donderdag, 12 januari 2012

Haaruitval

Geschreven door 
Haaruitval Haaruitval

Alopecia, beter bekend als haaruitval, is de medische benaming voor haarverlies.

Per dag verliezen we ongeveer 100 haren. Bij de één zal dit iets minder zijn en bij de ander iets meer. Er zitten gemiddeld 100.000 tot 150.000 haren op de schedel. Blonde mensen hebben gemiddeld de meeste haren, roodharige mensen hebben de minste haren en bruinharige mensen zitten daar tussenin.

Er zijn veel mensen die last hebben van haaruitval. Als er een erge haaruitval is kan dit zelfs leiden tot psychische klachten. Er zijn een heleboel verschillende oorzaken voor haaruitval. Een aantal belangrijke oorzaken van haaruitval vind je in dit artikel.

Oorzaken van haaruitval:

 • na een zwangerschap
 • door gebruik van medicijnen
 • stress
 • ziekte
 • seizoenswisselingen
 • ongezonde voeding
 • hormonen
 • erfelijkheid

Alopecia Androgenetica

Alopecia Androgenetica, ook wel mannelijke kaalheid genoemd, komt bij mannen voor, maar ook bij vrouwen. Het haarverlies kan voorkomen volgens een bepaald patroon. Bij het vrouwelijk patroon valt vooral het haar bovenop het hoofd uit. De haren worden dunner en korter en kunnen hun pigment verliezen. Bij het mannelijk patroon ontstaan er inhammen en het haar valt uit op de kruin, wat zich langzaam uitbreidt tot al het haar bovenop het hoofd is uitgevallen. Deze haaruitval wordt veroorzaakt door een verhoogd androgeen (mannelijk hormoon). Bij mannen is het een veelvoorkomende vorm, maar ook bij vrouwen komt dit voor. Uiteindelijk verschrompelen de haarwortels, als dit gebeurt is nieuwe haargroei niet meer mogelijk. Dit betekent permanente haaruitval.

Alopecia Areata

Alopecia Areata betekent pleksgewijze haaruitval. Dit is een auto-immuumaandoening. Hierbij herkent het lichaam de haren niet als bij het lichaam horend en stoot ze af. Het beloop kan bij ieder weer anders zijn. Bij de meeste mensen komt de haargroei binnen 2 jaar vanzelf weer terug.

Telogeen Effluvium

Telogeen Effluvium, hierbij vallen ongebruikelijk veel haren uit. Dit is vaak over de gehele hoofdhuid verspreid. Dit kan je merken aan meer haren op je kussen, in je borstel, in het afvoerputje van de douche enz. Soms wordt door de haaruitval de hoofdhuid goed zichtbaar. De oorzaak hiervan kan verschillen. Denk aan een stressvolle gebeurtenis 2 tot 4 maanden voor de uitval, of een zwangerschap ( door verandering in de hormoonspiegel), slechte voeding enz. Het herstel is meestal binnen een jaar.

Littekens

Bij littekens verdwijnen de haarzakjes op die plek en is geen haargroei meer mogelijk.

Trichotillomanie

Trichotillomanie krijg je door het herhaaldelijk trekken aan het haar. Dit wordt veroorzaakt door het haar draaien rond de vingers of het haren trekken in de slaap. Er is een volledig herstel na het stoppen hiervan.

Tractie-Alopecia

Tractie-Alopecia ontstaat door continue trekken aan het haar. Denk hierbij aan bijvoorbeeld strak gevlochten haar ( rastahaar) , strakke paardenstaarten of een continue gebruik van een strak ingedraaide krulset. Bij zeer langdurig en herhaaldelijk gebruik kan het haarverlies permanent worden.

Ziekte

Bij verschillende ziektes komt haaruitval voor. Denk hier vooral bij aan chemotherapie. In de meeste gevallen herstelt de haargroei zich weer na de ziektes. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen haaruitval veroorzaken. Is dit het geval, overleg dit dan met de arts.

Ongezonde voeding en te weinig vitamines

Bij een ongezonde voeding en te weing vitamines komt ook haaruitval voor. Gezonde voeding en vitamines is niet alleen voor je haar, maar natuurlijk voor je hele lichaam goed én noodzakelijk!

Behandeling haaruitval

De behandeling van haarverlies is ontzettend moeilijk. Er zijn een heleboel middelen op de markt die het haarverlies tegen gaan (zeggen ze). Maar de veel van deze middelen werken helaas niet heel erg goed. Het middel dat bewezen effectief is, is minoxidil lotion. Dit kan het haarverlies remmen, maar als hier mee gestopt wordt komt het haarverlies weer net zo hard terug. Voor blijvende kaalheid is haartransplantatie een optie of het dragen van een pruik of haarstuk.

Een ander alternatief bij een wat mildere vorm van haaruitval zou een haarkuur eventueel een oplossing kunnen zijn om het haaruitval tegen te gaan.

Bij sommige vormen van haarverlies kun je er zelf misschien wel achter komen wat de oorzaak is. In de andere (ergere) gevallen zou ik zo snel mogelijk een arts raadplegen. In een vroeg stadium kan er misschien meer aan gedaan worden.

Ik hoop dat ik jullie een wat duidelijker beeld heb kunnen geven van het probleem haaruitval. Natuurlijk is er nog uitgebreidere informatie over te vinden. Ik heb een duidelijke samenvatting gemaakt met ( hoop ik) niet al te moeilijke, medische woorden.

Be Dazzled!!

1 Reactie

 • Reactielink Sabrine dinsdag, 06 juni 2017 13:22 Geplaatst door Sabrine

  Hoe kan het zijn dat mijn korte haartjes die net aangegroeid zijn uitvallen? Natuurlijk ook de lange maar niet heel veel. Max 100 per dag. Ik weet wel dat mijn ijzer waarde 20 (2.0) is. Maar daardoor kunnen mijn net aangegroeide haartjes toch niet door uitvallen. Ik krijg tabletjes en heb mijn voeding toegepast.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
 • Aanmelden nieuwsbrief

 •