maandag, 04 juli 2016

Haarvraag | Oorzaak en tips bij korte haartjes

Geschreven door 
Haar tips van de kapper! Haar tips van de kapper!

Haarvraag | Wat is de oorzaak korte haartjes

Korte, kleine haartjes die vaak recht omhoog staan waardoor je kapsel er wat rommelig uit gaat zien kunnen heel vervelend zijn.

In dit artikel vind je een nieuwe "Stel je haarvraag aan de kapper" en vertel ik je wat hier de oorzaak van kan zijn en geef ik tips hoe je deze korte sprietjes kan verdoezelen. Lees je mee?

Stel je haarvraag aan de kapper | Korte haartjes

Op het artikel Afgebroken Haar kreeg ik de onderstaande vraag van een lezeres binnen:

"Ik heb last van heel veel kleine haartjes in heel mijn haar. Ik stoor mij hier enorm aan want ik vind het echt niet leuk. Ik weet de reden alleen echt niet vanwaar ze komen want ik stijl nooit of doe mijn haar nooit vast alleen maar los en een maand geleden is het allemaal begonnen met een paar korte haartjes nu is het echt overal ik heb wel een jaar geleden een ombré laten kleuren. Maar ik denk niet dat het daar aan kan liggen, ik heb wel 2 weken lang enorme stress gehad door de examens, kan het hier aan liggen?"

Normaal gesproken zul je altijd wel wat korte haartjes kunnen vinden tussen de lange haren door. Dit zijn meestal gewoon nieuwe haren. Haren kunnen ook afbreken, maar dat is waarschijnlijk hier niet het geval.

Meestal vallen deze korte haartjes niet op in het kapsel. Als deze wel opvallen, omdat er overduidelijk heel veel van deze korte haartjes zichtbaar zijn, dan is daar meestal iets aan vooraf gegaan.

haar vitamine

Oorzaak van korte haartjes

Korte haartjes zijn nieuwe haren. Eens in de zoveel jaar valt een haar uit en komt er weer een nieuwe haar voor terug. Gelukkig is de haaruitval cyclus van iedere haar anders zodat niet alles tegelijk uitvalt. Gemiddeld verliezen we ongeveer 100 haren per dag. Bij de één zal dat iets meer of minder zijn dan bij de ander.

Twee keer per jaar, in het voor- en najaar, is de haaruitval vaak iets meer dan normaal. Kijk maar naar de dieren, die gaan meestal ook twee keer per jaar in de rui. Dit is allemaal normaal en er komen weer nieuwe haren voor terug.

Er zijn meer oorzaken van haaruitval en één van de grote boosdoeners kan stress zijn. Door stress kan er meer haar uitvallen dan de gemiddelde haaruitval per dag. Vaak kun je ook merken dat je meer losse haren in je borstel of het douche putje vind dan gewoonlijk. Het haar kan ook zelfs dunner aanvoelen dan wat je gewend bent. Heel vervelend, maar niet heel erg. De haren komen vanzelf weer terug.

Als een haar nieuwe terug komt, moet deze weer van voren af aan beginnen. Een haar groeit gemiddeld 1 cm per maand. Je kan je dus voorstellen dat deze nieuwe haar na 2 maanden ook pas 2 cm gegroeid is. Dit zijn de kleine/korte haartjes die tijd nodig hebben om weer lang te worden.

In deze haarvraag is er waarschijnlijk sprake van de seizoenshaaruitval gecombineerd met haaruitval door stress waardoor er meer haren zijn losgeraakt dan normaal. Het is nu juist een goed teken dat er (vervelende) korte haartjes zijn, omdat dat weer nieuwe haren zijn! Het haaruitval proces is dus gestopt.

Wat kun je aan die korte haartjes doen?

 • De haren moeten vanzelf weer langer worden. Als ze een lengte van een paar centimeters hebben bereikt zul je er waarschijnlijk veel minder last van hebben.
 • Voor nu kun je ze een beetje verdoezelen door wat haarlak te gebruiken. Je sprayt wat zachte haarlak over het haar heen en vervolgens strijk je zachtjes met je hand de uitstekende haartjes plat. In dit artikel kun je de tutorial hiervan bekijken!
 • Om de haargroei te bevorderen is een gezonde levensstijl zeer belangrijk.
 • Geen zorgen maken over dit haarprobleem, want dat kan weer stress veroorzaken. Het komt vanzelf allemaal weer goed!

Extra vitamines om het haar te versterken

Mocht je nu al langer last hebben van dit probleem en lijkt het niet vanzelf goed te komen? Er zijn tegenwoordig verschillende vitamines verkrijgbaar die bijdragen om het haar te versterken. Let er wel op dat een gezonde levenstijl het allerbelangrijkste is, deze vitamines zijn geen wondermiddel, maar kunnen bijdragen aan het creëren van gezond lang haar.

Momenteel zijn de SweetBunnyHare - Hair Vitamin zeer populair.

Hopelijk heb ik deze haarvraag voor iedereen met dit haarprobleem goed kunnen beantwoorden!

Heb jij ook een brandende haarvraag? Stel je haarvraag aan de kapper dan hieronder bij de reacties.

Lees voor meer oorzaken van haaruitval het artikel over Haaruitval!

Be Dazzled!!

KNIPCURSUS

3 reacties

 • Reactielink Sandra zondag, 04 juni 2017 03:42 Geplaatst door Sandra

  Wachten heeft geen effect. Al jaren last van.

 • Reactielink Celine Bosmans woensdag, 03 augustus 2016 20:23 Geplaatst door Celine Bosmans

  Hallo,
  Ik had je deze vraag gesteld maar hoe ben je zo zeker dat het hier niet om afgebroken haar gaat? Ik maak me er echt heel veel zorgen over. Al deze kleine haartjes pluizen heel hard en vooral als ik mijn haar heb gewassen of in de regen heb gelopen. Hoelang zal het dan duren tot ik er niet meer zoveel last van ga hebben?

  Met vriendelijke groeten
  Celine Bosmans

 • Reactielink Astrid maandag, 04 juli 2016 21:40 Geplaatst door Astrid

  Wat een leuk artikel. Jammer dat er verder niets aan te doen is dan wachten :) Mijn vraag: wat kun je het beste doen en laten bij eczeem op je hoofdhuid?

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
 • Aanmelden nieuwsbrief

 •