woensdag, 19 april 2017

Het verschil tussen de thuiskapper en de thuiskapper

Geschreven door 
Thuiskapper versus thuiskapper! Thuiskapper versus thuiskapper!

De thuiskapper, hoewel het één woord is zijn er behoorlijk veel verschillen tussen thuiskappers.

Vanwege mijn beroep als ambulante kapper heb ik te maken met vooroordelen over thuiskappers. Helaas worden ze vaak over één kam geschoren, wat absoluut niet de bedoeling is. Wel is er onderscheidt en daar ga ik je in dit artikel wat meer over vertellen.

Ambulante kapper, thuiskapper of tientjes kapper?

De ambulante kapper, de thuiskapper en de tientjes kapper worden allemaal onder dezelfde beroepsnaam genoemd, namelijk de thuiskapper. Het grootste verschil zit hem tussen de ambulante kapper en de thuiskapper tegenover de tientjes kapper. Helaas worden ze vaak als hetzelfde gezien en dat is jammer... De ambulante kapper en tientjes kapper worden beide de thuiskapper genoemd en dat terwijl een thuiskapper ook weer anders is. Snap je het nog?

Er zijn twee professionals, de ambulante kapper en de thuiskapper. Beide zijn dit zzp-ers, zelfstandige zonder personeel.

Wat is een ambulante kapper?

Een ambulante kapper is een kapper die zijn of haar beroep uitoefend op locatie. Hierbij verplaatst de kapper zich naar de klant om de kappersbehandeling uit te voeren.

Wat is een thuiskapper?

Een thuiskapper is een kapper die bij de mensen thuis komt (ook wel ambulante kapper genoemd) of een eigen kamertje aan huis heeft waar men de kappersklanten ontvangt.

Wat is een tientjes kapper?

Een tientjes kapper is iemand die bij mensen thuis komt om te knippen of de klant bij zelf thuis ontvangt voor een knipbeurt. Je denkt nu misschien "Dat lijkt best veel op de twee bovenstaande kappers toch?" Dat klopt! Het grote verschil zit hem in de professionaliteit!! Een tientjes kapper heeft in het verleden waarschijnlijk wel als kapper gewerkt, maar doet dit vaak al lang niet meer als beroep. Ook zijn er verschillende tientjes kappers die weleens een knipcursus hebben gevolgd en zich hierna kapper noemen. Deze kappers volgen geen cursussen of trainingen meer en zijn niet (meer) allround. Vandaar dat de prijs hier lager ligt voor een knipbeurt dan bij de professionele ambulante kapper of thuiskapper.

En dan is er ook nog de beunhaas! Dit kunnen professionals zijn die naast hun werkzaamheden in een salon thuis nog wat extra bij verdienen door kappersbehandelingen uit te voeren voor minder dan de gemiddelde prijs. Dat deze kappers minder vragen komt doordat deze verdiensten niet worden opgegeven aan de belastingdienst.

De professionele kapper

Vaak zien mensen alleen kappers die werkzaam zijn in een kapsalon als professionele kappers. Yep, er zijn veel vooroordelen tegenover de ambulante kappers en thuiskappers, want deze zijn (met een paar uitzonderingen daar gelaten) ook zeer professioneel in hun beroep. Het verschil is dat ze niet in een kapsalon werken én zzp-er zijn. Ook de ambulante kapper en de thuiskapper runnen een bedrijf net zoals kapsalons dat doen.

Zelf run ik mijn bedrijf Dazzling Beauty by Tessa alweer 8 jaar! Nu na 8 jaar zijn er hier en daar wat veranderingen doorgevoerd, maar mijn core-business waar ik in 2009 mee ben gestart zijn nu de dag nog steeds mijn werkzaamheden als ambulante kapper. Als professional start je je bedrijf met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en regel je alle administratieve dingen die een bedrijf nodig heeft. Het runnen van een bedrijf brengt ook verplichtingen met zich mee, leuke en minder leuke verplichtingen. Maar hè, dat hoort er nou eenmaal bij!

Het verschil qua prijs wat je in een kapsalon betaald of bij een ambulante kapper is duidelijk. In een kapsalon betaal je altijd een hogere prijs voor je kappersbehandeling. Een kapsalon is genoodzaakt om een aantal dingen in de prijs door te berekenen. Denk hierbij aan het pand van de salon (die is niet gratis) en het personeel wat een salon telt. Als ambulante kapper heb je die kosten niet, dus dit wordt dan ook niet doorberekend in de prijs. Hier zit dus het grootste verschil.

Dat je in een kapsalon meer betaald voor een knip- of kleurbeurt hoeft dus niet te betekenen dat het dan veel beter is dan wanneer je minder betaald bij een ambulante kapper. Sterker nog, soms moet ik het kapsel juist weer in model brengen nadat de klant een bezoek heeft gebracht aan een kapsalon ;-).

Het hebben van een eigen bedrijf geeft mij ontzettend veel vrijheid en ik kan het iedereen dan ook zeker aanraden!

Of ik weleens minder leuke dingen meemaak als ambulante kapper? Gelukkig niet veel, maar soms zijn er dan toch bepaalde opmerkingen die niet altijd even fijn zijn om te horen.

"Oh je bent maar een thuiskapper..." Serieus? Dit vind ik de ergste! Alsof mijn beroep als ambulante kapper niets voorstelt...

"Je doet zeker wel alles zwart?" Uhm, wat denk je zelf? Hoe zou ik me dan kunnen verantwoorden tegenover de belastingdienst?

"Dat is leuk wat jij doet, ik ga ook een knipcursus van 10 lessen volgen. Dan ga ik hetzelfde doen." Tja, als ik dat had geweten dan had ik niet 3 jaar naar de kappersschool gehoeven ;-).

"Ik ga liever naar een professionele kapper." Bedankt hè! Veel plezier!

"Kun je ook krullend haar knippen?" "Kun je ook heren knippen?" "Kun je ook kort haar knippen?" enzovoorts... Nee, ik ben allround dus dat kan ik allemaal niet ;-).

"Ik wil graag op zondag geknipt worden." Sorry, maar ik werk niet op zondag.

"Wat een leuk bijbaantje heb je." Waaaattttt!!???

"Wat doe verder voor werk?" Uhm, dit is mijn werk, mijn eigen bedrijf!!

Laten we afspreken dat we niet alle kappers meer over één kam scheren. Afgesproken?

Be Dazzled!!

Online kappersproducten kopen

2 reacties

  • Reactielink Annekoos donderdag, 29 juni 2017 21:17 Geplaatst door Annekoos

    Leuk om meer te lezen over het fenomeen thuiskapper. Dit werkt net zo goed als menig andere kapper. Wanneer je nog op zoek bent naar nieuwe haar producten, ben je op onze website van Voordelig scheren aan het goede adres. Hier worden veel beauty spullen aangeboden voor een aantrekkelijk lage prijs!

  • Reactielink Monique woensdag, 19 april 2017 20:56 Geplaatst door Monique

    En niet te vergeten ... Het is ook veel gezelliger!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  •