donderdag, 03 oktober 2019

Dierproefvrije Makeup

Geschreven door 
Dierproefvrije makeup! Dierproefvrije makeup!

Welke make-up merken zijn er eigenlijk dierproefvrij? Tegenwoordig is er gelukkig een ruime keuze aan dierproefvrije makeup verkrijgbaar, maar nog lang niet alle merken zijn cruelty-free. Ik ben eens op onderzoek uitgegaan waarbij ik verrassende resultaten ben tegengekomen, positief én negatief!

Dierproefvrije makeup merken

Dierproefvrije make-up is make-up wat niet op dieren is getest. Soms ontstaat er nog wel eens verwarring tussen dierproefvrij en vegan make-up. Vegan make-up producten bevatten geen dierlijke ingrediënten en zijn niet op dieren getest. Wanneer make-up dierproefvrij is hoeft het niet per se ook vegan te zijn, dus kunnen de producten nog wel dierlijke ingrediënten bevatten.

In de Europese Unie (EU) zijn dierproeven voor cosmetica producten verboden, maar in China bijvoorbeeld niet. De Chinese overheid stelt dierproeven namelijk verplicht. Zo zijn er dus heel veel (grote) merken die hun producten wereldwijd verkopen niet kunnen claimen dat ze geheel dierproefvrij zijn. Ingewikkelde zaak dit.

Niemand wordt blij van dierenleed. Tenminste ik niet in ieder geval. Toch weten we (ook ik) vaak niet hoe de voor ons zo gewone producten die we dagelijks gebruiken tot stand zijn gekomen. Bij een product als make-up is het best wel belangrijk om hier eens wat meer bij stil te staan.

Wist je dat sommige grote merken niet (geheel) dierproefvrij zijn?  Waar een aantal hele bekende en zeer geliefde make-up brands voor velen tussen zitten? Vaak heeft dit te maken met de export naar China. Er zijn zeker merken die hier aan werken en op zoek zijn naar alternatieven, dus hopelijk kunnen deze binnenkort ook als geheel dierproefvrij bestempeld worden.

Waarom ik hier over "geheel" dierproefvrij praat komt vanwege het volgende:

In Nederland (en de overige landen in de EU) zijn dierproeven op cosmetica producten verboden. Je zou dus kunnen stellen dat alle make-up wat we hier in de winkels kunnen kopen niet op dieren is getest. Ik ga ervan uit dat dat klopt (zeker weten doe ik dat niet, dus het is aan jezelf wat je daar mee wilt doen). Er zijn alleen wel merken die hun producten ook in landen verkopen waar de overheid het juist verplicht om op dieren te testen. Zoals China bijvoorbeeld, dat voor veel merken dus een grote afzetmarkt is. Hoewel het desbetreffende merk dus niet zelf op dieren test en dit ook niet uitbesteed aan derden wordt dit op de één of andere manier nog wel gedaan. Deze merken zijn dus niet geheel dierproefvrij.

Het kan ook voorkomen dat een bepaald merk wel dierproefvrij is terwijl het onder een grote merk (moederbedrijf) valt welke niet geheel dierproefvrij is. En soms lijkt het erop dat er binnen 1 merk wél een aantal cruelty-free producten verkrijgbaar zijn. Hmmm ingewikkeld...

Dierproefvrije make-up merken lijst

In mijn onderzoek ben ik vele lijsten tegengekomen met dierproefvrije make-up merken. Jaarlijks kunnen er gelukkig steeds meer merken worden toegevoegd, maar het kan ook voorkomen dat er soms een merk vanaf gaat. Of er zijn merken (waar ik al eerder over sprak) die zelf niet op dieren testen en dit ook niet door derden laten doen, maar dit vanwege de verkoop in bepaalde landen wel wordt gedaan. Het is een hele puzzel om dit goed bij te kunnen houden. Dus is het belangrijk dat je bij twijfel altijd zelf even checkt of het product ook daadwerkelijk dierproefvrij is.

  • Tip: Crueltyfreekitty.com is een interessante en zeer uitgebreide site waar veel informatie te vinden is over dierproefvrije cosmetica!

Hieronder heb ik een lijst gemaakt van geheel dierproefvrije make-up merken die mijzelf erg aanspreken en/of waar ik fan van ben én die ook gemakkelijk in Nederland verkrijgbaar zijn. Dit is dus niet de volledige lijst!!

De meeste merken kun je heel gemakkelijk online bestellen (check de klikbare links) of ga naar een fysieke winkel waar het merk te koop is. Enkele merken zijn niet in Nederland verkrijgbaar, maar kunnen wel naar Nederland verzenden.

Tegenwoordig kun je veel dierproefvrije producten herkennen aan de cruelty-free logo's of staat er een vermelding op de verpakking. Als je het niet zeker weet, dan zou ik het gewoon even navragen in de winkel of checken bij het merk zelf.

Persoonlijk vind ik het best ingewikkeld en hier en daar wat wazig...

Ik vind het interessant om te zien dat er ook best wel wat fijne budget merken tussen staan. Dierproefvrij is dus niet alleen voor de high-end industrie en hoeft ook zeker niet duur te zijn. Ook ben ik blij om te zien dat mijn make-up stash eigenlijk niet zo heel veel producten bevat wat (nog) niet de geheel dierproefvrij stempel bevat. Ik moet bekennen dat ik wel een aantal van deze make-up favorieten heb, maar weet nog niet zo goed hoe ik hier tegenover sta. Ik heb deze producten in ieder geval niet in China gekocht, maar gewoon in Nederland. Wel zal ik wat voorzichtiger zijn met beauty producten aanschaffen tijdens mijn reizen door Azië.

Hopelijk vond je dit een interessant artikel in mijn onderzoek wat betreft dierproefvrije makeup. Het maakt ons weer wat bewuster. Dus deel deze post gerust op je social media!

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  •