zondag, 08 mei 2016

Spookdorp Doel in België

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(9 stemmen)
Doel, een spookdorp in België! Doel, een spookdorp in België!

Doel, een spookdorp net over de grens in België vlakbij Antwerpen waar nauwelijks nog iemand woont. Een verlaten dorp met dichtgetimmerde ramen en deuren, afgebrokkelde muren en heel veel graffiti. Het beeld wat ik van tevoren van het spookdorp Doel in mijn hoofd had zou zo maar een heel goed decor zijn uit een griezelige horror film/serie. En laat ik daar nu net van houden ;-)!

Op een druilerige dag heb ik een bezoek gebracht aan het spookdorp Doel. In dit artikel laat ik een impressie zien en kom je wat meer te weten over dit kleine dorpje. Lees je mee?

Doel

Doel is een klein dorpje in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen vlak bij de Nederlandse grens in de polders van het Waasland langs de Schelde. Sinds de jaren '60 zijn er uitbreidingsplannen voor de haven van Antwerpen waardoor het dorpje Doel zou moeten wijken. Ook vond in deze periode de inplanting plaats van de kerncentrale die op 1 km van het dorp gelegen ligt.

doel kerncentrale

De kerncentrale van Doel bestaat uit 4 reactoren en 2 koeltorens van ca. 170 meter hoog. Sindsdien kent Doel een geschiedenis van verdere plannen en protesten van de inwoners. Het bewoners aantal van Doel liep terug. Vooral tussen 1999 en 2003 is het dorp leeggelopen en woonde er op 1 Mei 2003 nog maar 214 inwoners. Ook werd de dorpsschool in dit jaar gesloten, omdat er nog maar slechts 8 leerlingen waren ingeschreven. In de jaren daarna werd Doel het doel voor krakers die sinds 2006 weer zijn verdwenen. Doel werd langzamerhand steeds meer een spookdorp.

Nu op de dag van vandaag (2016) worden er, van wat ik van het dorp heb gezien, nog maar een handjevol huizen bewoond.

doel bord

Een bezoek aan spookdorp Doel

Op een regenachtige dag hadden we besloten om een bezoek te brengen aan spookdorp Doel. Het weer had niet beter kunnen zijn, want hierdoor leek het spookdorp nog net even wat grimmiger. Op een doordeweekse dag bereikte we in zo'n 1,5 uur het kleine plaatsje in the middle of nowhere. Om Doel te bereiken reden we langs het havengebied van Antwerpen, hier was al duidelijk te zien dat ze druk bezig waren met het realiseren van uitbreiding. Op slot kregen we de 2 koeltorens van de kerncentrale in zicht, dat betekende dat we dichtbij moesten zijn. En ja hoor, een zijweg naar rechts was de toegangspoort naar het spookdorp.

doel slagboom

Doordat de slagbomen geopend waren, besloten we om Doel in te rijden. Links en rechts kwamen we al verschillende verlaten woningen tegen, een stukje verderop bereikten we het centrum van Doel. Groot is het dorpje niet en bestaat maar uit een paar straten.

doel

Na de auto op een interessante plek geparkeerd te hebben (zie foto hieronder ;-)) besloten we te voet verder te gaan en een wandeling te maken door het dorp.

doel auto

doel wandeling

Fascinerend keken we rond naar de gebouwen die dichtgetimmerd waren met hier en daar een kapot raam waar een versleten gordijntje naar buiten waaide en een versleten Vlaamse vlag wapperend in de wind. En dan die stilte... Soms best een beetje creepy.

doel bushalte

Overal in het dorp zijn kunstenaars bezig geweest met graffiti. Er zitten mooie exemplaren tussen, helaas ook minder mooie (zeg maar gerust vandalistische troep).

doel graffiti 2

doel graffiti

doel kunst

Doel beschikt nog steeds over een kerk die tot nu toe nog steeds in gebruik is. Op aanvraag vinden hier nog steeds diensten plaats zoals bijvoorbeeld een begrafenis, doop of huwelijk.

doel kerk

Op veel plekken in het dorp lijkt het net of het gewoon van de één op de andere dag is achter gelaten zonder om te kijken. Bizar om te zien.

doel straten

doel garage

Vele plekjes vormen een goed decor voor creepy pics ;-)

doel als decor

Na toch wel een uurtje te hebben rondgewandeld in het spookdorp hielden we het voor gezien. Ik ben zeker gefascineerd geraakt door dit soort plekken. Eerlijk gezegd vraag ik me wel een beetje af waarom dit dorpje er nog steeds staat. Waarom wordt dit niet weggehaald? Hier zullen vast en zeker redenen voor zijn. Het is compleet uitgestorven op enkele bezoekers en een paar bewoonde huizen na.

Spookdorp Doel, een verlaten dorp waar het ooit levendig is geweest. Een klein dorpje dat nu steeds meer in verval raakt en hier een daar opgeslokt wordt door de natuur.

doel natuur

Wat vind jij van dit soort spookplaatsen? Zou je er ook een keer naartoe willen om eens een kijkje te nemen?

Be Dazzled!!

5 reacties

 • Reactielink Anne woensdag, 03 augustus 2016 11:48 Geplaatst door Anne

  wauw het liefste zou ik daar gaan wonen in de middle of nowhere.
  waar je echt kan wegdromen en jezelf kan zijn..

 • Reactielink Jacqueline maandag, 09 mei 2016 19:00 Geplaatst door Jacqueline

  Wat bijzonder om te zien zeg! Daar slaat je fantasie toch wel een beetje van op hol, zo'n spookdorp.

 • Reactielink Ray maandag, 09 mei 2016 00:11 Geplaatst door Ray

  Leuk om te lezen!
  In Duitsland staat ook z'n soort dorp. Daar oefenen de hulpdiensten uit nl.

 • Reactielink engelina zondag, 08 mei 2016 20:35 Geplaatst door engelina

  Wat lijkt me dat vreemd, een bijna uitgestorven dorp tegen komen! Het lijkt me wel een mooie plek voor een video opname, of om te wonen als je van kabaal maken houdt.

 • Reactielink LA DOLCE EVITA zondag, 08 mei 2016 20:26 Geplaatst door LA DOLCE EVITA

  Spookdorpen fascineren mij ook. Leuk artikel heb je er van gemaakt!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
 • Aanmelden nieuwsbrief

 •