maandag, 11 juli 2016

Haarvraag | Tips en wat te doen bij eczeem op de hoofdhuid

Geschreven door 
Stel je haarvraag aan de kapper! Stel je haarvraag aan de kapper!

Haarvraag | Wat te doen bij eczeem op je hoofdhuid?

Eczeem op de hoofdhuid komt best wel veel voor. Het kan erg jeuken en in sommige gevallen kan het zelf pijnlijk zijn.

In dit artikel vind je een nieuwe "Stel je haarvraag aan de kapper" en vertel ik je de do's & dont's bij eczeem op de hoofdhuid.Lees je mee?

Stel je haarvraag aan de kapper - Wat te doen bij eczeem op de hoofdhuid?

Op het artikel Oorzaak en tips bij korte haartjes kreeg ik van lezeres Astrid de volgende haarvraag binnen:

"Wat kun je het beste doen en laten bij eczeem op je hoofdhuid?"

De meest voorkomende eczeem op de hoofdhuid wordt ook wel Seborroïsch eczeem genoemd. Bij seborroïsche eczeem verschijnen de symptomen schilfering, jeuk en roodheid op de hoofdhuid.De schilfers zijn vaak vettig een geel van kleur en kunnen over de gehele hoofdhuid zitten.

De huid maakt talg aan, dit is een natuurlijke huidsmeer die de huid soepel houdt en beschermd. Bij seborroïsch eczeem is de samenstelling van het huidsmeer verandert waardoor de gistcellen zich sneller vermeerderen. De grote aantallen gistcellen kunnen de huid behoorlijk irriteren met eczeem als gevolg.

Als je hier last van hebt, dan is het heel lastig om van deze eczeem af te komen. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het te verminderen en om ervoor te zorgen dat het erger wordt.

Wat te doen bij eczeem op de hoofdhuid?

Als je eczeem op de hoofdhuid hebt is het verstandig om hier eerst een huisarts naar te laten kijken. De huisarts kan bepalen of het ook daadwerkelijk om eczeem gaat. Ook kan de huisarts een medische shampoo en/of lotion voor de hoofdhuid voorschrijven en eventuele andere medicatie. De Eczeem zal hierdoor verminderen, maar in de meeste gevallen nooit helemaal weggaan.

Er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat de eczeem wat vermindert en niet erger zal worden. Hieronder volgt een lijstje met tips bij eczeem op de hoofdhuid.

 • Was het haar niet iedere dag! Bij eczeem (en dan vooral met die schilfers) ben je geneigd om het haar veel te wassen om die schilfers te verwijderen. Als je het haar vaak wast zorg je er ook voor dat er meer en sneller talg wordt aangemaakt waardoor dus ook de gistcellen zich nog sneller gaan vermeerderen.
 • Gebruik een milde shampoo. Om meer irritatie te voorkomen kun je het beste een milde shampoo gebruiken voor de gevoelige huid. Anti-roos shampoos kunnen vaak effectief de schilfers weghalen, maar is zeer agressief waardoor de huid weer sneller geïrriteerd raakt.
 • Laat de hoofdhuid ademen! Zorg ervoor dat de hoofdhuid zoveel mogelijk lucht krijgt. Laat het haar losjes vallen, vermijd het dragen van een hoed of pet en gebruik niet teveel stylingsproducten.
 • Mocht je erg veel last hebben van schilfers en een geïrriteerde hoofdhuid, dan zou je de hoofdhuid deppend kun insmeren met olie. Je kunt hier het beste babyolie of gewoon olijfolie voor gebruiken. Je kunt het ongeveer 30 minuten laten intrekken, maar nog beter is het om de olie de gehele nacht in te laten trekken om vervolgens het haar in de ochtend te wassen met een milde shampoo. Het kussen zal behoorlijk vettig worden, maar dat was je wel weer schoon in de wasmachine ;-).
 • Eczeem houdt niet van de zon en UV-straling, dus in de zomer kan de eczeem wat verminderen.
 • Ook zou je in de zomer (of op vakantie) de hoofdhuid lekker kunnen laten weken in het zoute zeewater. Let op: Zeewater is niet zo goed voor je haar, dus doe dit niet te vaak en verzorg het haar na afloop dan ook goed!
 • Probeer niet te krabben, want dat veroorzaakt meer irritatie en eventuele wondjes aan de hoofdhuid.
 • Stress. Bij stress kunnen de eczeem klachten verergeren.
 • Eczeem kan ook veregeren door een ongezonde levenstijl.
 • Je kunt ook nagaan of de eczeem klachten verergeren na het gebruik van bepaald eten. Dit kan voor iedereen weer anders zijn, dus een dagboekje bijhouden is hiervoor wel aan te raden.

Gelukkig is eczeem op de hoofdhuid niet besmettelijk, maar het kan wel heel vervelend zijn als je hier mee te maken hebt. Zoals je net gelezen hebt in het lijstje hierboven zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om het niet te verergeren en zelfs te verminderen.

Hopelijk heb ik deze haarvraag voor iedereen met eczeem klachten op de hoofdhuid goed kunnen beantwoorden!

Heb jij ook een brandende haarvraag? Stel je haarvraag aan de kapper dan hieronder bij de reacties.

Be Dazzled!!

1 Reactie

 • Reactielink Astrid maandag, 11 juli 2016 15:38 Geplaatst door Astrid

  Wat een uitgebreid antwoord, dank je wel! Volgens mij is dat inderdaad het type eczeem dat ik ook heb. Een aantal tips kende ik al, die van de olie niet! Dat ga ik zeker een keer proberen. Ik ga ook even verder klikken voor de milde shampoos. Ik heb namelijk dat ik van zowat iedere shampoo jeuk krijg, heel lastig. Nogmaals bedankt!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
 • Aanmelden nieuwsbrief

 •