zondag, 29 januari 2017

Hoe plan je een reis?

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(16 stemmen)
Hoe plan je een reis? Hoe plan je een reis?

Hoe plan je een reis? Waar naartoe, wanneer, met wie, hoe lang en op wat voor manier wil je reizen? Wat heb je nodig en wat gaat het kosten? Allemaal vragen die je eerst vooraf gaat beantwoorden om je reisplan te maken.

In dit artikel vertel ik hoe ik mijn reizen altijd plan. Of het nu om een roadtrip, backpackreis of stedentrip gaat, hoe ik een reis plan ziet er meestal wel hetzelfde uit.

Laat de voorpret maar beginnen!


Hoe ik mijn reizen plan

In dit artikel gaat het voornamelijk over een ongeorganiseerde reis plannen, want reizen doen wij het liefst op eigen houtje. De reispret begint voor mij al bij alles zelf uitzoeken en de route uitstippelen. Hier gaan best wel wat uurtjes tijd inzitten, dat geeft niet, want het is ontzettend leuk om te doen!

Alle soorten reizen plan ik eigenlijk op dezelfde manier. Of het nu om een stedentrip, rondreis of relax vakantie gaat, tegenwoordig valt bijna alles zelf uit te zoeken zonder dat je daar een reisbureau voor nodig hebt. Soms haal ik voor inspiratie natuurlijk nog weleens wat reisgidsen bij een reisbureau, maar meer ook niet. Vind je het juist prettig om georganiseerd te reizen, dan moet je dat zeker doen! Mijn ding is het niet.

Laten we bij het begin beginnen. Hoe pak ik het plannen van een reis aan?


Bestemming kiezen | Hoe plan je een reis

Als eerste kies je een bestemming uit. Misschien heb je een travel bucket list waar je een bestemming van wilt afstrepen of ga je eerst wat inspiratie opdoen in reisgidsen, pinterest, reisblogs, instagram enzovoorts. Eenmaal je bestemming gekozen? Dan heb je de eerste stap gemaakt!

 

hoe plan je een reis 2


Hoe lang ga je | Hoe plan je een reis

Hoe lang je op reis gaat hangt een beetje af waar je naartoe gaat. Bezoek je alleen een stad, dan zal je waarschijnlijk korter op reis gaan dan wanneer je gaat backpacken door Azië.


Wanneer op reis | Hoe plan je een reis

De bestemming en hoe lang je op reis gaat staan vast. Nu de vraag wanneer ga je? In principe kun je op elk moment van het jaar overal naartoe, maar of dat altijd aan te raden is is een tweede. Zoek uit wat het klimaat is op de bestemming waar je naartoe wilt, dit kan nogal eens per jaargetijde verschillen. In bepaalde landen kun je te maken hebben met een regenseizoen bijvoorbeeld of hele koude winters of bloedhete zomers. Zoek uit wat voor jou de beste reisperiode is naar je uitgekozen bestemming.

Zit je vast aan bepaalde vakantiedagen? Misschien moet je het plan van bestemming dan iets wijzigen.

Mijn ervaring. Een stedentrip kun je ook heel goed in de winter doen i.p.v. in de zomer zoals bijvoorbeeld Venetië. Ten eerste is het vaak iets minder druk met toeristen. Ten tweede, een lekker weertje in een mooie stad is natuurlijk altijd fijn, maar de winter kan een stad ook weer een magisch sfeertje geven. Aan jou de keus!
Verder zijn wij ook weleens in het regenseizoen in Azië geweest. Gelukkig viel dat reuze mee, maar je kan het ook anders treffen.


Met wie ga je | Hoe plan je een reis

Waarschijnlijk weet je allang met wie je op reis gaat. Of misschien ga je wel alleen!


Wat voor soort reis | Hoe plan je een reis

Op wat voor manier wil je gaan reizen? Op eigen houtje of georganiseerd? Mijn voorkeur gaat uit om op eigen houtje door een land heen te reizen, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Tegenwoordig zijn er ook veel organisaties waarbij de route is uitgestippeld, maar waar je toch zelf de reis maakt, dus niet in een groep. Hierbij is alles vastgelegd qua overnachtingen en excursies. Ook kun je hier met bouwstenen werken bij verschillende organisaties zoals Riksjatravels. Je kiest dan bepaalde dingen uit die je wilt doen en vervolgens wordt er op deze manier een reis samengesteld.

Kies je ervoor om op eigen houtje alles te regelen, dan kun je verder naar de volgende punten van dit artikel.


Backpack of koffer | Hoe plan je een reis

Het is ook belangrijk om goed na te denken met welke bagage je wilt gaan reizen. Neem je een backpack mee of ga je voor een koffer? In dit artikel vind je de voor- en nadelen van beide reisbagage. Het kan ook zijn dat je alleen maar met handbagage wilt reizen. Op deze manier hebben wij door de Filipijnen gereisd, mijn bevindingen vind je in dit artikel.


Vliegtickets boeken | Hoe plan je een reis

De bovenstaande keuzes zijn gemaakt, dus het wordt tijd om een vliegticket te boeken (tenzij je met de auto door Europa gaat reizen).

Uiteraard wil je niet de duurtse vliegtickets, dus zal je even de tijd moeten nemen om verschillende sites te bekijken. Als je wat kan spelen met de vertrekdata, dan kun je ook bekijken of de prijs wat voordeliger wordt als je bijvoorbeeld een dag eerder of juist een dag later vertrekt. Ook kun je ervoor kiezen om vanaf een andere luchthaven te vertrekken dan Schiphol. Via Brussel of Dusseldorf bijvoorbeeld, dit kan weleens behoorlijk in de prijs verschillen!

Heb je voordelige vliegtickets gevonden met een lange tussenstop? Kijk of je deze tussenstop nog wat kan uitrekken om eventueel die stad te verkennen. Dit hebben wij gedaan op de heenreis naar Japan. Onze tussenstop in Dubai hebben we uitgerekt naar 20 uur zodat we de hele dag in Dubai konden vertoeven. Houd er wel rekening mee dat dit best vermoeiend kan zijn. Ik adviseer dan ook om dit alleen op de heenreis te doen, want dan ben je nog fris en fruitig ;-).

De sites waar ik meestal mijn vliegtickets boek zijn via Skyscanner of Vliegtickets.nl

Via Vliegtickets.nl kom ik vaak het voordeligst uit, ook vanwege de airmiles die je hier kunt inleveren!

 

reizen vliegtickets boeken

 


De route uitstippelen | Hoe plan je een reis

Nu komt (vind ik) het leukste onderdeel van de reis plannen! De route uitstippelen!

Zelf koop ik altijd één of twee reisgidsen en een landkaart van de bestemming waar we naartoe gaan. Waar veel mensen zweren bij de Lonely Planet, ga ik liever voor de Capitol reisgidsen, maar dat is een persoonlijke keuze. Lekker inlezen en aanvinken wat je interessant lijkt om te zien op reis. Naast de reisgidsen zijn er vele reisblogs te vinden met veel informatie en tips over bijna alle bestemmingen. Tripadvisor is ook een fijne site voor tips en reviews over bezienswaardigheden.

Op papier maak ik een globale planning van plaatsen waar ik naartoe wil en wat er per plaats te zien en te doen is. Ik bedenk per plaats hoeveel nachten we daar willen verblijven en bereken ongeveer de tijd die we kwijt zijn aan het reizen van plaats naar plaats. Yep, mijn planning is altijd behoorlijk uitgebreid ;-)!

Je hoeft natuurlijk niets te plannen, maar zelf vind ik het altijd fijn om te weten wat we ongeveer gaan doen zodat we op reis alle tijd kunnen benutten om een land te ontdekken. Uiteraard wordt hier natuurlijk nog weleens wat bijgeschaafd op plaats van bestemming, maar globaal houden wij ons meestal wel aan de planning (mijn planning ;-)).

Omdat onze reizen vaak zeer intensief zijn, omdat we zoveel mogelijk willen zien en doen, plannen we de laatste paar dagen altijd in om te relaxen. Meestal kiezen we dan een mooie accommodatie uit dichtbij het strand bijvoorbeeld.


Overnachtingen | Hoe plan je een reis

Dat brengt ons bij de overnachtingen bij het plannen van een reis. Het is vaak wel handig als je zeker de eerste nacht van aankomst alvast vastlegt zodat je na de lange reis niet eerst nog op zoek moet naar een slaapplaats. Daarna kun je ervoor kiezen om op de bonnefooi slaapplaatsen te zoeken.

hoe plan je een reis 3

In veel (toeristische) landen zijn tal van kleine reisbureautjes die je daarmee kunnen helpen. Als je zou willen kun je de verdere reis helemaal door hun laten vastleggen qua overnachtingen, vervoer en excursies. Dit is hoe wij onze eerste backpack reis in Thailand hebben geregeld. Het is vooral in Thailand ook heel gemakkelijk om echt op de bonnefooi te gaan.

Ga je bijvoorbeeld op roadtrip door de Verenigde Staten, dan kun je ook heel gemakkelijk op de bonnefooi terecht bij de vele hotels en motels die er te vinden zijn. Let wel op tijdens feestdagen, dan kunnen de accommodaties weleens vol zitten. Dan is het handig om alvast te reserveren van tevoren.

Tegenwoordig heb je in veel landen een goed Wifi bereik. Je kan er ook voor kiezen om een dag van tevoren een accommodatie te boeken via bijvoorbeeld Booking.com. Deze manier geeft onze voorkeur tegenwoordig meestal.

Ook kiezen we er weleens voor om van tevoren alle slaapplaatsen te reserveren. In een land als Japan vond ik het erg fijn dat alles van tevoren vaststond. Booking.com is dan meestal mijn grootste vriend!

 

reizen overnachtingen boeken


Overige zaken | Hoe plan je een reis

De reis staat vast! Er zijn nog wel wat belangrijke zaken die je niet mag overslaan bij het plannen van je reis!
Hoe zit het met een visum, de nodige vaccinaties en geldzaken? Het is belangrijk om dit allemaal even uit te zoeken.

Bij sommige landen heb je geen visum nodig, bij andere landen is het noodzakelijk! Moet je dit van tevoren regelen of kan dit bij aankomst op de luchthaven? Google het even, dan kom je al een heel eind ;-).

Niet voor elk land heb je vaccinaties of malariapillen nodig, maar er zijn toch wel wat landen waar dit noodzakelijk is. Als het voor een land waar we naartoe gaan wordt geadviseerd doen we dit altijd. Natuurlijk is het je eigen keuze, maar ik waag de gok liever niet...

Geldzaken. Voor bijna alle landen is het noodzakelijk om een creditcard te hebben. Het pinnen van contant geld kan meestal bij banken, maar soms ook niet... Een creditcard wordt vrijwel overal geaccepteerd. Maar er zijn ook landen waarbij je alleen met contant geld kunt betalen. Belangrijk dus om je hier even goed in te verdiepen!

Ook is het belangrijk om alvast een schatting te maken van hoeveel de totale reis ongeveer zal gaan kosten? Kun je het je veroorloven om een wat luxere accommodatie te boeken of kies je voor een budget hostel? Je kan niet meer geld uitgeven dan wat je hebt! En je wilt natuurlijk ook die toffe excursies doen!

Zijn je verzekeringen in orde? Even checken dus!

Als laatste is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt of je paspoort nog lang genoeg geldig is. Sommige landen eisen bijvoorbeeld dat het paspoort nog minimaal een half jaar geldig is na vertrek, dus kijk dat even goed na.

 

hoe plan je een reis 4


Wat heb je nodig | Hoe plan je een reis

Wat je allemaal nodig hebt op reis hangt soms een beetje af van de soort reis die je gaat maken. In dit artikel vind je een paklijst voor reizen met handbagage die je al een heel eind op weg helpt!


Waar gaat jou eerstvolgende reis naartoe?

 

Be Dazzled!!


#affiliatedisclaimer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  •