donderdag, 13 februari 2020

Jeukende hoofdhuid | Oorzaken en tips

Geschreven door 
Last van een jeukende hoofdhuid? Oorzaken en tips! Last van een jeukende hoofdhuid? Oorzaken en tips!

Last van een jeukende hoofdhuid? Dat kan heel vervelend zijn! Je wordt gek van de jeuk op je hoofd en het enige wat lijkt te helpen is krabben. Helaas is flink krabben op je hoofdhuid niet de juiste oplossing. Steker nog, het kan de jeuk en irritatie juist verergeren!

Wat de oorzaken van een jeukende hoofdhuid zijn vertel ik je in dit artikel en geef ik je bijbehorende tips om de jeuk op je hoofd te behandelen.

Wat te doen bij een jeukende hoofdhuid?

Het eerste wat je wilt doen bij een jeukende hoofdhuid is krabben totdat die jeuk op je hoofd weggaat. Helaas is dit niet de juiste oplossing. Je zal de ergste jeuk waarschijnlijk wel iets verlichting kunnen geven, maar het komt net zo hard weer terug. Vaak maak je de jeuk juist door te krabben alleen nog maar erger.

Als je last hebt van een jeukende hoofdhuid is het verstandig om eerst te achterhalen wat de oorzaak van de jeuk is. Zodra je de oorzaak hebt gevonden kun je de jeuk gaan behandelen. In sommige gevallen hoeft dat maar een kleine verandering in je haarverzorging te zijn. In andere gevallen zul je iets grondiger te werk moeten gaan zoals bijvoorbeeld bij jeuk door luizen ;-).

Oorzaken van een jeukende hoofdhuid

Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van een jeukende hoofdhuid.

Tips bij een jeukende hoofdhuid

Nadat je hebt vastgesteld waardoor je last hebt van een jeukende hoofdhuid, kun je de behandeling starten. Het is hierbij belangrijk dat je ook daadwerkelijk de behandeling kiest die bij de oorzaak past. Wanneer je denkt roos te hebben terwijl dit misschien niet het geval is en vervolgens wel aan de slag gaat met een anti-roosshampoo zul je de hoofdhuid alleen nog maar meer irriteren waardoor het probleem erger wordt. Dit geldt voor alle mogelijke oorzaken van een jeukende hoofdhuid.

Ben je er niet zeker van wat de jeuk op jouw hoofdhuid veroorzaakt? Je kunt altijd even een bezoekje brengen aan de huisarts die eventuele verdere onderzoeken kan verrichten.

Hieronder vind je bijbehorende tips bij diverse oorzaken van een jeukende hoofdhuid.

Droge hoofdhuid | Tips bij een jeukende hoofdhuid

Een veelvoorkomende oorzaak van een jeukende hoofdhuid is het hebben van een droge hoofdhuid. Een droge hoofdhuid kan door diverse oorzaken ontstaan.

Je kunt in de winter sneller last hebben van een droge hoofdhuid dan in de zomer vanwege de koude en droge lucht in de wintermaanden. Dit kan het haar en de hoofdhuid extra uitdrogen en jeuk veroorzaken. Je kunt hier het beste voor milde haarverzorgingsproducten kiezen.

Wanneer je snel last hebt van een droge en/of geïrriteerde hoofdhuid, dan is het belangrijk dat je het haar met een milde shampoo wast. Vele shampoos bevatten sulfaten. Sulfaten zijn agressieve reinigers die het haar grondig schoonmaken, dus ook de hoofdhuid. Hierdoor droogt de hoofdhuid extra uit en kan dus voor jeuk zorgen. Deze shampoos zijn vrij van sulfaten.

De hoofdhuid bevat van nature een talglaagje die de huid beschermd tegen invloeden van buitenaf. Wanneer je het haar wast, verwijder je deze beschermende talglaag. De hoofdhuid gaat hard aan het werk om deze natuurlijke bescherming weer aan te vullen. Wanneer je te vaak deze beschermlaag van de hoofdhuid verwijdert kan er een disbalans ontstaan waarbij de talgproductie ontregeld wordt.

Roos | Tips bij een jeukende hoofdhuid

Roos is een vervelend haarprobleem als je hier mee te maken hebt vanwege de overtollige schilfers en de jeukende hoofdhuid die het kan veroorzaken. Er kunnen diverse oorzaken zijn van hoofdroos. Meestal heeft het te maken met de conditie van de hoofdhuid. Roos komt vaker voor bij mensen met vet haar, maar het kan ook voorkomen bij een te droge hoofdhuid.

Roos kun je het beste behandelen met anti-roos producten.

Heb je last van een jeukende hoofdhuid en roos? In het artikel Hoofdroos | Wat te doen? vind je uitgebreide informatie over de kenmerken, oorzaken en behandeling van hoofdroos.

Irritatie door parfum | Tips bij een jeukende hoofdhuid

Parfum is een ingrediënt in haarproducten wat een jeukende hoofdhuid kan veroorzaken. Je kan gevoelig zijn voor bepaalde stoffen die in haarproducten verwerkt zijn, maar ook allergisch! Meestal is parfum hier de boosdoener, maar het kan ook om een ander ingrediënt gaan waar jij gevoelig voor bent. Dat is lastig om uit te zoeken!

Als eerste moet je even nagaan of de jeuk erger is geworden nadat je bijvoorbeeld een andere shampoo en/of conditioner bent gaan gebruiken. Is dit misschien het geval? Was je haar weer eens een paar weken met de haarproducten die je gebruikte voordat je last kreeg van jeuk op je hoofd.

Ook zou je haarverzorgingsproducten kunnen gaan gebruiken waar sowieso geen parfum aan toegevoegd is zoals producten van Eucerin bijvoorbeeld.

Luizen | Tips bij een jeukende hoofdhuid

Luizen! Als ik er bij nadenk krijg ik al spontaan jeuk op mijn hoofd ;-). Jij ook?

Luizen zijn kleine beestjes die op het hoofd leven, we noemen ze hoofdluis. Wanneer je hebt geconstateerd dat je last hebt van die kriebelige beestjes op je hoofd is het belangrijk dat je dit zo goed mogelijk aanpakt en alle luizen én neten verwijderd! Als je er 1 laat zitten, heb je kans dat je de volgende dag er alweer een paar neten bij hebt.

Neten zijn de eitjes van de hoofdluis en je wilt natuurlijk niet dat deze uitkomen...

Gelukkig zijn luizen en neten goed te behandelen.

  1. Als eerste loop je het haar en de hoofdhuid goed na met een luizen- en netenkam.
  2. Vervolgens was je het haar met een speciale anti-hoofdluis shampoo.
  3. Daarna kun je voor de zekerheid nog een speciale anti-hoofdluis lotion gebruiken.

Extra tip: Kijk ook de overige gezinsleden na op luizen!

Eczeem | Tips bij een jeukende hoofdhuid

Een droge hoofdhuid en schilfers kunnen ook een teken zijn van eczeem. Dit specifiek type eczeem wordt ook wel Seborroïsch eczeem genoemd en is een hoofdhuidaandoening dat veroorzaakt kan worden door stress, seizoensveranderingen, hormoonwisselingen en/of een overmatige gistontwikkeling op de hoofdhuid.

Bij deze oorzaak van een jeukende hoofdhuid kun je het beste voor jezelf nagaan wat de eventuele oorzaak hiervan is en hiermee aan de slag gaan. Voor extra hulp kun je hier ook de huisarts voor raadplegen.

Gebruik in ieder geval milde haarverzorgingsproducten zoals een shampoo voor de gevoelige hoofdhuid en een conditioner voor de gevoelige hoofdhuid.

Psoriasis | Tips bij een jeukende hoofdhuid

Psoriasis is een chronische huidaandoening die ook op de hoofdhuid kan voorkomen. Dit gaat vaak gepaard met een jeukende hoofdhuid en kan ook erg pijnlijk zijn. Het probleem bij deze huidaandoening is dat het huidvernieuwingsproces veel te snel gaat waardoor nieuwe huidcellen niet goed aangemaakt kunnen worden. Hierdoor ontstaat een dikke laag met huidcellen die niet op tijd worden afgestoten met als resultaat een dikke schilferige, rode huid die zeer geïrriteerd kan zijn.

Helaas is er geen genezing mogelijk, maar zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen.

  • Gebruik geen agressieve haarverzorgingsproducten en probeer zo min mogelijk je haar te wassen. De shampoo en conditioner van Mediceuticals zijn hier eventueel geschikt voor.
  • Douche niet te heet en ook niet te lang.
  • Smeer de plekken op de hoofdhuid in met een vette neutrale crème. Babyolie kan ook nog weleens helpen om de klachten te verzachten. Doe dit voordat je naar bed gaat, laat het de hele nacht lekker intrekken en spoel je haar de volgende ochtend uit.
  • Vermijdt stress.
  • Bespreek met je huisarts welke behandeling het beste aansluit bij jouw psoriasis klachten.

Allergische reactie door haarverf | Jeukende hoofdhuid

Haarverf kan een jeukende hoofdhuid veroorzaken, maar het hoeft gelukkig niet altijd een allergische reactie te zijn.

Wanneer je van plan bent om het haar te verven is het verstandig dat je een paar dagen van tevoren niet je haar wast zodat de hoofdhuid een goede beschermlaag heeft kunnen opbouwen tegen invloeden van buitenaf waaronder haarverf. Het kan alsnog dat je hoofdhuid geïrriteerd is na het kleuren van je haar. Dat is afhankelijk van hoe gevoelig de hoofdhuid is. Dit kan een jeukende hoofdhuid veroorzaken en is meestal na een paar dagen weer verdwenen nadat de hoofdhuid weer tot rust is gekomen. Het is dus belangrijk dat je de hoofdhuid weer goed laat herstellen na een verfbeurt. Zorg ervoor dat je na het kleuren van je haar een paar dagen NIET je haar wast. Dat is sowieso beter voor de haarkleur, maar ook zeer belangrijk voor de hoofdhuid.

Het kan ook zijn dat je allergisch bent voor haarverf. Het gaat hier vaak om de ingrediënten PPD, ammonia en parabenen die de hoofdhuid behoorlijk kunnen irriteren en zelfs een allergische reactie kunnen veroorzaken. Er zijn tegenwoordig steeds meer haarkleuringsproducten verkrijgbaar die vrij zijn deze stoffen zoals het merk WECOLOUR.

Ben je gevoelig voor haarverf? Doe dan vooraf eerst de gevoeligheidstest door een beetje van het product in de elleboogholte aan te brengen. Laat het 45 minuten inwerken en was het product daarna goed van de huid af. Als er tijdens de inwerktijd én in de daaropvolgende 48 uur geen irritaties ontstaan, dan ben je er niet overgevoelig voor. Uiteraard kan een beetje jeuk altijd ontstaan na het kleuren van het haar.

Hopelijk is de jeuk al wat vermindert!

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  •