woensdag, 22 februari 2017

Sapcentrifuge of Slowjuicer?

Geschreven door 
Sapjes maken met een slowjuicer of sapcentrifuge? Sapjes maken met een slowjuicer of sapcentrifuge?

Wat is het verschil tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Ze maken allebei overheerlijke verse groente- en fruitsapjes. Maar wat kun je het beste kiezen?

In dit artikel leg ik je uit wat het verschil is tussen het gebruik van een sapcentrifuge en een slowjuicer.

Verschil Sapcentrifuge en Slowjuicer

Het grootste verschil tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer wordt al onthuld in de naam van beide apparaten. Een sapcentrifuge werkt op hoge snelheid en haalt snel het sap uit de vruchten en groenten. Een slowjuicer werkt daarentegen veel langzamer en onttrekt het sap op een lagere snelheid uit de vruchten en groenten dan een sapcentrifuge.

Doordat het sap langzamer wordt verkregen met een slowjuicer zal het sap minder snel oxideren dan het verkregen sap met een sapcentrifuge. Hierdoor is het sap wat langer houdbaar in de koelkast.

Beide apparaten hebben een ander perssysteem. Doordat de rasp van een sapcentrifuge super snel draait wordt de rasp warm waardoor het sap ook wat warm wordt. Dit merk je niet wanneer je het sap opdrinkt, maar de structuur van de vitamines, mineralen en voedzame stoffen zijn hierdoor iets aangetast. Ook zul je merken dat de pulp (het afval) nog wat nat is. Een sapcentrifuge haalt dus niet optimaal al het sap uit de vruchten en groenten.

Een slowjuicer gaat anders te werk. Doordat de producten eerst vermalen en gekneusd worden hoeft de rasp minder hard te draaien. Door deze manier wordt het sap optimaal uit de vruchten en groenten gehaald en blijven de vitamines, mineralen en voedzame stoffen onaangetast. De pulp is dan ook droger dan wanneer je een sapcentrifuge gebruikt.

Is de één dan beter dan de andere?

Ja en nee. Het is maar net waarvoor je het wilt gebruiken.

De Sapcentrifuge

De sapcentrifuge gebruik je als je af en toe eens een lekker vers sapje wilt maken. Je kunt hier bijna alle soorten groente en fruit in gebruiken. Helaas niet allemaal, want een sapcentrifuge kan best nog weleens moeite hebben met harde stukken groente zoals een wortel bijvoorbeeld.

Sapcentrifuges zijn een stuk voordeliger dan slowjuicers en zijn er al vanaf zo'n € 30,- en kunnen oplopen dan € 200,-/€ 300,- , dus als je niet zo heel vaak een sapje wilt maken dan is een sapcentrifuge prima voor gebruik. Onder de sapcentrifuges vind je ook kwaliteitsverschil, dat kun je merken aan de verschillende prijzen.

Wil je naast fruit ook groente persen met een sapcentrifuge, dan zou ik voor een iets duurdere sapcentrifuge gaan vanwege de kwaliteit van het apparaat.

sapcentrifuge

De Slowjuicer

Ben je van plan om iedere dag één of meerdere sapjes te gaan maken, dan is het misschien verstandig om voor een slowjuicer te kiezen. Een slowjuicer kan zo goed als elk soort fruit en groente aan, je kunt er zelfs kleine pitjes en schillen in gooien.

Slowjuicers zijn een stuk prijziger dan sapcentrifuges en beginnen bij zo'n € 80,- en kunnen oplopen naar zo'n € 500,-/€ 600,-. Wil je dagelijks verse sapjes maken, dan haal je het bedrag en ook wel weer snel uit. Bij de slowjuicers zijn er ook grote prijsverschillen te zien, dat heeft met de kwaliteit van het apparaat te maken.

slowjuicer

Wat kies je?

Nu de vraag wat je gaat kiezen, een sapcentrifuge of een slowjuicer?

Zelf heb ik een sapcentrifuge en ben zeer tevreden met het resultaat. Waarom ik geen slowjuicer heb? Eerlijk gezegd vond ik deze iets aan de prijzige kant. Waarschijnlijk wordt dat wel mijn eerstvolgende sapmachine!

Zelf vind ik het belangrijk dat de onderdelen van het apparaat ook in de vaatwasser kunnen. Informeer dus goed of dat bij het door jouw gekozen apparaat ook het geval is.

Verder zou ik gewoon eerst eens wat apparaten vergelijken en reviews bekijken. Op Knibble.nl vind je handige overzichten (inclusief leuke aanbiedingen!) van verschillende sapcentrifuges en van verschillende slowjuicers. Op deze manier kom je er vanzelf achter welk apparaat het beste bij jou past!

Mijn favoriete sapje

Als bonus vind je hieronder het recept van mijn favoriete sapje die ik regelmatig maak met mijn sapcentrifuge.

  • 2 handjes bladspinazie
  • 1 appel
  • 1 peer
  • 1 handje witte druiven (zonder pit)

Het recept is goed voor zo'n 200 ml vers sap. De appel en peer schil ik eerst van tevoren en verwijder het klokhuis, zodat het niet te zwaar wordt voor de sapcentrifuge. Bij een slowjuicer hoef je dit niet te doen.

Wat kies jij, een sapcentrifuge of een slowjuicer?

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.