zondag, 30 oktober 2016

Roses of Sarajevo

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(16 stemmen)
De rozen van Sarajevo! De rozen van Sarajevo!

The Roses of Sarajevo, vertaald naar de Rozen van Sarajevo, zijn duidelijke littekens van de burgeroorlog van Voormalig Joegoslavië (1992-1995) en liggen verspreidt door de gehele stad.

Sarajevo is een hele levendige stad en is zeer in opkomst om te bezoeken als citytrip. Hoewel de rozen van Sarajevo steeds meer lijken te verdwijnen, is het een must om tijdens je bezoek aan Sarajevo één of meerdere rozen op te zoeken en stil te staan bij de gruwelijkheden die zich op deze plekken hebben plaatsgevonden.


Sarajevo Rose

Een Sarajevo Rose is het litteken van een granaatinslag op de grond waarbij één of meerdere mensen om het leven zijn gekomen. De kraters zijn gevuld met rode verf. Vanwege de vorm en de rode kleur lijkt het op een roos, vandaar de naam Sarajevo Rose.

Tussen 1992 en 1995 werd Sarajevo elke dag opnieuw zwaar gebombardeerd tijdens de Bosnische oorlog met een gemiddelde van 329 bominslagen per dag. Op 22 Juli 1993 werd het record van 3777 inslagen per dag geteld. Per dag.....

Naar schatting zijn er 12.000 mensen gedood en zijn er 50.000 mensen gewond geraakt. Drie jaar lang werd de stad beschoten en gebombardeerd en was afgesloten voor de buitenwereld. Mensen leefden zonder elektriciteit, verwarming, water, medische zorg en er was vaak gebrek aan voedsel.

Nu de dag is de stad Sarajevo flink in opbouw, vele gebouwen zijn gerenoveerd en/of weer opnieuw opgebouwd. De stad is weer levendig. Het dagelijkse leven vindt plaats en toeristen vinden weer hun weg naar deze bijzondere stad. Ondanks dat de stad sterk gerenoveerd is zijn de littekens van de Bosnische oorlog nog duidelijk zichtbaar. Wie een wandeling door de stad maakt zal memorials en muren met kogelgaten tegenkomen.

De rozen van Sarajevo zijn wat moeilijker te vinden. Vanwege de renovaties zullen een aantal van de rozen verdwijnen of zelfs al verdwenen zijn. Kom je een Sarajevo Rose tegen, loop er dan niet zomaar overheen, maar sta even stil.

roses of sarajevo 2

 

Op de plek van een Sarajevo Rose is een granaatinslag geweest waarbij één of meerdere mensen om het leven zijn gekomen.


Tijdens mijn citytrip ben ik in totaal 4 Roses of Sarajevo tegengekomen:

rose of sarajevo markt

Op de groente en fruit markt Markale is er een groot monument te zien met alle namen van de slachtoffers die hier gevallen zijn tijdens een bominslag. Voor het monument op de plek van de inslag vind je een Sarajevo Rose, deze is afgedekt met een glasplaat.

 

rose of sarajevo

Naast de Sacred Hearth Cathedral ligt ook een Sarajevo Rose. Deze is wat minder opvallend, ook vanwege de vele mensen die door deze straat wandelen.

 

roses of sarajevo

Voor het parlementsgebouw van Bosnië & Herzegovina bij het Bosnia & Herzegovina Square ligt ook een grote Sarajevo Rose midden op het voetpad. Deze kun je haast niet missen.

 

roses of sarajevo tunnel

Wie een bezoek brengt aan de Tunnel van Sarajevo (wat zeker een must-see is) zal ook hier een Sarajevo Rose vinden.

 

Heb je plannen om Sarajevo een keer te bezoeken? Bekijk dan ook het artikel over de bezienswaardigheden van Sarajevo.


Be Dazzled!!

 

1 Reactie

  • Reactielink Josanne - Reisbloggers woensdag, 02 november 2016 15:46 Geplaatst door Josanne - Reisbloggers

    Sarajevo is een prachtige stad met een hele geschiedenis.
    We zijn er een paar jaar terug geweest.
    Het tunnelmuseum heeft indruk achter gelaten.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  •