donderdag, 27 oktober 2016

Verlaten plaatsen en plekken

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(13 stemmen)
Verlaten plaatsen en plekken waar ik ben geweest! Verlaten plaatsen en plekken waar ik ben geweest!

Verlaten plaatsen en plekken hebben iets fascinerend. Bij sommige kunnen de rillingen over hun rug lopen bij een bezoek aan een verlaten plaats of plek, het kan soms een griezelig aangezicht zijn. Verlaten plaatsen of plekken zijn daarentegen ook perfecte locaties om hele toffe foto's te maken en om de vergane glorie te aanschouwen.

In dit artikel neem ik je mee naar een aantal verlaten plaatsen en plekken waar ik tot nu toe zelf ben geweest. Kijk je mee?

Fascinerende verlaten plaatsen en plekken

Verlaten plaatsen of plekken zijn plekken waar de tijd heeft stilgestaan. Op een gegeven moment is de mens niet meer teruggekomen en wordt de plaats achtergelaten en raakt in verval. Het kan hier om van alles gaan. Zo zijn er verlaten gebouwen zoals fabriekspanden, voormalige ziekenhuizen, scholen, kantoorgebouwen of gestichten. Maar ook kerken en kastelen zijn favoriet als deze verlaten en vervallen zijn. Dan zijn er ook nog andere soorten verlaten plaatsen zoals pretparken, zwembaden, bruggen, spoorlijnen of vliegvelden. Als een plek al wat langer verlaten of leegstaand is wordt deze vaak overwoekerd door de natuur of is volgespoten met graffiti, wat een extra interessante en soms wat griezelige aanblik geeft. Het bezoeken van verlaten plaatsen en plekken wordt ook wel Urban Exploring genoemd. Hoewel de letterlijke vertaling van urban het woord stedelijk is, kan de urban exploring net zo goed op het platteland plaatsvinden.

mostar verlaten huis

Helaas zijn er in Nederland nauwelijks verlaten plaatsen of plekken te vinden. Dit komt vooral omdat niet meer gebruikte objecten worden afgebroken en weggehaald. Voor wie toch dichtbij huis aan urban exploring wil doen moet wel de grens over naar België of Duitsland. Ook in andere landen van de wereld zijn mooie verlaten plaatsen en plekken te vinden. Het mooiste is natuurlijk als er verder helemaal niemand is, alleen jij, maar daar ontkom je soms niet aan. Hieronder volgt mijn rijtje van verlaten plaatsen en plekken waar ik tot nu toe ben geweest. Het gaat om plaatsen en plekken waar voorheen mooie dingen hebben plaatsgevonden, maar er zijn ook plekken waar zich gruwelijke taferelen hebben afgespeeld.

Spookdorp Doel in België

doel wandeling

Spookdorp Doel ligt in België dichtbij Antwerpen in de buurt en is perfect om te bezoeken op een druilerige dag. Ik schreef hier al eerder een apart artikel over.

doel auto

Olympische Bobsleebaan in Sarajevo

saajevo bobslee

De Olympische bobsleebaan van Sarajevo is een groot voorbeeld van vergane glorie. Speciaal voor de Olympische Winterspelen in 1984 werd deze bobsleebaan gebouwd. Een stukje vergane glorie. Tijdens de burgeroorlog van Voormalig Joegoslavië (1991-1999) hebben zich hier gruwelijke dingen plaatsgevonden. Nu de dag staat de bobsleebaan er nog steeds, maar dan wel in vervallen staat vol met graffiti. Je kunt een wandeling maken over een groot deel van de baan wat bijzonder mooie foto's kan opleveren.

bobslee

Olympische Hallen in Sarajevo

olympische hallen

Hoewel het rondom de Olympische Hallen van Sarajevo erg levendig geven deze trappen waar vroeger (1984) honderden mensen overheen liepen om de hallen binnen te gaan een sombere en zeer verlaten indruk achter.

Landhuis in Zagreb

huis zagreb

Wie een wandeling maakt in het Park Mount Medvednica aan de rand van Zagreb, kan een kijkje nemen bij een verlaten huis. Een beetje spooky is het hier wel als je door de donkere gangetjes loopt...

verlaten huis zagreb

Verlaten huizen in Bosnië

verlaten huis bosnie 1

Vanwege de oorlog van voormalig Joegoslavië (1991-1999) zijn er in het land Bosnië & Herzegovina vele verlaten huizen en gebouwen te vinden. De muren zitten vol kogelgaten en granaatinslagen en veel worden er overwoekerd door de natuur. Deze huizen en gebouwen vind je door heel Bosnië. In de toeristische plaats Mostar, waar de meeste voor de Oude Brug komen, zijn buiten het centrum veel van dit soort gebouwen te vinden.

verlaten huis mostar

verlaten gebouw mostar

Let op: Ga in Bosnië geen verlaten huis binnen, er zouden nog weleens mijnen kunnen liggen!

Mijnen in Mittelbau Dora

mittelbau dora 1

Mittelbau Dora was een concentratiekamp waar de mijngangen waren omgebouwd naar ondergrondse rakettenfabrieken. Op het terrein ligt een museum en je kunt een rondleiding krijgen door de mijnengangen. Mittelbau Dora is een gruwelijk stukje geschiedenis.

mittelbau dora 2

Kamp Vogelzang Duitsland

kamp vogelzang

Ordensburg Vogelsang is een voormalig opleidingskamp van de NSDAP en ligt gelegen in het Duitse National Park Eifel.

Kamp vogelsang 2

Verlaten Voetbal Stadion in Bosnië

voetbal stadion bosnie

Dit voetbal Stadion ligt in het stadje Bugojno in Bosnië. Waarschijnlijk wordt er hier soms nog wel een potje voetbal gespeeld, maar het is behoorlijk vervallen.

Spookdorp Wüstung Wollseifen in Duitsland

wustung wollseifen 3

Dit spookdorp ligt gelegen in National Park Eifel in Duitsland en is alleen via wandelpaden bereikbaar.

wustung wollseifen 1

wustung wollseifen 2

Er ontbreken best nog wel wat verlaten plekken aan mijn rijtje die ik nog graag zou willen bezoeken. Zo staan een verlaten pretpark en en vervallen kasteel hoog bovenaan mijn bucket list!

Wat vind jij van verlaten plekken? Tips voor bijzondere verlaten plekken zijn altijd welkom!

Be Dazzled!!

1 Reactie

  • Reactielink Josanne - Reisbloggers woensdag, 02 november 2016 16:31 Geplaatst door Josanne - Reisbloggers

    Een aantal van je verlaten plekken hebben wij ook gezien.
    Jeffrey vindt dit ook geweldig. Ik krijg er de kriebels van.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  •