zondag, 24 september 2017

Manilla | Filipijnen Rondreis

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(13 stemmen)
Manilla Manilla

Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, is gelegen op het eiland Luzon en voor de meesten vaak het startpunt van hun bezoek aan de Filipijnen. Maar is Manilla ook de moeite waard om een paar dagen te verblijven? En de meest gestelde vraag "Is het gevaarlijk?"

Tijdens onze 10-daagse reis door de Filipijnen verbleven we in totaal maar 2 nachten in Manilla. Was dit te kort of misschien wel te lang? In dit artikel vertel ik je wat meer over onze ervaring in Manilla.

 

Manilla | Filipijnen

Manilla is het politieke, wetenschappelijke en culturele centrum van de Filipijnen en telt zo'n 1,8 miljoen inwoners. Wie een rondreis gaat maken door de Filipijnen komt ongetwijfeld eerst in Manilla terecht via het Ninoy Aquino International Airport. Dit is het belangrijkste internationale vliegveld van de Filipijnen en ligt vlak naast de hoofdstad, Manilla.

Manilla staat bij de meeste reizigers niet heel erg hoog aangeschreven als favoriete bestemming. Je hoort vaak dat het er gevaarlijk en vies zou zijn en zo af en toe de berichten in het nieuws doen natuurlijk ook geen goed voor deze drukke stad. Maar hoe is het nu werkelijk in Manilla? Ik denk dat ieder van ons dat net weer even iets anders zal ervaren.


Manilla | Onze ervaring

Na wat verschillende Aziatische landen te hebben bezocht in de afgelopen jaren werd het tijd om naar de Filipijnen te gaan. De Filipijnen stond al langere tijd op mijn bucket list en dan met name die mooie paradijselijke eilanden. Onze reis startte in Hong Kong waar wij de kerstdagen en Oud & Nieuw hebben gevierd om vervolgens op 1 januari door te vliegen naar Manilla in de Filipijnen. Voor de Filipijnen hadden we helaas maar 10 dagen de tijd en we besloten om deze 10 dagen ultra light te gaan backpacken.

 

ultra light backpacken

 

In 10 dagen kun je bij lange na niet heel de Filipijnen afreizen. Je moet er rekening mee houden dat er best wel wat tijd gaat zitten om van plaats naar plaats te komen. Dit komt vooral omdat de Filipijnen uit verschillende eilanden bestaat. Na wat wikken en wegen besloten we om vooral het eiland Palawan te gaan verkennen met Manilla als beginpunt van ons Filipijnen avontuur.

Vanaf Hong Kong vlieg je in ruim 2 uur naar Manilla en omdat we al vroeg in de ochtend een vlucht hadden waren we tegen de eind van de ochtend al in het Paragon Tower Hotel aangekomen.

Onze planning was om de eerste dag de stad wat te verkennen in een rustig tempo. De tweede dag stond onze dagtrip naar Mount Taal op de planning. Op de derde dag vervolgden we onze reis verder naar het eiland Palawan.

Na eerst een paar dagen in Hong Kong te hebben doorgebracht was het verschil best groot om ineens in Manilla te zijn. Ondanks dat het beide Azië is, zijn de verschillen enorm. Je merkt al gauw dat wanneer je in de Filipijnen komt te maken hebt met een financiëel minder ontwikkeld land. Dat was dus even omschakelen. Een culture shock? Voor ons niet, maar dat komt omdat we al in meerdere landen buiten Europa zijn geweest.

Wat mij als eerste opviel waren de vele politie agenten en beveiligingsmensen die op straat zichtbaar waren. Dan weet je dus al dat je op je hoede moet zijn. Ons hotel bevond zich redelijk centraal in de stad, dus we dachten we lopen overal wel even naartoe ;-). Dat even, na 2 uur wandelen in de bloedhete zon, besloot ons uiteindelijk om verder met de taxi te gaan.

Ons hotel bevond zich dichtbij een groot park, Liwasan Rizal. Ook Fort Santiago en de Cathedral of Manila waren in principe op loopafstand. We hebben wel wat gezien, maar ook weer niet helemaal. Hoe kwam dat zul je misschien wel denken.

manilla bezienswaardigheden

 

1 Januari is in Manilla net als bij ons een feestdag waarbij de meeste mensen een dag vrij hebben. In Manilla lijkt het erop dat iedereen nieuwjaarsdag in het park viert met familie. Je kunt je voorstellen dat we nogal behoorlijk werden aangegaapt als twee blonde kaaskoppen tussen al die locals. Niets mis mee, want dat hebben we in andere landen al eerder meegemaakt, maar hier was het toch net even anders. Het voelde anders...

 

Manilla park

 

Ook toen we richting de cathedraal en het fort wandelden kwamen we steeds meer mensen tegen die ons aankeken met de blik "Oh daar heb je van die rijke toeristen." In hun ogen zijn we dat natuurlijk ook! De sfeer werd wat minder en we besloten om om te keren en de bezienswaardigheden te laten voor wat het was.

Later vernamen we dat er de avond ervoor een grote brand had plaatsgevonden in één van de armste wijken van Manilla waardoor er vele mensen dakloos waren geworden. Heel erg triest voor vele mensen, wat voor ons gelijk die bepaalde sfeer verklaarde.

Via de Manila Baywalk liepen we richting de Mall of Asia om daar wat rond te kijken en een hapje te eten. Vanwege de hitte, en vanwege de grote afstand die het nog was, zijn we verder gegaan met de taxi. Eenmaal bij de mall aangekomen werd het duidelijk dat hier de meer bedeelde Filipinos rondhingen. Ook hier werden we uiteraard aangekeken, maar met een minder vreemd gevoel.

 

manilla baywalk

 

De Mall of Asia is een prima plek om je te vermaken. Langs de boulevard staan er verschillende eettentjes en is er een soort kermis.

 

 

manilla asia mall

 

Wat betreft die eettentjes... Viel mijn oog ineens op een tentje met een blauw witte molen erop. Stroopwafels! Yep, we hebben in Manilla een heerlijke Hollandse stroopwafel gegeten ;-).

 

manilla stroopwafels

 

Wil je het winkelcentrum binnen gaan, dan zul je eerst door een detectorpoortje moeten en word je zonodig gefouilleerd. Ook dit duidt er natuurlijk op dat het nodig is qua veiligheid. Voor ons is dit natuurlijk een ongewone situatie en je moet zodra je in Manilla aankomt even omschakelen bij dit soort omstandigheden.

 

manilla by night

 

Na een gemengde eerste dag in Manilla keerde we terug naar ons hotel. We deden nog wat kleine boodschappen bij de 7-eleven op de hoek (waar ook gewapende beveiliging voor de deur stond) om ons vervolgens te verheugen op ons tripje de volgende dag naar Mount Taal.

De volgende dag werden we in de ochtend opgehaald door onze chauffeur die ons de gehele dag meenam om ons vervolgens weer in de avond bij ons hotel af te zetten. Als avondeten zochten we een McDonalds in de buurt op en pakten onze backpacks weer in om de volgende dag onze reis te vervolgen naar het eiland Palawan.

 

Is Manilla gevaarlijk?

Of ik Manilla gevaarlijk zou willen noemen weet ik eerlijk gezegd niet zo goed. Het is zeker niet de veiligste stad die er bestaat, verre van dat eigenlijk. Manilla heeft zeker wat te bieden voor de wanderlust reizigers onder ons, je moet eerst even omschakelen, daarna zul je ook de charmes van de stad zien.

Hoewel ik veel mooiere en leukere steden in de wereld heb gezien dan Manilla, had ik Manilla eigenlijk niet willen missen. En dat ondanks de grimmige sfeer die zo af en toe opdook tijdens onze wandeling door de stad. Laten we het erop houden dat wij misschien op een verkeerde dag in de stad waren en misschien ook iets te kort, want volgens mij zijn er best wel wat bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn.

 

Graag zou ik nog eens terugkeren naar de Filipijnen om andere delen te bezoeken, maar ik denk dat we Manilla dan misschien wel overslaan. Ook omdat we hier al zijn geweest.

 

Wat vind jij van Manilla? Ben je er weleens geweest of zou je er een keer naartoe willen gaan?

 

Be Dazzled!!

#affiliatedisclaimer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  •