zondag, 23 juli 2017

De Koninklijke Stallen

Geschreven door 
Een bezoek aan de Koninklijke Stallen in Den Haag! Een bezoek aan de Koninklijke Stallen in Den Haag!

Deze Zomer (2017) werden de Koninklijke Stallen in Den Haag 3 opeenvolgende weken opengesteld voor het publiek. Dat gebeurt niet zo heel vaak, dus is het een bijzondere ervaring om dat eens een keer gezien te hebben!

Ook werd Paleis Noordeinde 3 zaterdagen opgesteld voor het publiek, maar helaas waren die tickets binnen no-time uitverkocht. Omdat de Koninklijk Stallen meerdere dagen opengesteld werden kon ik hier gelukkig nog wel een ticket voor bemachtigen. Tip: Je moet dus snel zijn met dit soort dingen ;-).

In dit artikel laat ik je mijn bezoek aan de Koninklijke Stallen zien en vertel ik je er wat meer over.

De Koninklijke Stallen | Den Haag

De Koninklijke Stallen bevinden zich aan de Hogewal in Den Haag en maken samen met Paleis Noordeinde en de Paleistuin deel uit van het Koninklijke complex in het centrum van de stad. De Koninklijke Stallen zijn sinds 1878 gevestigd op dit adres waar onder meer de paarden en koetsen van de Koninklijke familie gestald staan.

Het complex van de Koninklijke Stallen biedt aanvankelijk onderdak aan 94 paarden en 38 personeelsleden. Naast de stallen met de paardenboxen is er een manege, een tuigenkamer, een poetskamer, een hoefsmederij en een apotheek. Ook zijn er koetshuizen voor de rijtuigen, een garage voor de auto's en voor het personeel zijn er kleedkamers en kantoren. Op het terrein zijn alle voorzieningen aanwezig om de paarden goed te verzorgen. Denk hier bijvoorbeeld ook aan een eigen hoefsmid en een paardensolarium met infraroodlampen.

Tegenwoordig staan er gemiddeld 32 paarden op stal, 8 rijpaarden en 24 koetspaarden.

Mijn bezoek aan de Koninklijke Stallen

Op dinsdag 18 juli '17 bracht ik een bezoek aan de Koninklijke Stallen in Den Haag. Met een tijdsslot van 13.00-13.30 sloten we netjes aan in de rij wachtende mensen. Het ging redelijk snel hoor, hooguit een kwartiertje. Bij binnenkomst kreeg je een boekje mee met aanvullende informatie zodat je zelf je eigen tour guide bent.

stallen

Als eerste kom je langs de buitenmanege waar de paarden in de buitenlucht getraind worden.

buitenmanege

Via de wasruimte ga je naar binnen en kom je in de stallen terecht met de Koninklijke paarden! Niet alle boxen waren in gebruik, maar de boxen die wel in gebruik waren, daar stonden de paarden ons al op te wachten om eens even heerlijk aangehaald te worden.

wasruimte

paarden aaien

paarden

Halverwege was aan de ene zijde de ingang naar de binnenmanege en aan de andere zijde kon men een blik werpen op de zadel- en rijtuigenkamers.

binnenmanege

binnenmanege vloer

zadelkamer

rijtuigenkamer

Na de stallen kwamen we buiten uit op het binnenplein waar de rest van de tentoonstelling zich bevond. Er waren verschillende kledij te bewonderen en er was te lezen wat wanneer gedragen werd.

binnenplaats

binnenplein lantaarn

tentoonstelling

Daarnaast waren er verschillende auto's (van vroeger en nu) opgesteld.

binnenplaats auto

Als laatste kwamen we langs het koetshuis waar verschillende koetsen opgesteld stonden. Helaas geen Gouden Koets, want die wordt momenteel gerestaureerd, maar de Glazen Koets is ook heel erg mooi om te bewonderen!!

glazen koets

Via de hoofdingang kwam de tour ten einde. Ook het aanzicht van de hoofdingang is het fotograferen waard!

ingang stallen

Ben jij weleens naar één of meerdere openstellingen geweest van Koninklijke complexen in Nederland?

lantaarn

Be Dazzled!!

1 Reactie

  • Reactielink Nicole woensdag, 26 juli 2017 16:58 Geplaatst door Nicole

    Wow wat indrukwekken is dat! Wij wilden ook graag naar het paleis, maar helaas geen kaartjes kunnen krijgen :(

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  •