zondag, 05 maart 2017

Reis naar Iran | De Voorbereiding

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(16 stemmen)
Reis naar Iran plannen! Reis naar Iran plannen!

Onze reis naar Iran begint al aardig dichtbij te komen, dus zijn we druk bezig met de voorbereidingen!

"Waarom ga je naar Iran?" Dat is een vraag (in verschillende versies) die ik al behoorlijk vaak te horen heb gekregen. Iran is (nog) niet zo'n hele populaire reisbestemming voor veel mensen. Dat heeft vooral te maken met de vraag of het wel veilig is in Iran. Natuurlijk hebben wij hier zelf ook goed over nagedacht en zijn we op zoek gegaan naar informatie.

In dit artikel vertel ik je hoe onze voorbereiding voor de reis naar Iran tot nu toe verloopt.

 

Reis naar Iran

Voordat we onze vliegtickets naar Iran hadden geboekt hebben we eerst een bezoek gebracht aan de vakantiebeurs. We waren zeer benieuwd of hier informatie te vinden was over Iran. Tot onze verbazing best wel veel! Bij verschillende Iran stands hebben we informatie ingewonnen over het land. Veiligheid, regels waar je je aan moet houden en hoe het is om als westerling zelfstandig door een land als Iran te reizen. Als snel kwamen we erachter dat de meeste mensen een verkeerd beeld van Iran hebben. Uiteraard moet je opletten, maar in welk land is dat tegenwoordig niet?

Terug van de vakantiebeurs was ook ik om: "We gaan een rondreis door Iran maken!"

In eerste instantie was het de bedoeling om een stedentrip naar Teheran te maken, maar die plannen werden snel gewijzigd naar een rondreis door Iran. Omdat mijn agenda een stedentrip voor ogen had, heb ik toch nog wat extra dagen vrij kunnen plannen. In totaal gaan we 8 dagen op rondreis. Dat is niet zo heel lang, het liefst zou ik langer gaan, maar dat laten onze werkagenda's niet toe.

In 8 dagen gaan we proberen zoveel mogelijk te zien van Iran. Dit wordt dus absoluut geen uitrust vakantie ;-), maar dat hoeft ook niet. Omdat we beperkt zijn qua tijd, is het dus belangrijk dat we een strakke planning maken en precies weten wat we willen doen en zien van het land.

Eerst de vliegtickets! Voor onze laatste reizen boeken we vaak onze vliegtickets bij vliegtickets.nl. Hier kom ik meestal het voordeligste uit én we leveren dan gelijk wat airmiles in voor extra korting. We vliegen niet rechtstreeks, maar met een tussenstop in Rome. Voor de vliegtickets waren we ongeveer € 250,- per persoon kwijt.

Nu de rest nog!


Reisroute plannen in Iran

Het is heel belangrijk om een goede reisroute te maken vanwege de 8 dagen die we hebben. Wat willen we zien en waar willen we naartoe? Op de vakantiebeurs kwamen we ook een stand met reisgidsen tegen en zij verkochten ook een Nederlandstalige reisgids van Iran! De verkoopster vertelde ons dat deze net een paar weken geleden was uitgebracht en dat dit de eerste Nederlands talige reisgids van Iran is. Hoewel je natuurlijk ook voor een Lonely Planet van Iran kan gaan, gaat mijn voorkeur liever uit naar een Nederlands talige reisgids.

Om ons een beetje verstaanbaar te kunnen maken op de plekken waar de mensen nauwelijks Engels spreken heb ik het Middle East Phrasebook & Dictionary van Lonely Planet gekocht.

Naast een handige reisgids schaffen we ook altijd een landkaart van het desbetreffende land aan. Op deze manier leer je de ligging van de plaatsen en de afstanden wat beter kennen. Wij vinden een landkaart ook altijd fijn om bij ons te hebben tijdens de reis zelf!

Na wat inlezen over Iran, kwamen we tot de conclusie dat we een paar belangrijke plaatsen willen aandoen tijdens deze reis. Teheran, Shiraz, Isfahan en Kashan. 8 dagen, 4 plaatsen en dan komt het reizen er nog bij...

Op de vakantiebeurs kwamen we in contact met een Iraans reisbureau. In eerste instantie was het ons idee om alles via hun te regelen qua hotels en vervoer. Zelf een hotel boeken via de bekende boekingssites zoals booking.com is voor Iran nog niet echt mogelijk. In de zoekresultaten komen er voor heel Iran maar liefst 3 hotels naar voren. Hmmmm, dat moet anders kunnen...

Na verschillende opties bekeken te hebben qua route en vervoersmiddelen (om zo weinig mogelijk tijd kwijt te zijn aan reizen van A naar B) heb ik nu de route bijna compleet. Zo willen we bijvoorbeeld de nachttrein nemen van Teheran naar Shiraz. Dat scheelt natuurlijk enorm qua tijd dan dat je overdag van plaats naar plaats reist.

Via de Facebook groep Backpackers Nl stelde ik de vraag of iemand tips had over het boeken van vervoer en hotels in Iran. Daar kreeg ik een aantal fijne reacties op zoals tips van vivelevoyage.nl met handige websites om overnachtingen en treintickets te boeken.


Overige dingen regelen voor reis naar Iran

Verder zijn er nog een aantal belangrijke dingen die geregeld moeten worden voor Iran, het meeste hebben we nu al gedaan. Onze visum aanvraag is bijna rond, dit kan ook on arrival, maar wij hebben besloten om dit van tevoren al geregeld te hebben.

Daarnaast zijn er regels in Iran die voor ons misschien een beetje vreemd zijn zoals bijvoorbeeld de kledingvoorschriften. Als vrouw moet je een sluier dragen en je kont moet bedekt zijn met een jurkje of tuniek. Verder mag je geen blote benen of armen laten zien. Ook voor de man geldt geen korte broek! Dit kan mensen al afschrikken en ik heb daar dan ook best wel wat reacties op gehad. Persoonlijk ben ik van mening dat als je naar een land gaat waar dit soort regels gelden, dan moet je dat gewoon respecteren, anders kun je beter niet gaan.

Door onze reizen van de afgelopen jaren beschikken we al over alle inentingen die nodig zijn voor Iran, dus daar hoeven we ons verder niet mee bezig te houden.

Qua geld zullen we contant geld mee moeten nemen, want pinnen of met een creditcard betalen is niet mogelijk voor ons in Iran.

Verder proberen we altijd in een land te kijken hoe de locals zich gedragen en proberen we dat een beetje na te doen.

 

Dit was mijn eerste Iran artikel en er zullen er natuurlijk nog meer volgen hier op Dazzling Travels! Ik heb er in ieder geval zin in!

Heb je nog tips? Laat ze dan achter hieronder bij de reacties!


Staat Iran op jouw travel bucket list of ben je er al geweest?


Be Dazzled!!


#affiliatedisclaimer

 

5 reacties

 • Reactielink Marcella vrijdag, 10 maart 2017 16:51 Geplaatst door Marcella

  Gaaf dat je naar Iran gaat, en er gaat rondreizen! Lijkt me een bijzonder en mooi land, al staat hij nog niet erg hoog op mijn wishlist. Waarom? Ik denk toch door het welbekende vooroordeel. Zonde natuurlijk! Maar jij maakt me vast enthousiast straks! Succes met alle voorbereidingen!

 • Reactielink Narelle | wegvanhetnoorden.nl maandag, 06 maart 2017 09:09 Geplaatst door Narelle | wegvanhetnoorden.nl

  Heel tof dat jullie naar Iran gaan, ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen! Ik zie het steeds vaker voorbij komen, het ziet er prachtig uit. Veel plezier alvast!

 • Reactielink Jenny - IkReis zondag, 05 maart 2017 23:42 Geplaatst door Jenny - IkReis

  Iran is prachtig, have fun!

 • Reactielink Jolande en Fred Verboom zondag, 05 maart 2017 22:21 Geplaatst door Jolande en Fred Verboom

  Lang geleden daar geweest, 1984! Met een dubbeldekker bus het land doorkruisd. Isfahan is prachtig, vriendelijke mensen. zeker aanrader

 • Reactielink Marieke zondag, 05 maart 2017 16:00 Geplaatst door Marieke

  Super leuk dat je naar Iran gaat! Het is er fantastisch! En lief dat je naar mijn blog verwijst. Mijn missie is een beetje geworden dat meer mensen naar dit geweldige land gaan reizen ;-) Puur omdat ik zo enthousiast ben. Succes met de voorbereidingen. Groetjes marieke

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
 • Aanmelden nieuwsbrief

 •