar, dus heb ik hier mijn eigen mix van gemaakt. Om het koekje er extra kerstachtig uit te laten zien heb ik een ster uitsteekvormje gebruikt. Het echte linzer koekje heeft natuurlijk een doorkijk in de bovenste laag zodat je de vulling kunt zien. Dit heb ik achterwege gelaten, maar kun je natuurlijk zelf wel doen.

De ingrediënten voor ongeveer 8 koekjes:

Hoe maak je het:

 • Stap 1: Mix de margarine, poedersuiker en vanillesuiker tot een luchtig geheel. Hierbij zou zo'n mooie keukenmachine als een KitchenAid heel goed van pas komen. Deze staat ook nog op mijn wishlist hoor, dus roeien met de riemen die je hebt!
 • Stap 2: Voeg het ei toe en mix het geheel door elkaar.
 • Stap 3: Mix in een andere kom de meelsoorten, xanthaangom en het zout.
 • Stap 4: Voeg als bij elkaar en mix het geheel tot een deegbal. Als het te plakkerig is kun je er voorzichtig nog een beetje glutenvrije meel aan toevoegen. (Hier heb ik zelf nog eens 20 gr. meel toegevoegd.)
 • Stap 5: Laat de deegbal voor ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
 • Stap 6: Rol het deeg uit. Je kunt dit op het aanrecht doen, maar zorg er dan wel voor dat je het aanrecht wat bestuift met glutenvrije bloem. Zelf heb ik het deeg op een stuk bakpapier uitgerold. Ik vond dit wat handiger zodat ik het bakpapier met de koekjes zo op de bakplaat kon leggen.
 • Stap 7: Nu kun je met het steekvormpje aan de slag.
 • Stap 8: Bak de koekjes voor 10-12 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden.
 • Stap 9: Laat de koekjes eerst goed afkoelen.
 • Stap 10: Nu zou je de koekjes zo kunnen laten, maar we gaan een stapje verder! Uit dit recept haal je ongeveer 16 koekjes. Bestrijk de helft van de koekjes (dus 8 als je er ook 16 hebt) met aardbeienjam. Vervolgens leg je er een ander koekje bovenop (dit zou dus het koekje kunnen zijn met een doorkijkgaatje ;-)).
 • Stap 11: Bestrooi de koekjes met poedersuiker en je bent klaar!

glutenvrij

Heb je tijdens de feestdagen trek in iets hartigs?

Hopelijk heb ik je weer wat meer kunnen inspireren met mijn bakkunsten! Als ik het kan, kan jij het ook!

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.