woensdag, 02 maart 2016

Waarom gebruiken we make-up?

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(19 stemmen)
Waarom gebruiken we make-up? Waarom gebruiken we make-up?

Vandaag de dag zijn er vele vrouwen die dagelijks make-up gebruiken. Bijna iedere vrouw heeft wel een mascara of lipglossje bij haar toiletartikelen liggen. De één heeft misschien een paar make-up producten terwijl de ander er een hele grote make-up stash op na houdt. Maar waarom gebruiken we eigenlijk make-up? Daar ga ik je in dit artikel meer over vertellen. Lees je mee?

Make-up wordt al eeuwenlang gebruikt

Het gebruik van make-up is momenteel erg populair en is dan ook in overvloed verkrijgbaar in allerlei prijsklassen. Voor ieder deel in het gezicht is er wel een make-up product in de gewenste kleur te vinden. Make-up wordt al veel langer gebruikt en is door de jaren/eeuwen heen soms weleens van functie veranderd.

Schoonheidsideaal

Make-up wordt al eeuwen voor een schoonheidsideaal gebruikt en het schoonheidsideaal werd in verschillende culturen weer op een andere manier gezien.

In de tijd van het oude Egypte werden natuurlijke producten gebruikt om het gelaat een andere kleur te geven of gebruikte men kersensap op de lippen om hun lippen in te kleuren. Een lipstick kende ze toen natuurlijk nog niet ;-).
In de "pruikentijd" gebruikten vrouwen én mannen van adel make-up om hun gelaat witter te maken, dat schoonheidsideaal was een teken dat men niet vaak buiten kwam en dus geen zware arbeid hoefde te verrichten en dus van goede komaf was. Vrouwen uit de lagere arbeidersklasse werden eerder als een prostituee gezien wanneer zij make-up droegen. De geisha's gebruikten vroeger ook al veel make-up. Kenmerkend zijn het witte gezicht met rouge omcirkelde ogen en rode lippen.
In het midden-oosten gebruikte men make-up rondom de ogen om de ogen te beschermen tegen het woestijnzand. In de negentiende eeuw zag men make-up als iets ordinairs dat alleen werd gebruikt door prostituees en filmsterren. Na de 2e wereldoorlog werd make-up hier in het Westen alweer wat meer geaccepteerd en nam zijn comeback. Dit was een korte samenvatting van de geschiedenis van het dragen van make-up om aan te kunnen geven hoelang make-up eigenlijk al wordt gebruikt. Ook zie je dat het gebruik van make-up ups en downs kent.

Nu de dag is make-up niet meer weg te denken en wordt je ook niet raar aangekeken of nagekeken als je make-up draagt. Ook in deze tijd hoort make-up bij ons schoonheidsideaal en dat kan voor iedereen weer anders zijn.

Online make-up kopen

Waarvoor gebruiken we make-up?

Make-up gebruiken we om onszelf nog mooier te maken. Niet omdat we lelijk zijn, maar meer om bepaalde punten in het gezicht meer te accentueren en op te laten vallen. We gebruiken make-up ook om bepaalde oneffenheden te verdoezelen of te verbergen. Denk hierbij aan kringen onder de ogen of puistjes en andere vlekjes in het gezicht.

Daarnaast gebruiken vrouwen make-up om er wat jonger uit te willen zien en jonge meisjes proberen er vaak wat volwassener uit te zien door make-up te gebruiken. Sommige vrouwen kunnen zich juist wat zelfverzekerder voelen als ze make-up dragen.

Ook kan make-up je net even een gezondere gloed bezorgen door het gebruik van rouge en highlight producten.

En wat dacht je van jezelf aantrekkelijker maken door make-up te gebruiken. Welke vrouw heeft nou niet langer voor de spiegel gestaan voor die eerste date?

Naast dat we make-up gebruiken voor ons schoonheidsideaal is make-up ook sterk gerelateerd aan het modebeeld. Elk seizoen heeft zijn make-up trends bijpassend bij de fashion trends die op de catwalk verschijnen. Wordt de smokey eye weer als make-up trend uitgeroepen, dan duiken we met z'n allen weer in de donkere oogschaduw kleuren en grijpen we naar het zwarte kohl potlood. Is de natural look in, dan houden we het weer wat rustiger qua make-up gebruik. En zo wisselt dat continue in make-up land. Niet alleen de fashion shows en modebladen hebben hier een sterke invloed op, wat dacht je van de bekende sterren? Neem bijvoorbeeld de Kardashians, iedereen is massaal aan het contouren geslagen! En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Conclusie waarom we make-up gebruiken

Het schoonheidsideaal heeft door de eeuwen heen altijd een rol gespeeld wat per cultuur én per persoon verschillend kan zijn. Tegenwoordig heeft het modebeeld ook een hele sterke invloed op ons make-up gebruik. Met make-up kun je de mooie punten in het gezicht extra accentueren waardoor je meer uitstraling creëert.

Waarom gebruik jij make-up? Of gebruik je helemaal geen make-up?

Be Dazzled!!

4 reacties

 • Reactielink Flip-in hair zaterdag, 29 oktober 2016 01:16 Geplaatst door Flip-in hair

  Goed en leuk bericht! Zelf draag ik ook zelden make-up.

 • Reactielink Lenny woensdag, 02 maart 2016 21:32 Geplaatst door Lenny

  Interessant verhaal. Veel wist ik niet!

 • Reactielink Farah woensdag, 02 maart 2016 15:48 Geplaatst door Farah

  Hier iemand die eigenlijk bijna geen make-up gebruikt, maar het altijd erg leuk vind om het wel te kopen, ik gebruik het meer voor speciale gelegenheden.

 • Reactielink Mariska woensdag, 02 maart 2016 13:15 Geplaatst door Mariska

  Goed artikel! Ik gebruik make up om mijn mindere punten te verdoezelen en sterkere punten te accentueren, en een uitstraling te creeëren die ik bij mezelf vind passen :)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
 • Aanmelden nieuwsbrief

 •