woensdag, 18 juli 2018

Het FODMaP Dieet

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Starten met het FODMaP dieet! Starten met het FODMaP dieet!

Het FODMaP dieet wordt tegenwoordig vaak aangeraden aan mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Het is zeker geen gemakkelijk dieet en het is dan ook niet aan te raden om dit op eigen houtje te doen, maar onder begeleiding van een diëtist. Ook is dit dieet niet geschikt als je nergens last van hebt, want waarom zou je?

Dat gezegd hebbende, ga ik je nu wat meer uitleggen wat je verder in dit artikel over het FODMaP dieet kunt vinden.

Momenteel zit ik zelf in de eliminatiefase van het FODMaP arme dieet. Dat houdt kort samengevat in dat ik 6 weken lang diverse productgroepen uit mijn voedingspatroon moet schrappen zodat de darmen als het ware kunnen resetten (tot rust kunnen komen). Een hele omschakeling dus!

Soms kan het lastig zijn, maar persoonlijk vind ik het ook wel weer reuze interessant. In dit artikel laat ik je zien wat ik zoal op een random dag eet. Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de video verderop in dit artikel.

Wat is het FODMaP dieet?

Het FODMaP dieet is ontwikkeld in Australië voor mensen die last hebben van vervelende klachten door het prikkelbare darm syndroom (PDS). De FODMaP's bestaan uit 5 verschillende groepen en zijn moleculen die niet goed opgenomen kunnen worden in de dunne darm met als gevolg dat deze in de dikke darm terechtkomen. En dát is nou juist niet helemaal de bedoeling. Dit kan diverse klachten bij mensen veroorzaken.

Door de FODMaP rijke producten te verminderen en vooral dus FODMaP arme producten te gebruiken kunnen de darmen wat meer tot rust komen waardoor ook de klachten kunnen verminderen. Bij iedere persoon zal dit weer anders zijn en ook zal het per persoon weer verschillen welke producten klachten geven. Het kan ook heel goed zijn dat FODMaP rijke producten helemaal geen klachten geven.

Dat is fijn, als je nergens last van hebt! Helaas heb ik wel met een aantal klachten te maken en heeft de huisarts mij aangeraden om het FODMaP dieet te gaan volgen. Samen met een diëtiste heb ik mijn voedingspatroon bekeken en ben ik gelijk de eliminatiefase ingestapt. 6 weken lang FODMaP arm. Wauw, wat een omschakeling is dat zeg! Naast dat ik elke ingrediënten lijst op iedere verpakking moet afspeuren of de juiste ingrediënten erin zitten ben ik ook nog eens een lastige eter en zéker geen keukenprinses ;-). Maar het is te doen hoor! Het zijn vooral de eerste 2 weken dat je even je weg hier in moet vinden.

Wat je wel en niet mag tijdens zo'n FODMaP dieet ga ik je niet uitleggen, want dat zijn behoorlijke lijsten. Wat ik je verder wel laat zien in dit artikel is wat ik op een random dag volgens het FODMaP arme dieet eet en drink. Als jij zelf dit dieet volgt of moet gaan volgen kun je wellicht wat tips en inspiratie uit onderstaande video halen. Ik ben geen diëtist, dus voor adviezen enzovoorts zul je bij een professional moeten zijn ;-).

FODMaP Dieet | Wat ik op een dag eet

Bekijk de onderstaande video over "Wat ik op een dag eet" tijdens het FODMaP Low dieet.

Wil je geen video meer missen? Abonneer je dan geheel gratis op mijn YouTube kanaal!


Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.