donderdag, 21 maart 2019

Vet Haar

Geschreven door 
Vet haar | Oorzaken en tips! Vet haar | Oorzaken en tips!

Vet haar is het haartype waar niemand op zit te wachten. Wie te maken heeft met vet haar vindt het vooral verschrikkelijk vanwege het uiterlijk waardoor je je zelfs onzeker kan gaan voelen! Ik begrijp je volkomen! In dit artikel vertel ik je alles wat je over vet haar wilt weten en vind je de beste haar tips van de kapper!

Kenmerken van vet haar

Waar kun je vet haar aan herkennen?

Als je met je hand door je haar heen gaat en het voelt vettig aan, het kan zelfs zo zijn dat de huid van je hand ook gelijk vettig wordt, heb je te maken met vet haar. Uiteraard ligt het eraan of je écht vet haar hebt of dat je de afgelopen dagen veel gebruik heb gemaakt van een haar wax of haarolie zonder dat je het haar hebt gewassen.

Vet haar begint al bij de hoofdhuid. Vaak is de aanzet de plek dat het meeste opvalt. Het is vettig waardoor het er misschien een beetje viezig uit gaat ziet (net alsof je onwijs aan het transpireren bent op je hoofd), het heeft té veel glans en je haar gaat snel in slierterige pieken hangen.

Nu kan de gradatie van vet haar per persoon natuurlijk ook erg verschillen. Van een beetje vet wordend haar tot extreem snel vet wordend haar. In alle gevallen is de juiste verzorging van het haar een absolute must, want je wilt natuurlijk dat je haar er zo gezond mogelijk en niet vet uitziet.

Oorzaken van vet haar

Wat is de oorzaak van vet haar?

Vet haar is het tegenovergestelde van droog haar, want bij snel vet wordend haar is de talgvetproductie juist weer erg hoog. Bij een hoge talgvetproductie komt er meer talgvet vrij op de hoofdhuid en wordt verspreid in het haar. Dat talgvet heeft een beschermende functie en is de natuurlijke beschermlaag van je hoofdhuid, maar een te hoge talgproductie is teveel van het goede en kan soms erg vervelend zijn. Naast dat vet haar door een genetische aanleg veroorzaakt kan worden zijn er nog een aantal oorzaken die de talgvetproductie kunnen verhogen.

Te vaak wassen maakt het haar vet

Bij vet haar wil je het liefst je haar elke dag wassen om het vet te verwijderen. Te vaak wassen stimuleert bijvoorbeeld ook juist die talgproductie!

Vet haar door hormonen

Hormonen kunnen een grote rol spelen bij een hoge talgvetproductie. Misschien merk je het al tijdens je menstruatie. Ook kunnen vrouwen meer last hebben van vet haar tijdens een zwangerschap of juist wanneer men in de overgang raakt.

Vetmakende verzorgingsproducten

Uiteraard wil je je haar ondanks dat het snel vet wordt natuurlijk wel goed verzorgen. Hier is het ontzettend belangrijk dat je de juiste verzorgingsproducten gebruikt die speciaal geschikt zijn voor vet haar. Vet haar heeft namelijk veel minder olie-achtige ingrediënten nodig dan bijvoorbeeld droog haar.

Note: Ook bij temperatuurstijgingen kan de talgvetproductie toenemen. Bij warm weer transpireer je meer, waardoor ook je haar sneller vet kan worden. Zelfs stress, medicijn gebruik en stofwisselingsstoornissen kunnen een boosdoener zijn.

Behandeling van vet haar

Hoe behandel je vet haar?

Je bent tot de conclusie gekomen dat je last hebt van vet haar. Wat nu? Het is belangrijk dat je de talgproductie niet extra gaat stimuleren. Hierbij zijn er zijn gelukkig een aantal dingen qua verzorging die je kunt toepassen om het haar niet nóg vetter te maken. Misschien kun je het zelfs iets verminderen! Houd er wel rekening mee dat wanneer je hier aanleg voor hebt het met onderstaande tips niet zal verdwijnen, maar je kan het misschien wel iets verminderen!

Verzorging van vet haar

Je wilt het het liefst het vet uit je haar verbannen en de meest ontvettende producten voor je haar gaan gebruiken. Het idee is goed, maar weet wel dat je haar ook goed verzorgd moet worden om de lengte en punten niet uit te laten drogen.

Shampoo voor vet haar

Shampoo heeft een reinigende functie. Dat betekend dat het het haar schoon maakt en ontvet. Dat betekend niet dat je bij vet haar iedere shampoo kunt gebruiken, want er worden ook shampoos geproduceerd die mild zijn voor het haar waar bijvoorbeeld oliën aan worden toegevoegd. Voor vet haar betekend dat nog meer vet in het haar aanbrengen. Dat willen we niet!

Vet haar heeft een sterk reinigende shampoo nodig die speciaal geschikt is voor dit haartype.

shampoo vet haar

Conditioner bij vet haar

Vaak is het haar bij de aanzet vet, maar zijn de lengte en punten een stuk droger. Zeker als je een speciale shampoo voor vet haar gebruikt, kunnen je punten zeer uitdrogen. Belangrijk is om hier toch een goede conditioner voor te gebruiken. Deze conditioner gebruik je dan ook alleen in de lengte en punten van je haar, dus niet bij de (snel vet wordende) aanzet.

vet haar conditioner

Note: Probeer je haar niet te vaak te wassen. Door het te veel te wassen stimuleer je de talgproductie juist extra.

Vet haar minder vaak wassen

Als je last hebt van vet haar wil je het liefste je haar iedere dag wassen. Toch is het belangrijk om dit te minderen. Waarom? Door het haar te wassen stimuleer je ook de talgproductie extra waardoor je haar nog sneller vet wordt. Een lastig punt, ik weet het.

Je haar en hoofdhuid wennen er op een gegeven moment aan dat het vaak gewassen wordt. Het haar en de hoofdhuid zullen er ook aan wennen als het iets minder vaak gewassen wordt. Je kunt het te vaak wassen van je haar het beste afbouwen in stapjes. Was je haar bijvoorbeeld eerst 1 dag in de week niet en bouw dit langzaam op totdat je je haar om de dag wast. Misschien kun je er op een gegeven moment 2 dagen tussen laten.

Een goed alternatief om je haar op de niet-wasdag er minder vet uit te laten zien is het gebruik van een goede droogshampoo.

Note: Zorg ervoor dat je de hoofdhuid niet te stevig masseert tijdens het wassen van je haar. Ook kun je het beste lauwwarm water gebruiken bij het spoelen.

Vet haar verbergen

Je kijkt 's ochtends in de spiegel en je ziet: vet haar. Je weet dat je het wassen beter nog een dagje moet uitstellen, dus hoe ga je dat vette haar verbergen?

Droogshampoo is hier je beste vriend!! Droogshampoo is een fijn product dat vet absorbeert. Maakt het het haar ook schoon? Nee. Je zult merken dat je haar er juist heel stug van wordt en dat het eigenlijk een beetje viezig aanvoelt. Het is een ideaal product om als "tussendoortje" te gebruiken én om meer volume in je haar te creëren!

Heb je half lang tot lang haar? Steek je haar op zodat er zo weinig mogelijk van de vette aanzet zichtbaar is. Ook een leuke haarband of sjaaltje kan je helpen om het vette haar te verdoezelen.

droogshampoo vet haar

Blijf zoveel mogelijk van je haar af

Vooral wanneer je je haar veel los draagt zit je meer aan je haar dan wanneer je het opsteekt of in een staart draagt. Doordat je met je handen door je haar gaat wordt je haar sneller vet. Dit geldt ook voor het kammen en/of borstelen van het haar. Doe dit dus niet te vaak om extra stimulatie van de talgproductie te voorkomen.

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl helpt mee aan gezond en mooi haar. Zorg voor een gezonde voeding, voorkom of verminder stress en neem voldoende nachtrust.

"Invest in your hair, it's the crown you never take off!"

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  •