maandag, 21 maart 2016

Kapperstermen - Haarkleuren

Geschreven door 
Haarkleuring Kapperstermen! Haarkleuring Kapperstermen!

Highlights of lowlights, een warme kleur of een koele kleur, ombre of dip dye? Er zijn verschillende technieken en vaktermen die een kapper gebruikt op het gebied van haarkleuren.

Kapperstermen kunnen soms best lastig zijn voor een leek. Het komt misschien weleens voor dat je geen idee hebt waar de kapper het over heeft terwijl je in de stoel zit om je kapsel te bespreken. Daarom is het belangrijk dat kapper en klant dezelfde taal spreken zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.

In deze reeks van kapperstermen zullen er verschillende categorieën verschijnen op het gebied van vaktermen die de kapper gebruikt.

In dit artikel vindt je een lijstje van de meest voorkomende kapperstermen op het gebied van haarkleuren.

Kapperstermen Haarkleuren

Haarkleuring Een haarkleuring is het veranderen van de natuurlijke haarkleur door middel van haarkleuringsproducten.

Tint Tint betekend kleur

Kleurnuance Ook kleurnuance betekend kleur.

Koele kleur Een koele kleur bevat geen rood, koper of goud pigmenten.

Warme kleur Een warme kleur bevat rood, koper of goud pigmenten.

Kleurhoogte De kleurhoogte is de lichtheid van de kleur. Bijvoorbeeld kleurhoogte 1 is een zwarte haarkleur en kleurhoogte 10 is een blonde haarkleur.

Pigment Pigment is een stof die een kleur reflecteert. Pigmenten komen ook in het haar voor waardoor het menselijk haar in 11 tot 12 kleurtinten kan variëren.

Kleurspoeling Een kleurspoeling is een semi-permanente kleuring die je met een aantal wasbeurten uit het haar wast.

Haarverf Een haarverf kleuring is een permanente kleuring die uit het haar moet groeien. Ook bij een haarverfbehandeling zal de kleur vervagen, maar verdwijnt nooit helemaal uit het haar.

Highlights Highlights zijn lichte plukken in het haar.

Lowlights Lowlights zijn donkere plukken in het haar.

Ontkleuren Bij het ontkleuren van het haar wordt alle pigment uit het haar gehaald door middel van een blondeer product.

Blonderen Blonderen wordt ook wel ontkleuren genoemd. Hierbij wordt door middel van een blondeer product het pigment uit het haar gehaald.

Bleaching Bleaching is hetzelfde als ontkleuren en blonderen, alle pigment wordt uit het haar getrokken door middel van een blondeer product.

Voorpigmenteren Bij voorpigmenteren wordt er eerst een basis kleur aangebracht voordat het haar in de gewenste kleur wordt gekleurd. Dit wordt vooral gebruikt bij het kleuren van licht naar donker.

Toner Een toner is een transparante haarkleuring die alleen een gloed over het haar heen legt. Hiermee kunnen haarkleuringen opgefrist worden.

Ombre Bij een ombre kleuring loopt de kleur van donker naar licht mooi in elkaar over, andersom kan ook, van licht naar donker.

Balayage De balayage kleurtechniek geeft een natuurlijk sun-kissed effect aan de haarkleur. Deze techniek wordt uit de hand toegepast en kan goed aangepast worden aan de valling van het haar.

Dip Dye Dit is een kleurtechniek waarbij de punten van het haar lichter gekleurd zijn dan de aanzet, net alsof de punten in een bak met verf zijn gedoopt. De punten kunnen bij deze dip dye techniek ook een andere kleur krijgen.

Coupe Soleil Coupe Soleil betekend kapsel van de zon. De coupe soleil techniek is een wat oudere kleurtechniek die tegenwoordig niet zo veel meer wordt gebruikt. Bij deze techniek gebruikt de kapper een plastic kapje dat over het hoofd wordt getrokken, met een haaknaald worden er plukjes haar uitgehaald die vervolgens lichter worden gekleurd.

Kam Coupe Soleil Kam coupe soleil, ook wel kamstrepen genoemd, is een highlight techniek waarbij met een kam lichte plukken in het haar worden gemaakt.

Ton-Sur-Ton Een ton-sur-ton kleuring is een kleuring waarbij meerdere kleuren in dezelfde tint in één coupe worden toegepast. Letterlijk betekend het tint op tint.

Folie kleuring Folie kleuring is een kleurtechniek waarbij folies gebruikt worden om de gekleurde plukken af te scheiden van de niet te kleuren haren.

Oil slick hair Met de kleuren blauw, paars en groen wordt een "olie vlek" gecreëerd in een bruine basiskleur.

Rooting Bij de rooting look wordt de aanzet van het haar een paar tinten donkerder gekleurd waarbij er een gemaakte uitgroei ontstaat.

Opal hair Bij de opal look is de basis kleur platinablond. Over de basis worden er highlights in pastel tinten aangebracht zoals roze, groen, blauw en paars.

Kende jij al deze kapperstermen op het gebied van haarkleuren? Of zijn er nog meer haarkleur termen die je niet begrijpt? Laat het me weten, dan vul ik het lijstje aan ;-).

Be Dazzled!!

haarshop

1 Reactie

  • Reactielink Mariska dinsdag, 22 maart 2016 18:35 Geplaatst door Mariska

    Wauw, wat is er veel! Kende het nog niet allemaal :O

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  •