• Home
 • Beauty
 • Tips
 • Bescherm je huid tegen de zon met een goede zonnebrandcrème
woensdag, 22 juni 2016

Bescherm je huid tegen de zon met een goede zonnebrandcrème

Geschreven door 
Bescherm je huid goed tegen de zon! Bescherm je huid goed tegen de zon!

Dat we onze huid goed moeten beschermen tegen de zon is over het algemeen wel bekend. Er zijn tegenwoordig heel veel zonnebrandproducten verkrijgbaar waarmee je de huid bescherming kunt bieden tegen de zonnestralen om zonnebrand, huidveroudering en andere huidproblemen te voorkomen en/of tegen te gaan.

Het is belangrijk om de huid goed te beschermen tegen invloeden van buitenaf, want de huid is het grootste orgaan van ons lichaam waar we nog heel lang mee moeten doen én dus heel zuinig op moeten zijn. Zeker nu de zomer voor de deur staat en de regen gelukkig meer plaats gaat maken voor de zonnestralen die zich vaker laten zien én sterker worden.

En wat dacht je van die zonovergoten vakantie die geboekt staat? Dan is extra bescherming van de huid geen overbodige luxe! In dit artikel vind je handige tips op het gebied van zonbescherming van de huid. Lees je mee?

Bescherm je huid tegen de zon

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je huid te beschermen tegen de zon. Eén ding wat je zou kunnen doen is om je huid niet bloot te stellen aan de zonnestralen. Ik hoor je denken "Uhm, niet in zon?". Ik weet het, voor vele is dat geen optie. Het is namelijk ook goed om wat zonnestralen op te vangen, het zorgt bijvoorbeeld ook voor de aanmaak van vitamine D. Ook worden we een stuk vrolijker als de zon schijnt. De zon heeft dus ook veel voordelen, maar helaas ook nadelen die ernstige gevolgen kunnen hebben.

Hoe kun je je huid dan het beste bescherming bieding in de zon?

 • Smeren, smeren en nog eens smeren met een goede zonnebrandcreme.
 • Ga niet uren achter elkaar liggen bakken in de zon.
 • Zoek tussen 12.00-15.00 de schaduw op. Let op: ook in de schaduw vangt de huid zonnestralen op.
 • Draag in de volle zon een hoedje of petje.
 • Ook kleding beschermt de huid tegen de zon.

Bescherm je huid met een goede zonnebrandcreme

Een zonnebrandcrème is er in verschillende factoren verkrijgbaar. Ook zijn zonnebrandcrèmes in verschillende prijsklassen te vinden van budget tot aan high-end merken. Maar wat is nu een goede zonnebrandcrème?

Het is belangrijk dat je de hoogte van de beschermende factor aanpast aan wat jouw huid nodig heeft. Hier schreef ik al eerder een artikel over, maar bij deze deel ik graag het volgende schema hieronder nog een keer.

Huidtype Nederland Europa Zuid-Europa Tropen en Woestijn
Bruine huid: SPF: 6-10 SPF: 6-10 SPF: 10-15 SPF: 20-25
Normale huid: SPF: 10-15 SPF: 10-15 SPF: 20-25 SPF: 25-30
Lichte huid: SPF: 15-25 SPF: 15-25 SPF: 25-30 SPF: 30-50
Lichte en zeer gevoelige huid: SPF: 30-50 SPF: 30-50 SPF: 30-50 SPF: 50+

Zoals je in het schema kunt zien is de hoogte van de beschermende factor (SPF) verschillend per huidtype en plaats van bestemming op onze wereldbol. Let op: Dit is een richtlijn, je kunt beter extra bescherming aan de huid geven dan te weinig!!

Zonnebrandproducten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen zoals een crème, spray of een olie.

 • Een zonnebrandcrème is de substantie wat dikker en moet je dus goed uitsmeren.
 • Een zonnebrandspray is wat dunner van substantie en kun je heel gemakkelijk over de huid heen sprayen. Ook bij een spray is het belangrijk om nog even met de hand na te masseren zodat het product overal op de huid zit.
 • Een zonnebrandolie zorgt ervoor dat de huid wat sneller bruin wordt. Persoonlijk ben ik hier niet zo van, want ondanks de beschermende factor verbrandt mijn huid hiermee in de zon.

Welke merk zonnebrandcrème?

Welk merk zonnebrandcrème is nu het beste om te gebruiken? Eerlijk gezegd denk ik dat dat persoonlijk is. Zelf heb ik ook een paar favorieten merken die ik zelf graag gebruik in de zon. Het ene merk zonnebrandproduct zal misschien iets meer plakkerig zijn dan het andere merk terwijl deze dan wel weer snel intrekt in de huid. Ook kan er per merk verschil qua geur in zitten, het is maar net waar je zelf van houdt en of je huid gevoelig is of niet (elke huid kan weer anders reageren).

Omdat mijn huid vrij gevoelig is, redelijk snel verbrandt tijdens de eerste zonnestralen waaraan het wordt blootgesteld en snel uitdroogt heb ik door de jaren heen een paar fijne merken gevonden die voor mij goed werken. Ik heb ze hieronder met klikbare link voor je op een rijtje gezet.

Extra tips voor zonbescherming voor de huid

 • Smeer je huid ongeveer 20 minuten van tevoren in met een zonnebrandproduct voordat je de zon in gaat zodat het goed kan intrekken.
 • Ondanks dat je een waterproof zonnebrandproduct gebruikt, is het belangrijk om na het zwemmen de huid weer opnieuw in te smeren.
 • De huid heeft altijd bescherming nodig in de zon, dus ook als je buiten loopt, op een terasje zit of gewoon boodschappen gaat doen.
 • Gebruik voor je gezicht een dagcrème met SPF zodat je gezicht altijd beschermt is met een factor. Tijdens het zonnebaden is het wel vesrtandig om daar nog een zonnebrandproduct voor het gezicht overheen te gebruiken.
 • Blijf smeren, zeker wanneer je de gehele dag in de zon bent.
 • Ook in de schaduw is het belangrijk om de huid te blijven beschermen.
 • Bescherm ook de lippen met een beschermende lip balsem.

Lees ook: Bescherm je haar tegen de zon!

Gebruik jij altijd een zonnebrandproduct?

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
 • Aanmelden nieuwsbrief

 •