donderdag, 17 oktober 2019

PDS en het Low FODMaP Dieet

Geschreven door 
Mijn pds en het Fodmap dieet! Mijn pds en het Fodmap dieet!

PDS, het prikkelbare darm syndroom, kan bij veel mensen voor vervelende klachten zorgen. Denk hierbij aan diarree of juist obstipatie, maar ook aan buikpijn en andere vage klachten. Een geneesmiddel is hier nog niet voor, maar een speciaal dieet zoals het Low FODMaP dieet kan hier wel een positief effect op hebben.

Mijn pds symptomen

Pds kan dus voor diverse klachten zorgen. De ene persoon zal juist sneller naar het toilet moeten rennen terwijl de andere persoon juist last heeft van verstoppingen in de darmen. Een opgeblazen gevoel en buikpijnen zijn ook bekende symptomen bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom. En dan hebben we het nog niet over de vage klachten gehad.

Hoewel ik eigenlijk al vrij lang rondloop met diverse klachten is er bij mij vorig jaar pas het label pds aan gehangen. Voor mij een opluchting en een stukje erkenning. Niet dat mijn klachten daarbij opgelost waren, maar alles was beter dan dat een arts niet weet wat hij of zij met je aanmoet ;-).

Over het algemeen vind ik pds eigenlijk vrij vaag, omdat voor iedere persoon de symptomen net weer even anders zijn. Iedereen is uniek, dus ook met een prikkelbare darm is ieder mens anders. Dat maakt het net even wat lastiger. En dat geldt uiteraard ook voor een behandeling zoals het FODMaP Dieet.

Wat mijn klachten precies zijn?

Mijn pds symptomen zijn verstoppingsproblemen en snel een opgeblazen gevoel in mijn buik met af en toe hevige darmkrampen. Eigenlijk weet ik niet beter, want dit is al lange tijd het geval. Daarnaast kwamen er jaren geleden nog wat extreme vage klachten bij zoals slikproblemen. Niemand uit de reguliere geneeskunde die in die tijd ook maar dacht dat dit vanuit mijn buik kon komen. Nee joh, het zat tussen m'n oren...

Totdat ik vorig eindelijk erkenning kreeg vanuit de huisarts! Mijn darmen moesten eerst eens leeg en daarna moest ik starten met het Low FODMaP dieet (waar ik toen nog nooit van had gehoord).

Mijn gehele pds verhaal vertel ik graag aan je in de story time video hieronder. Speciaal voor deze onderwerpen heb ik besloten om een nieuw YouTube kanaal aan te maken. Hieronder kun je dus mijn allereerste video van Dazzling Lifestyle by Tessa bekijken!

Wat kun je nog meer verwachten op mijn nieuwe YouTube kanaal? Dazzling Lifestyle gaat zich vooral richten op het creëren van een Dazzling Lifestyle! Ik neem je dieper mee in mijn zoektocht en deel je mijn ervaringen en tips. Onderwerpen als pds en het Low FODMaP dieet zul je hier wat vaker voorbij zien komen in videovorm. Maar daarnaast is er natuurlijk nog veel meer wat je kunt doen om voor jezelf een Dazzling Lifestyle te creëren.

Voor de bijbehorende blogposts kun je gewoon hier op deze site terecht. Alleen op YouTube vindt er dus een kleine verandering plaats. Ben je geïnteresseerd en ga je met mij mee op de zoektocht naar jouw Dazzling Lifestyle? Laat je inspireren en abonneer je geheel gratis op Dazzling Lifestyle by Tessa!

Uiteraard kun je voor alle haartips en make-up tutorials op gewoon Dazzling Beauty terecht!

"Live the Life you Love!"

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.