zondag, 03 juli 2016

Koffer of Backpack | Wat neem je mee op reis

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Welke reisuitrusting kies je? Welke reisuitrusting kies je?

Wat is nu handiger om mee te nemen op reis, een koffer of een backpack?

In deze nieuwe serie "Wat neem je mee op reis?" beginnen we bij de basis. In dit artikel vind je handige tips met welke reisuitrusting je het beste op reis/vakantie kunt gaan. Ga je voor een koffer of een backpack? Lees je mee?

Koffer of backpack?

Het kiezen tussen een koffer of een backpack ligt eigenlijk aan het soort reis die je gaat maken. En daarbij komt natuurlijk kijken waar je jezelf het prettigst bij voelt waarmee je reist. De één zal denken: "Jeetje, zo'n grote koffer waar ik de hele tijd mee loop te zeulen" terwijl een ander zal denken: "Ik ga toch niet de hele vakantie met zo'n grote backpack op mijn rug lopen?". Nu is het in beide gevallen natuurlijk niet zo dat je continue met je bagage loopt te sjouwen, je hebt het natuurlijk vooral nodig om je bagage van A naar B te verplaatsen.

Maar wat is nou handig voor wat voor soort reis? Hieronder heb ik de voor- en nadelen van op reis gaan met een koffer of met een backpack op een rijtje gezet.

Voor- en nadelen van reizen met een koffer

 • Voor een (zon)vakantie waarbij je op 1 plek verblijft is een koffer zeer geschikt. Eenmaal op plaats van bestemming hoef je je bagage niet meer te verplaatsen.
 • Ga je op een georganiseerde rondreis waarbij je je vooral met een touringcar verplaatst? Dan kun je gerust een koffer meenemen.
 • Ga je op eigen houtje op rondreis waarbij je vooral van het openbaar vervoer gebruik gaat maken, dan is een koffer niet zo handig. Je bent veel minder mobiel met zo'n groot ding.
 • Een koffer is zeer geschikt als je veel wilt meenemen, let hierbij natuurlijk wel op dat je de maximale kilo's niet overschrijdt ;-).
 • Kleding kun je over het algemeen kreukvrij meenemen. Je kunt alles netjes opgevouwen in de koffer neerleggen zonder dat je hoeft te proppen, tenzij je veel te veel mee wilt nemen natuurlijk ;-).
 • Bij een koffer heb je wat meer overzicht en wordt het minder snel een rommeltje. Je hoeft niet je hele koffer overhoop te gooien om iets te vinden.
 • Een koffer weegt meestal al de nodige kilo's voordat er iets in zit.
 • Ga je op citytrip? Dat is een klein rolkoffertje die als handbagage zeer handig. Hier past het hoognodige voor een paar dagen gemakkelijk in. Je hoeft je bagage dan niet eerst in te checken en na de vlucht op te halen bij de bagageband op de luchthaven. Je kan dus gelijk de stad in!
 • Een (goede) koffer is stevig en kan hier en daar wel een stootje hebben.

Voor- en nadelen van reizen met een backpack

 • Voor een rondreis waarbij je op verschillende plekken verblijft is een backpack zeer handig. Je hoeft niet met een zware koffer te sjouwen, een backpack plaats je zo op je rug en je bent gelijk een stuk mobieler. Zeker als je op eigen houtje reist en veel gebruik maakt van het openbaar vervoer.
 • Een backpack biedt wat beperkter ruimte, je kunt dus niet té veel meenemen. Alleen het hoognodige, want je wilt natuurlijk ook nog een plekje vrij hebben voor souvenirs!
 • Soms komt het voor dat je net dat ene truitje nodig hebt die je helemaal onderin je backpack hebt gestopt. Ja, dan moet eerst alles eruit.
 • Je kleding kreukvrij meenemen in een backpack? Dat wordt lastig! Door de kleding opgerold in te pakken heb je hier wel het minste last van.
 • Een backpack is licht van gewicht. Ideaal dus!
 • Wil je alleen met handbagage op reis? Dan is een kleine backpack ideaal. Meer hierover kun je lezen in het artikel over ultra light backpacken.
 • Met een grote backpack op je rug heb je aan de voorkant van je lichaam nog plek voor een kleine (handbagage) backpack. Je sjouwt alles mee en tóch heb je je handen nog vrij!
 • Met bagage wordt vaak gesmeten. Een backpack is dan iets kwetsbaarder en dan met name de inhoud. Neem je een breekbaar souvenir mee naar huis, zorg dan dat deze goed verpakt zit in je backpack. Extra tip: het is belangrijk dat je de backpack in een seal bag doet zodat niemand zomaar in je tas kan snuffelen.


Voor beide bagage opties is wel iets te zeggen. Het ligt er dus maar net aan wat voor soort reis je gaat maken, hoe je tijdens de reis gaat verplaatsen én wat je zelf prettig vind. Zet alles voor jezelf op een rijtje, streep af en dan komt daar vanzelf jouw ideale reisuitrusting uit.

Wat neem ik zelf altijd mee?

Dat verschilt bij mij per reis. Alle reizen die ik in Azië heb gedaan waren met mijn backpack. Dit kan ik dan ook iedereen aanraden die naar Azië gaat, het is super handig om je te verplaatsen. Voor een road trip neem ik liever een koffer mee. Ook als ik op 1 plek verblijf neem ik eerder een koffer mee dan een backpack. De ultieme vrijheid was toch wel het backpacken met alleen handbagage in de Filipijnen!

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Een koffer, een backpack of iets anders?

Be Dazzled!!

2 reacties

 • Reactielink Yvonne donderdag, 07 juli 2016 20:16 Geplaatst door Yvonne

  Dit was voor ons nooit een issue, we namen steevast de backpack mee, lekker makkelijk. Nu we kinderen hebben gaat het wat anders en lijken koffertjes (vooral niet te groot) op wieltjes voor sommige vakanties wel erg praktisch. Onze komende reis naar Sri Lanka gaan we hier waarschijnlijk een mix van maken: 1 backpack en 1 koffertje, maar zien of dat past. :)

 • Reactielink Jessica zondag, 03 juli 2016 16:27 Geplaatst door Jessica

  Handige lijst met de voor- en nadelen :) Ik heb zelf overigens een backpack die je als koffer kunt openritsen, waardoor je dus niet alles eruit hoeft te halen om iets onderin de tas te pakken. Ontzettend handig!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
 • Aanmelden nieuwsbrief

 •