donderdag, 09 februari 2017

Mostar

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(18 stemmen)
Bezienswaardigheden in Mostar! Bezienswaardigheden in Mostar!

De stad Mostar is één van de populairste toeristische trekpleisters van Bosnië & Herzegovina. Een klein stadje met een mooi oud centrum met als hoogtepunt de beroemde oude brug, Stari Most.

In dit artikel vertel ik je wat meer over de stad Mostar en vind je tips over de bezienswaardigheden en wat er nog meer te zien is in de regio.

Mostar is absoluut de moeite waard om een bezoek aan te brengen!

 

Mostar

Mostar is de grootste en belangrijkste stad van de streek Herzegovina in Bosnië & Herzegovina en werd gesticht in de 13e eeuw. Mostar ligt op zo'n 130 kilometer afstand rijden van de hoofdstad Sarajevo en op zo'n 130 kilometer rijden afstand van Dubrovnik in Kroatië. Mostar dankt zijn naam aan de Mostari (de wachters) die vroeger vanuit de torens in de gaten hielden wie er via de brug over de Neretva rivier de stad in en uit gingen.

Mostar bloeide in het Ottomaanse Rijk totdat de heerschappij in handen viel van het Koninkrijk Oostenrijk-Hongarije. Na de Eerste Wereldoorlog moest Oostenrijk de stad Mostar afstaan en hoorde Mostar vervolgens bij het Koninkrijk Joegoslavië. Na de Tweede Wereldoorlog werd Mostar ingedeeld in de Republiek Bosnië & Herzegovina wat een deelstaat was van de Republiek Joegoslavië.

Tijdens de Bosnische burgeroorlog werd ook de stad Mostar bereikt. De oorlog bracht veel verwoestingen met zich mee waaronder de verwoesting van de oude brug de Stari Most. Na deze oorlog is de stad verdeeld in een Kroatisch deel (het westen) en een moslimdeel (het oosten).


Mostar Bezienswaardigheden

Er zijn een paar bezienswaardigheden in Mostar die je zeker niet mag overslaan. Eigenlijk gebeurt het allemaal in het oude deel van de stad, het historische centrum. Mostar is geen grote stad, dus je kunt gemakkelijk in één dag de stad verkennen.

Stari Most (de oude brug)

mostar brug

Stari Most (de oude brug) is de blikvanger van de stad. Nadat de brug was verwoest tijdens de Bosnische burgeroorlog startte de herbouw in 2001, de feestelijke opening hiervan vond plaats op 23 juli 2004. In 2005 werd het historische deel van de stad inclusief de Stari Most door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

De "oude" brug verbindt het westelijke en oostelijke gedeelte van de stad en heeft een bijzondere elipsvorm. Met zijn 19 meter hoogte van het middelpunt gemeten kun je genieten van een prachtig uitzicht over de rivier Neretva. Op de brug staan springers die de toerist om geld vragen om een sprong te maken vanaf de brug.

Aan de beide kanten staat een toren, samen worden ze de Mostari genoemd. De Helebija aan de oostkant en de Tara aan de westkant.

mostar brug overdag


Rivier Neretva

mostar neretva

De Neretva rivier is 225 kilometer lang waarvan 203 kilometers in Bosnië & Herzegovina liggen. De Neretva stroomt dwars door Mostar heen waardoor oost en west van elkaar gescheiden zijn. Via verschillende bruggen, waaronder de Stari Most, kun je de rivier in Mostar oversteken.

Er zijn in het centrum gezellige restaurantjes langs de rivier te vinden waar je heerlijk een hapje kunt eten met uitzicht op de rivier. Aanrader!!

Tip: Aan de oost kant van de stad vind je een aan de rand van de rivier een klein kiezelstrandje vanwaar je de oude brug prachtig op de foto kunt nemen. Ook aan te raden als de zon is ondergegaan!


Historische binnenstad

mostar straten

De historische binnenstad van Mostar vind je aan de oostkant van de Stari Most. Gezellige smalle straatjes vol met (toeristische) winkeltjes en restaurantjes. Heerlijk om doorheen te slenteren en wat souvenirs te kopen.


De oorlogslittekens buiten het centrum

mostar vernielingen

Naast de gezellige straatjes in het historische gedeelte van de stad, zijn er ook nog vele straten in Mostar waarvan de oorlogslittekens nog zeer goed te zien zijn. Leegstaande vervallen gebouwen vol met kogelgaten en granaatinslagen. Indrukwekkend om te zien en om even stil te staan wat voor gruwelijkheden zich hier hebben afgespeeld.

Zie het contrast op de foto hierboven; een bruidspaar langs de verwoeste gebouwen.


En verder...

Mocht je nog wat meer tijd hebben om te besteden in Mostar dan kun je ook nog bij de volgende bezienswaardigheden een kijkje nemen:

  • War Photo Exhibition
  • Museum of Herzegovina
  • Bosnian National Monument Muslibegovic House


reizen

 

In de omgeving van Mostar

In de omgeving zijn er verschillende bezienswaardigheden die je gemakkelijk vanuit Mostar kunt bezoeken. Hieronder 2 aanraders:

kravice waterfalls

 

Ben jij weleens in Mostar geweest of staat een bezoekje nog op de planning?


Be Dazzled!!


#affiliatedisclaimer

 

1 Reactie

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  •