vrijdag, 03 mei 2013

Haren kleuren do's & don'ts

Geschreven door 
Do's & Don'ts voor haren kleuren! Do's & Don'ts voor haren kleuren!

Haren kleuren. Haren kleuren doen we bijna allemaal. Ik denk dat gemiddeld ongeveer 99 van de 100 vrouwen haar haren een kleurtje geeft. Ook zie je steeds meer mannen die een kleurtje in het haar laten aanbrengen, dit vooral om die grijze haren te bedekken ;).

Haren kleuren is op dit moment heel erg populair. Het kan op allerlei verschillende manieren met behulp van verschillende kleurtechnieken. Eigenlijk is bijna alles wel mogelijk op het gebied van haarkleuring, mits het haar dit toelaat. Het is daarom zeer belangrijk om hier een professionel voor in te schakelen. Ik weet dat er best veel vrouwen zijn die het haar zelf kleuren, gewoon met een pakje bij de drogist vandaan. Er zijn ook vrouwen die het haar zelf kleuren met een professioneel kappersproduct. Toch raad ik af om dit te doen! Waarom? Dat zal ik in dit artikel proberen uit te leggen.

Haren kleuren

Er zijn ontzettend veel haarkleur producten te verkrijgen bij verschillende drogisterijen. Elk merk heeft wel een haarkleuringslijn (of meerdere) in de collectie. Op de verpakkingen staan hele mooie kapsels afgebeeld in de haarkleur die in het pakje zit. Ik kan je vertellen: Dit wordt nooit dezelfde kleur!! Dit vind ik erg misleidend, ook de reclames op televisie over haarkleuringen (en andere haarproducten trouwens). Het prachtige krullende en mega glanzende haar krijg je dus als je dit product gebruikt. Ja..... Nu weten gelukkig een hoop vrouwen dat je niet hetzelfde haar krijgt als op het plaatje, maar je wil wel graag precies die kleur! Dat is dus een reden om je haar te laten kleuren door een gediplomeerde kapper.

Haarkleur is anders uitgevallen dan verwacht, hoe kan dat?

Iedereen is anders, ook ieder haar is anders! Als je 10 vrouwen op een rijtje zet, bij iedere vrouw gebruik je exact dezelfde kleur haarverf, ik kan je garanderen dat bij elke vrouw de kleur anders uitpakt. Dit komt omdat iedereen ander haar heeft. Dit heeft te maken met de natuurkleur, structuur, haartype, conditie enz.

Achter haarkleuringen zit een behoorlijk technisch verhaal (dit ga ik niet uitleggen, want dat is te veel en te moeilijk), dit wordt dan ook behandeld in een 3-jarige kappersopleiding voor allround-kapper. Daarnaast moeten kappers trainingen en cursussen blijven volgen om bij te blijven. Zo worden er voor bepaalde haartypes met een bepaalde gewenste kleur andere verfmixen gemaakt dan voor andere haartypes en kleurwensen. 9 van de 10  keer wordt er gemixt met kleuren om het beste en gewenste resultaat te krijgen. Grijs haar is weer een geval apart. Soms moet de uitgroei met een andere kleur behandeld worden dan de al gekleurde lengtes en punten om wel een mooie egale kleur te krijgen. En natuurlijk moet het grijze haar mooi gedekt zijn. Dit gebeurt meestal niet met een pakje verf bij de drogist vandaan... En dat is zonde toch? Nu de Zomer eraan komt willen veel mensen weer een frisse lichtere zomer kleur. Dat betekent van donker naar licht. Dit is het allermoeilijkste qua haarkleuringen. Dus alsjeblieft, niet eerst zelf proberen. Je verpest echt je eigen haar!! Of van licht naar donker kleuren, dit is ook een moeilijk onderdeel van haarkleuring. Heb je dit al eens zelf geprobeerd? Je herkent dan misschien wel de grauwe gloed die over het haar heen ligt.

Kleuren kaart haarverf  Haar verven kleurencirkel

Zelf heb ik in al die jaren ervaring (als allround-kapper) al verschillende 'zelf-thuis-gedaan-mislukte' haarkleuringen in handen gehad. Er wordt dan natuurlijk verwacht dat de kapper het wel even oplost. Maar ook voor de kapper valt dit dan niet helemaal mee. Dit komt o.a. omdat het haar met een niet-professioneel product is gekleurd, meestal zijn er vale plukken, grauwe plukken, donkere plukken en lichte plukken als resultaat te zien, en het haar is al chemisch behandeld. Na een haarkleuring moet het haar tot rust komen, de haarschubben moeten weer sluiten. Voor een mislukte haarkleuring zijn er meestal meerdere kleurbehandelingen nodig om de haarkleur weer op orde te krijgen. Denk hierbij aan eerst ontkleuren en daarna weer inkleuren. Dat is niet goed voor het haar. Én uiteindelijk ben je meer geld kwijt dan waarneer je gelijk naar de professionel was gegaan.

Verschillende haar kleurtechnieken

In de haarkleur trend van nu zie je meerdere kleuren in een coupe. Dit kunnen highlights of lowlights zijn, colour blocking of de populaire dip & dye techniek. Misschien ziet het er heel gemakkelijk en verleidelijk uit om dit lekker zelf te doen. Maar dit is ook echt een DON'T! Voor deze technieken moet met een nauwkeurige precisie gewerkt worden. Gebeurt dit niet, dan heb je een grote kans dat je een heel erg lelijk vlekkerig eindresultaat krijgt. En dat is niet echt de bedoeling, toch?

Natuurlijk kan je op dit moment heel erg tevreden zijn met de haarverf bij de drogist vandaan die jij zelf aanbrengt. Daar is niets mis mee! Ook ik heb (toen ik nog in opleiding was en daarvoor) zelf geëxpirimenteerd, maar daar heb ik van geleerd! En als ervaren Hairstyliste wil ik dit toch graag allemaal meegeven, omdat het zo zonde is! Als je haar echt goed verpest en beschadigd is, dan duurt het heel lang voordat het weer helemaal gezond is.

Nog één tip! Haarspoeling

Wil je je haren toch zelf kleuren of eigenlijk een spoeling geven? Want er wordt gezegd; Een spoeling is na 6 tot 8 wasbeurten er weer uit. Dit is niet helemaal waar! Een spoeling blijft tegenwoordig langer mooi in het haar zitten, het vervaagd wel iets, maar moet ook zeker uitgroeien. Een spoeling wordt meer gebruikt als het haar donkerder gekleurd moet worden. En let op: vaak staat er op de verpakking dat het een spoeling is. Maar als je 2 producten moet mengen is het bijna altijd verf. Wil je wel een spoeling die bij iedere wasbeurt vervaagd? Dan kun je het beste henna gebruiken.

Dus, wees voorzichtig met het zelf kleuren van je haar!!

Kleur jij je haar altijd zelf?

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  •