donderdag, 22 augustus 2019

Hoofdroos | Wat te doen?

Geschreven door 
De beste tips bij haar roos! De beste tips bij haar roos!

Last van roos in je haar, oftewel hoofdroos? Roos is een zeer vervelend haarprobleem als je hier mee te maken hebt vanwege de overtollige schilfers en de jeuk die het kan veroorzaken. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt bij roos haar. Van oorzaken, kenmerken tot aan de verzorging inclusief de beste haar tips van de kapper!

Kenmerken van hoofdroos

Waar kun je hoofdroos aan herkennen? Roos in je haar zijn heel veel witte huidschilfers. Nu hebben we daar allemaal eigenlijk wel mee te maken, want witte schilfertjes op de hoofdhuid zijn oude huidcellen die loslaten van de hoofdhuid. Dit is een heel normaal proces van de huid, maar bij overtollig veel witte huidschilfers spreken we al snel van roos.

 • Bij roos zie je dus heel veel witte schilfers op de hoofdhuid en in het haar zitten. Het is dus goed zichtbaar en is vaak ook te zien op de kleding met name op de schouders. Dit is niet zo'n fraai gezicht en ervaren we al snel als vies.
 • In extreme gevallen van hoofdroos bundelen de witte schilfers samen en ontstaan er witte of zelfs gelige klontjes.
 • Roos kan dus per persoon verschillen qua hoeveelheid schilfers.
 • Daarnaast gaat roos ook vaak gepaard met jeuk op de hoofdhuid.

Wat zijn de oorzaken van roos in je haar?

Er kunnen diverse oorzaken zijn van roos in je haar. Vaak heeft het te maken met de conditie van de hoofdhuid. Roos komt vaker voor bij mensen met vet haar, maar het kan ook voorkomen bij een te droge hoofdhuid.

Bij hoofdroos worden de cellen van de hoofdhuid twee keer zo snel vernieuwd dan wanneer je geen last hebt van roos. Daardoor heb je natuurlijk ook veel meer oude huidcellen die loslaten (de witte schilfers). Vaak gaat dit gepaard met een verhoogde talgproductie van de hoofdhuid waardoor het haar en de huid ook sneller vet worden dan normaal.

Waardoor het haarprobleem roos ontstaat is men nog niet helemaal achter, maar er zijn wel een aantal factoren die hoofdroos kunnen triggeren of verergeren.

Hieronder staan een aantal veel voorkomende punten waaraan roos gekoppeld wordt:

 • Een overtollige talgproductie van de hoofdhuid
 • Het kan een erfelijke factor hebben
 • Het gebruik van de verkeerde haarverzorgingsproducten
 • Hormonen (vaak begint het in de puberteit)
 • Er kan meer Pityrosporum ovale op de hoofdhuid aanwezig zijn dan normaal (dit zijn bepaalde gisten op de hoofdhuid)
 • Stress kan een trigger zijn
 • Een ongezonde voeding kan bijdragen aan roos
 • Lage temperaturen
 • Lage luchtvochtigheid

Zoals je hierboven hebt gelezen kunnen er diverse oorzaken en triggers zijn van roos of het verergeren van roos. Er is niet 1 bepaalde oorzaak. Dat zou wel makkelijker zijn, maar helaas. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de hoofdroos te behandelen.

Hoe kun je roos het beste behandelen?

Wellicht komt de anti-roos shampoo als eerste bij je op om roos te behandelen. Dat is inderdaad al een stap in de juiste richting, alleen is het wel van belang dat je de juiste anti-roos shampoo gaat gebruiken.

Er zijn tegenwoordig best veel verschillende anti-roos shampoos verkrijgbaar in diverse prijsklassen. We kennen denk ik allemaal wel de Head & Shoulders shampoo bij de drogisterij vandaan, maar of het verstandig is om een budget anti-roos shampoo te gebruiken? Vaak zul je merken dat de roos snel verdwijnt bij het gebruik van een goedkope anti-roos shampoo, het is alleen niet zo heel erg goed voor je haar en de hoofdhuid. Dit komt doordat hier vaak meer agressieve stoffen in zijn verwerkt waardoor de roos inderdaad snel verdwijnt, maar je haar en hoofdhuid knappen hier niet zo goed van op met als gevolg dat de hoofdroos ook weer snel terugkomt wanneer je stopt met deze anti-roos shampoos.

Wat is een goede anti-roos shampoo?

Wat is dan wel een goede anti-roos shampoo? Waar de ene anti-roos shampoo perfect zijn werk zal doen bij de ene persoon, kan het zijn dat een ander meer baat heeft bij een andere anti-roos shampoo. Helaas kan ik het niet minder ingewikkeld maken. Dit heeft te maken doordat ieder haartype, iedere hoofdhuid en iedere roosvorming weer anders is.

De één kan misschien meer een vette hoofdhuid hebben of juist een droge hoofdhuid. Ook de mate van roosvorming kan per persoon natuurlijk heel erg verschillen. Heb je vooral droog haar of juist snel vet haar? Heb je veel last van jeuk op de hoofdhuid of valt dat wel mee?

Je kunt het beste voor jezelf eerst eens nagaan wat je roos klachten precies zijn en aan de hand daarvan een keuze maken in de juiste anti-roos shampoo. De volgende shampoos bevatten allemaal het ingrediënt Zync Pyrithione welke actief de roosvorming bestrijd en het ontstaan van roos afremt. Tevens zijn deze shampoos wat milder voor de hoofdhuid en het haar om de juiste vochtbalans te behouden.

anti roos shampoo

Note: Speciale anti-roos shampoos kunnen helpen bij het verminderen en bestrijden van roosvorming, maar is geen geneesmiddel. Kijk ook of je in je levensstijl dingen kunt aanpassen die mogelijk roos kunnen stimuleren. Dit kan voor ieder persoon anders zijn.

Verzorging bij roos

Helaas zijn er op de anti-roos shampoos weinig tot geen bijpassende verzorgingsproducten verkrijgbaar zoals een anti-roos conditioner bijvoorbeeld. Wanneer je gebruik maakt van een professionele anti-roos shampoo heb je minder kans op uitdroging van het haar en de hoofdhuid. Toch kun je dit niet helemaal tegengaan en is het belangrijk dat je het haar na gebruik van de shampoo goed verzorgd.

Enkele producten die je zou kunnen gebruiken na een anti-roos shampoo zijn de volgende:

Bij droog haar:

Bij normaal tot licht droog haar:

anti roos conditioner

Hopelijk heb je iets meer inzichten gekregen bij het haar- en hoofdhuidprobleem roos en kun je met deze tips en informatie verder om de hoofdroos te verminderen.

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
 • Aanmelden nieuwsbrief

 •