woensdag, 28 september 2016

Föhnborstel of ronde borstel | Wat kies je?

Geschreven door 
Wat kun je het beste kiezen? Föhnborstel of Ronde Borstel? Wat kun je het beste kiezen? Föhnborstel of Ronde Borstel?

Een föhnborstel of een ronde borstel, dat is toch hetzelfde? Nee, niet helemaal. Wel zijn beide geschikt om het haar mee te föhnen en hebben de borstelkoppen dezelfde vorm.

Volume, een mooie glans, punten naar buiten of punten naar binnen of ga je voor zo'n mooie soepel vallende grove krul? Alle resultaten zijn zowel met een föhnborstel als met een ronde borstel te creëren. Wat kun je nu het beste kiezen voor je eigen haar? In dit artikel zal ik je op weg helpen met het maken van een keuze en leg ik je het verschil van beide soorten borstels uit. Lees je mee?

Föhnborstel versus ronde borstel

Een föhnborstel en een ronde borstel zijn beide geschikt om het haar mooi in model te föhnen. Door gebruik van één van deze borstels kun je een mooie glans creëren door middel van ronddraaiende bewegingen met de borstel te maken waardoor je het haar polijst, je maakt het haar gladder. Ook kun je met deze borstels volume creëren door het haar met de borstel iets tegen de groeirichting in te draaien. Verder zorgen deze borstels er ook voor dat de punten mooi naar binnen of juist naar buiten vallen én kun je zelfs een grove soepele krul/slag creëren.

Het lijkt erop dat beide borstels hetzelfde doen, maar toch is er één heel groot verschil!

De föhnborstel heeft een ingebouwde föhn waardoor het haar gelijk droog wordt geblazen. Bij een ronde borstel is dat niet het geval. Hierbij heb je in de ene hand de ronde borstel vast en in de andere hand een föhn.

Föhnborstel voor-en nadelen

 • Een föhnborstel is heel handig in gebruik vanwege de ingebouwde haardroger. Je hebt dus één hand vrij waarmee je het haar weer makkelijk om de borstel heen kan lijden.
 • Bij de meeste föhnborstels zit de kop vaak vast aan de föhn waardoor je niet kunt wisselen van diameter, de grootte van de borstel.
 • De haardroger van de föhnborstel is minder krachtig dan van een gewone föhn. Het duurt dus langer voordat het haar droog is.
 • De kop van een goede föhnborstel is meestal keramisch waardoor de warmte optimaal verspreidt wordt en een anti-statisch effect heeft.

Voorbeelden van goede föhnborstels zijn (met klikbare link):

Babyliss Pro - Blue Lightning Airstyler

DIVA Professional Styling - Radiant Shine Warmteborstel

Tondeo - Technic - Cerion Hot Brush

Ronde borstel voor- en nadelen

 • Naast het gebruik van een ronde borstel heb je altijd een gewone föhn nodig om het haar te kunnen drogen en/of om warmte toe te voegen (met warmte kun je het haar in model krijgen).
 • Ronde borstels zijn er in verschillende groottes te vinden met een diameter van 9 mm tot aan een diameter van wel 80 mm. De grootte van een ronde borstel kun je dus wat gemakkelijker afstemmen op de haarlengte (bij kort haar gebruik je een dunnere borstel en bij lang haar gebruik je een dikkere borstel).
 • De kop van een ronde borstel kan keramisch zijn, maar er zijn ook ronde borstel die van hout zijn gemaakt. De houte ronde borstels hebben meestal zachtere haartjes.
 • Als het haar op de juiste manier geföhnd wordt met een ronde borstel, dan is de houdbaarheid steviger dan wanneer het haar geföhnd wordt met een föhnborstel.
 • Met een ronde borstel kun je meer free-stylen.

Voorbeelden van goede ronde borstels zijn (met klikbare link):

Sibel - Therm Ronde Borstel

Termix - Evolution - Soft Hairbrush (voor fijn haar)

CHI - Turbo Keramische Borstel

Wat kies je?

Extra tips bij het kiezen van een föhnborstel of ronde borstel

 • Ben je niet zo handig met het föhnen van je eigen haar? Ga dan eerst voor een föhnborstel.
 • Bij een kort kapsel kun je beter voor een ronde borstel kiezen met een kleine diameter. De kop van een föhnborstel is vaak te groot voor kort haar.
 • Gebruik bij half lang tot lang haar nooit een te kleine ronde borstel. Deze kan vast komen te zitten in het haar en die krijg je er vervolgens niet zo gemakkelijk meer uit...
 • Zorg ervoor dat je het haar eerst voor droogt voordat je met een föhnborstel of ronde borstel aan de slag gaat. Van heel nat naar droog föhnen met beide borstels duurt vrij lang.
 • Door beide borstels continue rond te blijven draaien krijg je het mooiste resultaat. Tegenwoordig zijn er ook roterende föhnborstels verkrijgbaar.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Een föhnborstel of een ronde borstel?

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
 • Aanmelden nieuwsbrief

 •