woensdag, 20 juni 2018

Invloed van medicijnen op haar

Geschreven door 
Haartips bij haarproblemen! Haartips bij haarproblemen!

Het gebruik van medicijnen kan best een grote invloed hebben op ons haar. Veel voorkomende haarproblemen bij medicijngebruik zijn haaruitval, slap of futloos haar, dof haar en zelfs droog en beschadigd haar. Nu wil het niet zeggen dat je deze haarproblemen altijd kunt verwachten als je genoodzaakt bent om medicijnen te gebruiken, maar het kan dus wel.

In dit artikel leg ik je uit wat de invloed van medicijnen kunnen zijn op het haar en geef ik je haartips wat je eventueel zou kunnen doen!

Medicijnen en ons hoofdhaar

Als je genoodzaakt bent om medicijnen te gebruiken, dan kan dat invloed hebben op je haar. Het heeft in dit geval geen invloed van buitenaf, maar van binnenuit. Denk er maar eens over na als je wat grieperig bent of niet zo lekker in je vel zit, vaak zit je haar dan ook belabberd. Het is slap, futloos, dof enzovoorts. Als je je weer wat beter voelt gaat je haar vanzelf ook weer shinen.

Als je medicijnen gebruikt kun je ook zeker last hebben van bad hair days. Soms is het van korte duur, maar soms kan het ook langer aanhouden. Per persoon, per medicatie en per haartype kan dat heel erg verschillen. Het is zelfs zo dat de één totaal geen last heeft en een ander juist wel. Of dat je haar de ene dag wel goed zit en de andere dag weer bagger ;-).

Heb je voor korte duur een medicijn gebruikt, maar heb je na een aantal weken nog steeds last hebt van haarproblemen? Dat kan. Een medicijn blijft altijd nog wat langer in het lichaam dan het moment waarop je ermee bent gestopt. In principe komt het allemaal vanzelf weer goed. Gebruik je voor lange tijd medicijnen, dan kan het zijn dat de haarproblemen ook langer aanhouden. Een zeer vervelend haarprobleem is haaruitval. Merk je dat het niet beter wordt na verloop van tijd, overleg dan eerst eens met je arts.

Let op: Het is altijd aan te raden om bij ernstige haarproblemen door gebruik van medicijnen dit met je arts te overleggen!

Zelf kom ik in mijn vak als hairstyliste regelmatig haarklachten tegen door gebruik van medicijnen. Als men haarproblemen ervaart kan dat ook nog eens een hoop stress met zich meebrengen, want je weet het "Als je haar maar goed zit" is niet alleen voor ons uiterlijk fijn, maar heeft innerlijk ook heel veel invloed!

Als een klant bij mij terecht komt met een dergelijke haarklacht, dan vraag ik altijd als eerste of hij/zij medicijnen is gaan gebruiken, van medicijn is overgestapt of eventueel is geopereerd (denk hierbij aan narcose bijvoorbeeld dat ook grote invloed kan hebben op het haar).

Vaak kan ik dan al een stukje haar stress wegnemen. Want van stress kun je ook weer haaruitval creëren. Lees ook eens mijn artikel over verschillende oorzaken bij haaruitval.

Haarproblemen door medicijnen

Haarproblemen door medicijnen kunnen gelukkig erg variëren. Het hoeft geen grote klacht te zijn en je hoeft er zelfs geen last van te hebben. Toch zijn er een aantal veel voorkomende haarproblemen die door medicijngebruik veroorzaakt kunnen worden. Ik heb er hieronder een aantal voor je op een rij gezet.

Haaruitval door medicijnen

Het vervelendste haarprobleem is haaruitval door medicijnen. Natuurlijk wil je niet dat je haar dunner wordt óf zelfs kale plekken krijgt. Gelukkig komt dat laatste niet heel snel voor, maar het is wel mogelijk.

Bij een kort gebruik van medicijnen zul je merken dat je haar na verloop van tijd weer haar dikte terugkrijgt. Houd er wel rekening mee dat de haren die zijn uitgevallen weer moeten groeien en aangezien een haar gemiddeld zo'n 1 centimeter per maand groeit kan dat even duren.

Ben je genoodzaakt om een bepaald medicijn voor altijd te moeten gebruiken en merk je dat dit haaruitval veroorzaakt? Stop niet met het medicijn, maar leg dit probleem aan de arts voor!

Futloos en slap haar door medicijnen

Nog zo'n veelvoorkomend haarprobleem is futloos en slap haar door medicijnen. Er is geen volume in te krijgen en je kapsel stort binnen no-time als een pudding in elkaar. Ken je dat gevoel dat het net lijkt alsof je haar als een plakkaat op je hoofdhuid zit? Yes, ik heb er zelf ook weleens mee te maken. Dit kan de ene dag het geval zijn waarop het de andere dag weer over is.

Kijk eens of je misschien van shampoo moet veranderen. Dit kan nog weleens wat schelen. Daarnaast kun je gebruik maken van volume producten zoals volume poeder of droogshampoo om het haar toch weer wat meer boost te geven qua volume.

Dof haar door medicijnen

Waar is die shine in je haar gebleven? Ook dof haar is een bekend haarprobleem bij gebruik van medicijnen. De glans is ver te zoeken en het haar kan zelfs een beetje pluizig zijn.

Als de glans van binnenuit weg wordt gehaald, dan voegen we dat aan de buitenkant weer gewoon een beetje toe door bijvoorbeeld een glansspray te gebruiken. Verder is het belangrijk dat je het haar goed verzorgt. Een verzorgende olie kan vaak al wat wonderen verrichten!

Droog en beschadigd haar door medicijnen

Heb je geen gekke dingen met je haar uitgevoerd zoals een ontkleuringsbehandeling, dagen achter elkaar in het chloor- of zeewater gezwommen of een permanentje gezet (wordt dit nog gedaan? Ja), dan zou het heel goed kunnen dat je haar droog en/of beschadigd is door gebruik van medicijnen.

Als dit het geval is, is het belangrijk dat je het haar met de juiste producten verzorgd zoals een verzorgende shampoo, een haarmasker en een haarolie. Let er ook op dat je het haar niet te veel belast met het gebruik van warmte tools zoals een föhn, stijltang, krultang enzovoorts.

Haartips bij medicijngebruik

Helaas kunnen medicijnen invloed hebben op het haar. Dit hoeft dus niet per se het geval te zijn, maar sommige mensen kunnen wat haarproblemen opmerken. Mocht je nu extreem veel last hebben, raadpleeg dan ten alle tijden eerst de arts en bespreek of hier een oplossing in gevonden kan worden. Stop dus NOOIT zomaar met het medicijn dat je genoodzaakt bent om in te nemen.

Bij de minder extreme haarproblemen heb ik een aantal haartips voor je op een rij gezet. Houd er wel rekening mee dat dit geen wondermiddeltjes zijn, maar wellicht zou het kunnen helpen. Ook zal dit voor iedere persoon en ieder haartype weer anders uitpakken.

  • Een gezonde levensstijl is altijd belangrijk.
  • Gebruik professionele haarproducten.
  • Er zijn enkele producten die kunnen helpen bij het verminderen van haaruitval. Je kunt gebruik maken van een haarkuur zoals de Aminexil Advanced van L'Oréal Série Expert. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om capsules in te nemen zoals de Foligain Haargroei Capsules. Let op: overleg eerst met een arts of je deze capsules in combinatie met je andere medicatie mag gebruiken!!
  • Ter versterking van het haar is de SweetBunnyHare Hair Vitamin zeer populair. Dit zijn haarvitaminen die kunnen bijdragen aan sterk en gezond haar.
  • Heb je last van droog en/of beschadigd haar? Zorg dan dat je het haar zoveel mogelijk rust geeft. Dus laat de warmte tools zoveel mogelijk links liggen en verzorg het haar met een goede repair shampoo en een intensief haarmasker.
  • Slap en futloos haar kun je wat meer volume geven door een volume poeder of een droogshampoo te gebruiken.
  • Geef dof haar weer wat meer glans door een glansspray te gebruiken.

Hopelijk heb ik je handige haartips kunnen geven om je kapsel weer een beetje op te peppen!

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  •