maandag, 26 september 2016

Dagtrip Plitvice Meren in Kroatië | Travelguide

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(7 stemmen)
Must See: Plitvice Meren in Kroatië! Must See: Plitvice Meren in Kroatië!

De Plitvice Meren, Plitvicka Jezera National Park, in Kroatië is naar mijn idee het mooiste natuurpark van Kroatië. Het park de Plitvice Meren telt 16 meren en 90 watervallen en is daarmee een prachtig gebied om gedurende een gehele dagtrip te vertoeven en te genieten van de mooie natuur.

Het Nationaal Park Plitvice Meren werd in 1979 op de werelderfgoedlijst van beschermende natuurgebieden van UNESCO geplaatst. De Plitvice Meren zijn onderverdeeld in bovenmeren en benedenmeren. Je kunt je voorstellen dat dit een heel uitgebreid gebied is waar je eigenlijk niets van wilt overslaan.

In dit artikel vind je mijn travelguide met tips en handige informatie voor een dagtrip naar de Plitvice Meren. En uiteraard staan hier ook mooie foto's bij om alvast een indruk te krijgen van dit natuurschoon! Kijk en lees je mee?


Dagtrip naar de Plitvice Meren

Wie naar Kroatië gaat mag zeker een bezoek aan de Plitvice Meren niet overslaan. Persoonlijk vind ik dit Nationaal Natuurpark een absolute must-see!

plitvice meren 5

Omdat het gebied van de Plitvice Meren vrij groot is, is het belangrijk om hier een gehele dag voor uit te trekken, want het is een must om te genieten en niet om haastig door het park heen te rennen. Yep, hardlopers heb ik hier ook gezien ;-).

De beste optie is om in de buurt van de Plitvice Meren te overnachten. Er zijn vele accommodaties rond het Park te vinden. Zelf heb ik overnacht bij Guest House Lisina in het plaatsje Poljanak wat perfect gelegen lag op zo'n 3 kilometer vanaf de ingang van het park.

Verblijf je niet in de buurt van de Plitvice Meren? Vanuit andere plaatsen in Kroatië worden er vele tours aangeboden om een uitstapje te maken naar de Plitvice Meren. Dit is een hele goede optie als je niet beschikt over eigen vervoer en op 1 plaats verblijft in Kroatië.

plitvice meren 2


Hoe kom je bij de Plitvice Meren?

Om bij de Plitvice Meren te komen is het het handigste als je over eigen vervoer beschikt. Vanuit verschillende plaatsen in Kroatië zijn de Plitvice Meren goed bereikbaar. Vanuit Zagreb bereik je met de auto in zo'n 1,5 uur het park en bijvoorbeeld vanuit Zadar doe je er zo'n 2 uur over. Bij de ingangen van het park zijn parkeergelegenheden waar je 7 Kuna per uur betaald.

Via een georganiseerde dagtrip vanuit een andere plaats wordt je bij één van de ingangen van het park afgezet.

Ook kun je met het openbaar vervoer bij de Plitvice Meren komen. Bij de ingangen van het park zijn bushaltes te vinden.

plitvice meren 4


Wandelroutes en tips rondom de Plitvice Meren

Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen rondom de Plitvice Meren. Ze variëren qua afstanden, via welke ingang je het park betreedt én of je gebruik wilt maken van het treintje en de boot.

Het park heeft 2 ingangen (ingang 1 en ingang 2) waar je informatie kunt inwinnen over het park en entreetickets kunt kopen.

Er zijn wandelroutes met een tijdsduur van 2 à 3 uur, 3 à 4 uur, 4 à 6 uur, maar er zijn ook wandelroutes met een tijdsduur van 6 à 8 uur. Al deze verschillende routes worden aangegeven door het hele park en zijn gemakkelijk te volgen. Ingang 1 is het startpunt van de routes A, B, C en K. Ingang 2 is het startpunt van de routes E, F, H en K. Natuurlijk hoef je deze routes niet per sé te volgen, je kunt ook zelf een route samenstellen en van de bewegwijzering afwijken.

Let op: Je mag niet buiten de aangelegde paden lopen!

Zoveel verschillende routes, maar welke route kun je nou het beste kiezen?

Als je alles wilt zien, dan zou ik voor wandelroute H gaan. Deze tip kreeg ik zelf via de accommodatie waar we die nacht verbleven. Tips van locals zijn de beste!

Route H heeft een tijdsduur van 4 à 6 uur. Zelf heb ik er zo'n 5 uur over gedaan. Via route H leg je een route af van ongeveer 10 kilometer. Je begint in het hoge deel waar je met het treintje naartoe wordt gebracht. Halverwege maak je een boottochtje over het Kozjak meer wat een leuke afwisseling is. Vervolgens gaat de route verder in het lage deel van het park. Na afloop wordt je met het treintje weer naar het beginpunt gebracht.

De wandelroutes lopen via mooie paden in de vorm van loopbruggen, soms wat ongelijke paden en trappen. Het is daarom wel belangrijk dat je goed ter been bent en goede wandelschoenen aantrekt. Ben je minder goed ter been, dan is een kortere route een betere optie. Bij de ingangen van het park kun je hier wat meer informatie over inwinnen.

In het park rondom de Plitvice Meren zijn op een paar plekken restaurants te vinden waar je een stop kunt maken. Het is wel verstandig om genoeg water mee te nemen en wat te eten. Afval dien je natuurlijk netjes weg te gooien of mee te nemen, je zult zien dat het park erg schoon is!

plitvice meren 1


Toegangsprijs Plitvice Meren

De toegangsprijzen kunnen nogal verschillen per seizoen. In het hoogseizoen (1 juli-31 Augustus) betaal je de hoofdprijs. Voor een volwassene kost dit 180 Kuna per persoon per dag, dit komt neer op ongeveer € 24,-. In de wintermaanden betaal je 55 Kuna per persoon (er rijden dan geen treintjes en varen geen bootjes) en in het voorseizoen is dat 110 Kuna per persoon.

plitvice meren 3

 

plitvice meren 6

 

Heb je al zin om de Plitvice Meren te bezoeken? Boek dan HIER alvast je accommodatie!


Ben jij al bij de Plitvice Meren geweest of staat het nog op je bucket list? De turquoise blauwe meren en de talloze watervallen zijn zeker de moeite waard om een bezoek aan te brengen!

Lees ook: Kroatië rondreis in 20 foto's!


Be Dazzled!!

#affiliatedisclaimer

1 Reactie

  • Reactielink Linda | travellersoftheworld vrijdag, 30 september 2016 17:58 Geplaatst door Linda | travellersoftheworld

    Plitvice is prachtig! Leuk artikel en mooie foto's! Ik heb zelf een paar jaar geleden ook route H gelopen en zou graag nog eens terug gaan. Ik had toen alleen een compact camera en nu heb ik een spiegelreflex, dus het kriebelt om nu nog mooiere foto's te maken

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  •