vrijdag, 09 januari 2015

Hoe behandel je krullend haar - haarvraag

Geschreven door 

Het is al even een tijdje geleden dat ik een artikel heb geplaatst in de rubriek "Stel je haarvraag aan de kapper". Omdat ik regelmatig (ook vanwege mijn beroep als kapster) haarvragen krijg leek het me leuk om hier weer iets mee te gaan doen op de blog. Nu het nieuwe jaar is begonnen ben ik van plan om hier iedere maand een artikel aan te wijden.

In dit artikel behandel ik een vraag van een lezeres op Dazzling Beauty.

"Als ik niks in mijn haar zou doen dan zou mijn haar er heel futloos bij hangen. Ik heb zelf droog fijn haar met krullen. Ik gebruik best een heel arsenaal aan styling producten. Ik heb er een paar weken geleden een artikel over geschreven op mijn blog en binnenkort komt er een update van online. Ik ben benieuwd wat jij als kapster bij mensen met krullen gebruikt tijdens je werk. Want het is mij opgevallen dat eigenlijk maar heel weinig kappers echt weten hoe ze met krullen om moeten gaan".

Krullend haar

Of je nu natuurlijke krullen van jezelf hebt of krullen door middel van een permanent, beide vormen eisen de nodige aandacht. Ieder haar is anders, ook iedere krul is anders. Er zijn mensen met dik krullend haar of juist met heel fijn haar, krullen kunnen grof of heel fijn zijn tegen het kroes aan. Afro krullend haar is weer een ander verhaal, hiervoor kun je het beste naar een blackhair kapper gaan. Hieronder geef ik een aantal tips hoe je je krullende haar het beste kunt behandelen.

Krullend haar behandelen

Nooit borstelen als het droog is!

Dit geldt voor alle krullende haartypes! Borstel of kam het haar alleen als het nat is. Doe je dit als het haar droog is, dan krijg je echt een pluizenbolletje.

Krullend haar rustig laten drogen

Om je krullen mooi voor de dag te laten komen is het belangrijk dat het haar rustig gedroogd wordt. Om het pluizen te voorkomen is het belangrijk dat je de krul compact houdt, dus de haren moeten als het ware in een pluk opdrogen en niet apart van elkaar. Dit kun je op een paar manieren doen:

  • Het haar laten drogen aan de lucht. Na het wassen kneed je met je handen het haar voorzichtig in model en laat je het vervolgens met rust, ook niet teveel met je handen er door heen gaan. Voor meer volume bovenop zou je het haar luchtig met wat klemmen omhoog vast kunnen zetten.
  • Droog het haar met een diffuser. Dit is een opzetstuk die je op de föhn kunt plaatsen. Er zitten een soort dikke pennen aan. Het beste is om onderste boven te gaan hangen, de föhn zet je op de zachtste blaasstand, vervolgens zet je de diffuser rustig met het haar erin tegen het hoofd aan. Dit houd je een paar tellen vast en dan ga je voorzichtig naar een volgend plekje op het hoofd. Dit doe je tot het haar helemaal droog is. Ik geef expres aan dat het voorzichtig moet, want als je teveel heen en weer gaat worden de krullen niet meer compact en ga je richting pluis.
  • Droog het haar met je hand en föhn. Dit kun je doen als je geen diffuser hebt. Je doet het op precies dezelfde manier als met een diffuser, alleen gebruik je dan je hand. Je vingers zijn als het ware de pennen van een diffuser. Ook op deze manier laat je het haar weer voorzichtig opdrogen. Vind je dit niet zo makkelijk, dan raad ik aan om een diffuser aan te schaffen.

Verzorging voor krullend haar

Krullend haar is van nature al wat droger dan stijl haar. Het is daarom belangrijk om het goed te verzorgen met een verzorgende shampoo en conditioner, er zijn producten verkrijgbaar speciaal voor krullend haar. Ik raad ook aan om regelmatig een intensief haarmasker te gebruiken. Ook vind ik Argan Oil als verzorging heel geschikt voor krullend haar.

Stylingsproducten voor krullend haar

Krullende haren hebben stylingsproducten nodig. Om een mooie compacte krul te krijgen kun je het beste als het haar gewassen is mousse erin doen. Als de mousse erin zit kneed je de krullen in hun vorm en ga je het op één van de bovenstaande manieren drogen. Gebruik geen mousse die keihard wordt, want dan krijg je "takjes" haar!

Als het haar helemaal droog is en je merkt dat het toch nog wat pluist, dan kun je er een beetje wax in doen. Gebruik hier een zachte wax voor en geen stugge. Met wat wax in de handen kun je pluk voor pluk hiermee bewerken, ook kun je het voorzichtig erin kneden. Ga niet teveel met je vingers door het haar, de krullen moeten compact blijven!

Is het haar wat slap, spuit er dan nog wat haarlak in. Voor meer volume pak je voorzichtig wat krullen op en spuit je wat haarlak eronder. Ook kun je even ondersteboven hangen, vervolgens spray je haarlak over je krullenbos heen en kom weer overeind :-).

Krullen bijwerken

Wat nou als je de volgende dag uit bed stapt en je krullen lijken op een ontploffing? Er zijn een paar dingen die je kunt doen. Maak je handen nat en kneed het beetje water in het haar. Laat het vervolgens gewoon drogen of gebruik de föhn met diffuser/hand. Met een klein beetje wax kun je de krullen ook weer wat compacter maken en het pluis weghalen. Heel belangrijk: Kam het haar nooit door!! Alleen als je het gewassen hebt. Vaak zitten krullen eigenlijk de 2e dag nog beter dan wanneer het net gewassen is!

Eigenlijk komt het er vooral op neer dat krullend haar rustig en voorzichtig behandelt moet worden voor een optimale krul! Ik weet dat veel mensen (die zelf geen krullen hebben) denken: "Zo dat is lekker makkelijk als je krullen van jezelf hebt"! Mensen met krullen weten wel beter ;-)! Persoonlijk vind ik krullend haar ontzettend mooi! Dus heb je krullen? Wees er trots op!

Heb jij een haarvraag aan de kapper? Stel hem hieronder bij de reacties of op de verschillende social media kanalen van Dazzling Beauty en gebruik de hashtag #dazzlinghaarvraag

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  •