zaterdag, 13 mei 2017

Je huis opruimen | Tips

Geschreven door 
Opruimen voor een positieve vibe! Opruimen voor een positieve vibe!

Het opruimen van je huis geeft positieve energie!

Opruimen is misschien niet je meest favoriete hobby, maar als je eenmaal lekker aan de gang bent word je er best vrolijk van!

En dan heb ik het niet over die paar rommeltjes die door het hele huis rondslingeren, maar echt alle kasten opentrekken en spullen wegdoen die je niet meer gebruikt. Spullen die je niet gebruikt kunnen je best wel wat energie kosten zonder dat je daar erg in hebt.

Vanwege een online training waar ik me voor heb ingeschreven is opruimen één van de belangrijkste onderdelen om af te rekenen met energievreters. In dit artikel pak ik de reeks Project Organize weer op en geef ik je tips die mij heel goed helpen bij het opruimen.

Opruimen | Hoe begin je?

Vaak is het begin van het opruimen al een punt waar we al vastlopen. Je ziet er tegenop en hebt er eigenlijk helemaal geen zin in. Ook weet je niet zo goed waar je moet beginnen. Herken je het?

Wanneer het het beste moment is om te beginnen met opruimen? NU!! Het heeft helemaal geen zin om het uit te stellen of te denken dat je er volgende week wel mee begint.

Het belangrijkste is dus dat je gewoon nu begint en het maakt niet uit met wat. Uiteindelijk is het belangrijk dat je alles in huis gaat opruimen, iedere kamer, kastje en verzameling.

Zelf ben ik gestart met de kledingkast. Hoewel ik hier een jaar eerder al een goede poging tot opruimen heb gedaan met het idee om een capsule garderobe te beginnen, was het echt alweer een zooitje geworden. Niets was meer netjes gesorteerd en op slot droeg ik alleen maar de kleding die bovenop de stapeltjes lagen. Geloof me, als je al die rommelige stapeltjes (wat niet echt meer stapeltjes waren ;-)) elke dag weer in je kast ziet liggen, dan daalt je positieve energie. Waarschijnlijk heb je dat niet eens door, maar het gebeurt echt. Denk er maar eens aan hoe goed je je zal voelen als die hele kledingkast netjes is opgeruimd! En wat dacht je van alle kasten in huis?

Ook is het belangrijk om niet alles in één keer te willen doen, want dat gaat je niet lukken. Tenzij je er een week vrij voor neemt ;-). Iedere keer doe je iets, als is het maar 1 ladekastje om mee te beginnen. Je zult merken als je dat ene lade hebt opgeruimd dat je daarna het volgende lade ook wil doen. Op die manier kom je in de opruim flow.

clean up

Opruimen | Welke spullen doe je weg?

Tijdens het opruimen kom je waarschijnlijk best veel spullen tegen die je nauwelijks meer gebruikt en spullen die je misschien al jaren niet meer hebt gebruikt. Wat je daarmee gaat doen? WEG ERMEE!!

Nu komen vaak de gedachten "Misschien kan ik het ooit nog een keer gebruiken" of bijvoorbeeld de gedachte over een bepaald kledingstuk dat je al een paar jaar niet gedragen hebt "Volgend jaar trek ik het misschien nog eens aan". Als het woord MISSCHIEN in je gedachte komt opspelen is dat het teken dat het item dat je in handen hebt gewoon weg moet.

Soms kan dit best moeilijk zijn hoor! Het zal in het begin ook heus niet zo makkelijk zijn als je normaal gesproken veel dingen altijd bewaard. Voor later... Het is een proces, een opruim proces waarin je op een gegeven moment de smaak te pakken krijgt.

Als je het zonde vindt om bepaalde spullen die er nog goed en mooi uitzien zomaar weg te doen, dan zijn er een paar dingen die je kunt doen.

 • Verkoop je spullen via marktplaats
 • Verkoop je spullen op de rommelmarkt of nog beter op een kofferbakverkoop
 • Doneren aan de 2e handswinkel of aan bepaalde instanties die de spullen goed kunnen gebruiken

Op deze manier verdien je er misschien nog wat geld mee of maak je andere mensen blij! Beide opties geven een goed gevoel!

Opruimen | Hoe ga je te werk

Zoals ik al eerder aangaf is het niet verstandig om alles tegelijk te willen opruimen. Kies een deel/kast van het huis uit waarmee je als eerste wilt beginnen.

 • Neem 3 vuilniszakken of bakken om de spullen in te doen.
 • Je gaat alle spullen langs, ook de dingen die je zeker weten wilt houden.
 • Nu ga je sorteren. Hier komen de 3 vuilniszakken aan bod. Gebruik er één voor afval, één voor doneren en één voor verkopen.
 • De spullen die je wel wilt houden leg je natuurlijk even apart om straks weer netjes te kunnen inruimen.
 • Denk erom! Bij twijfel moet je goed nagaan of je het item zeer binnenkort nog gaat gebruiken. Zo nee? Weg ermee!

Spullen die je niet gebruikt kunnen behoorlijke energievreters zijn. Door op te ruimen creëer je weer meer ruimte in zowel je huis als je hoofd. Wanneer je weer meer ruimte hebt gecreëerd krijgen alle spullen die je hebt weer een eigen plekje en kun je het allemaal ook weer wat gemakkelijker opgeruimd houden.

Opruimen | Wat kun je opruimen in huis

In huis zijn er een heleboel dingen te bedenken die je kunt opruimen. In mijn bullet journal maakte ik een aanpak lijst. Voor het gemak heb ik hieronder een voorbeeld lijstje gemaakt. Neem dit lijstje over of maak een eigen lijstje en vink af als je iets hebt opgeruimd. Dat afvinken alleen al geeft een heel goed gevoel!

 • Kledingkast
 • Schoenenkast
 • Nachtkastjes of overige berging in de slaapkamer
 • Boekenkast
 • Tv-kast
 • Keukenkastjes
 • Bureau inclusief administratie en eventuele kast
 • Berging en/of trapkast
 • De zolder
 • Medicijnkastje
 • Eventueel de garage als je die hebt
 • Meubels en accessoires
 • Misschien kun je zelf nog veel meer bedenken om op te ruimen

Om alle delen van het huis voor eens en altijd goed op te ruimen moet je grondig te werk gaan. Hieronder zal ik een paar voorbeelden wat verder uitlichten om je een beetje een idee te geven wat je allemaal weg zou kunnen doen.

Misschien heb je (zoals mij) nog een hele doos vol met cd's staan die je niet meer gebruikt omdat je naar Spotify luisterd. Zo zou je je cd's natuurlijk eerst kunnen overzetten op je computer voordat je ze echt weg doet. Of wat dacht je van al die dvd's die je nooit meer kijkt? Je favoriete collectors items doe je natuurlijk niet weg. Of wel.

Gebruik je al je potten en vazen nog? Of staan er een paar tussen die je nooit gebruikt? Waarom zou je deze bewaren? Dit geldt natuurlijk voor heel veel items die je in de berging of trapkast kunt vinden.

Heb je ook nog wat woonaccessoires in de berging staan die niet zo goed meer in je huidige interieur passen? Denk je dat je ze ooit nog gaat gebruiken? Sorry, maar ik denk het niet ;-). Tegen de tijd dat je weer toe bent aan vernieuwing in je huis wil je vast wel weer iets anders kopen. Dit zijn items die je misschien nog wel kunt doorverkopen.

Sieraden. Zelf had ik een hele lading sieraden die ik door de jaren heen bij elkaar had verzameld. Je weet wel van die uitgesproken kettingen en armbanden die leuk stonden bij een bepaalde outfit. Heb jij die ook? Draag je ze nog? Natuurlijk heb ik wel mijn mooie sieraden bewaard en sieraden waar herinneringen aan vast zitten. Je hoeft zeker niet alles weg te doen, maar de crap kan exit!

Denk bij ieder item in huis dus goed na of je het zou kunnen opruimen. Heb je een vuilniszak met afval? Gooi deze dan gelijk weg. Je zult zien dat dat al een opluchting geeft. Ook de kledingdonatiezakken kun je gelijk naar zo'n speciale doneer bak brengen. Laat dit niet te lang in huis rondslingeren. Heb je zin om je spulletjes te verkopen? Maak mooie foto's en zet het op marktplaats of google even wanneer de eerstvolgende kofferbakverkoop bij jou in de buurt plaatsvind!

Moeite met opruimen?

Heb je toch nog moeite met opruimen? Ik denk dat het boek Spark Joy Van Marie Kondo je hiermee heel goed op weg kan helpen. Je zal vast weleens van de Kondo opruimmethode hebben gehoord!

Het boek kost € 15,99 en kun je o.a. hier bij bol.com bestellen.

marie kondo spark joy

Actie ondernemen dus!

Je zult zien dat opruimen ineens best wel leuk kan zijn en het zal je voorzien van positieve energie!

Succes met opruimen!

Hoe opgeruimd is jouw huis?

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.