dinsdag, 20 oktober 2015

Kan een robot een goede kapper zijn?

Geschreven door 
Naar de echte kapper in New York! Naar de echte kapper in New York!

Op zoek naar een goede kapper, maar....

Wat als de robot het kappersvak zou overnemen?

Het kappersvak is al een heel oud ambachtelijk beroep. Zo zijn er nog wel meer beroepen te bedenken waarbij de mensenhand nodig is. Toch wordt er steeds meer gedigitaliseerd en door machines overgenomen. Zo zijn er in verschillende branches al vele banen weggevallen, omdat de mensenhand niet meer nodig is. Wat als er robots worden gemaakt die steeds slimmer worden en al ons werk uit handen gaan nemen?

Zullen we in de toekomst naar de robotkapper gaan?

Naar de robot kapper

Ik ga vandaag voor een nieuwe coupe! Een strakke boblijn met een rechte pony lijkt me wel wat. Een afspraak maken bij Robohair is zo gemaakt via de digitale agenda. Vooraf betalen is een eis, € 7,50 voor de hele behandeling, dus dat kan heel gemakkelijk via internetbankieren. Lekker betaalbaar in ieder geval!

Bij binnenkomst voer ik mijn klantnummer in op het welkomstscherm, waar een computerstem mij begroet. Vervolgens kan ik een kopje koffie of thee uit de automaat halen en mag ik plaatsnemen op stoel 4.

Ik neem plaats en krijg een groot touch screen voor me. Ik toets de gewenste behandeling in. Wassen, knippen en drogen wordt het voor vandaag. Wassen. Haarmasker. Boblijn. Strak. Pony. Start behandeling. Uhhhmm….. Weet de robotkapper nu eigenlijk wel wat voor boblijn ik wil, ik wil zeker niet te kort vanwege die weerborstel in m’n nek. En staat een pony mij eigenlijk wel? Ook aan de voorkant zit een weerborstel. Nou ja, de robot zal het waarschijnlijk niet doen als het niet zou kunnen met mijn haar, toch?

Het haar wassen lijkt op een autowasstraat maar dan voor het haar ;-)! Bijzondere ervaring dit, maar het voelt goed aan. Oh, haren kammen, au! Dat deed een beetje zeer. Nou goed, mijn klitten zijn er in ieder geval weer uit. Het haren knippen gaat er ook een beetje hardhandig aan toe. Twee robotarmen knippen mijn haar in een boblijn met een pony. Hop, hop, hop en klaar. De blower wordt op mijn hoofd gezet totdat het helemaal droog is. Er verschijnen rondom spiegels zodat ik de hele coupe kan bekijken en floeps ze zijn ook zo weer weg. Ik heb net in een snelle blik kunnen zien dat dit niet echt het kapsel is geworden wat ik voor ogen had….. Een computerstem verzoekt mij vriendelijk om op te staan en de salon te verlaten. Met 10 minuten sta ik weer buiten.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat mijn nieuwe kapsel geen strakke boblijn is geworden met een stoere rechte pony. Aan de achterkant doet de weerbostel flink zijn best om mijn haar alle kanten op te laten gaan en dan zal ik maar niet over mijn pony beginnen. Pony? Het is eerder een plaatselijke wc-borstel geworden!!

Bovenstaand verhaal zal niet zo snel gebeuren natuurlijk, mits je je haar laat knippen door iemand die daar geen verstand van heeft!

Dit is mijn fantasie van hoe het zou zijn als er robotkappers zouden zijn waardoor ik en vele andere kappers met mij hun werk kwijt zouden raken. Gelukkig ben ik hier totaal niet bang voor, want het kappersvak is en blijft handwerk.

Iedere persoon, ieder haartype en iedere vorm van het hoofd (en dan heb ik het hier nog niet eens over alle andere kleine obstakels) hebben een andere haar diagnose nodig. Ik geloof nooit dat een robotkapper alles kan aanvoelen hoe een echte kapper dat doet.

Dus No Worry’s!

Misschien over een paar honderd jaar?

Wat denk jij?

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  •