woensdag, 26 september 2018

Wat is de beste shampoo per haartype?

Geschreven door 
Wat is een goede shampoo? Wat is een goede shampoo?

Shampoo is een haarverzorgingsproduct dat in overvloed verkrijgbaar is. Ik kan me heel goed voorstellen dat het soms lastig kan zijn om de juiste shampoo te vinden die bij jouw haartype past.

In dit artikel vind je alle informatie over welke shampoo bij welk haartype past.

Shampoo voor iedere dag

Shampoo voor iedere dag is een veelvoorkomend haarproduct wat je in de schappen kunt vinden van de drogist en supermarkt. Het lijkt een ideaal product, want het vermeldt vaak de boodschap dat zo'n elke dag shampoo geschikt is voor dagelijks gebruik én voor ieder haartype. Klinkt als dé perfecte shampoo, toch?

Laat ik je uit de droom helpen.

Het is sowieso niet verstandig om iedere dag je haar te wassen laat staan met een shampoo die voor elk haartype geschikt zou zijn.

Zodra je je haar wast, haal je de natuurlijke talglaag van de hoofdhuid die de huid beschermt. Tevens ontvet je het haar waardoor het haar flink kan uitdrogen. Heb je last van snel vet wordend haar? Dan nog is het niet verstandig om iedere dag je haar te wassen, maar daar kom ik later in dit artikel op terug.

Daarnaast bestaat een shampoo dat geschikt zou zijn voor ieder haartype niet. Waarom niet? Ieder haar is weer anders waardoor het weer een andere verzorging nodig heeft.

Als iemand met droog haar dezelfde shampoo zou gebruiken als iemand met vet haar, zouden beide haartypes dan het optimale resultaat behalen met het gebruik van dezelfde shampoo?

Het antwoord is nee. Ik snap dat het moeilijk kiezen is welke shampoo er dan het beste bij jouw haartype zou passen. Er is tegenwoordig ook zo ontzettend veel keuze!
En dan heb ik het nog niet eens over de verschillen tussen de budget drogist shampoos en de professionele (kappers) shampoos gehad.

Over die verschillen kan ik heel kort zijn. De professionele kappersproducten zijn kwalitatief beter voor het haar. Waarom kiezen de meeste mensen dan voor een goedkopere drogist shampoo? Dat heeft vaak alles te maken met de prijs van het product. Het kan soms zijn dat er een topper tussen zit hoor, maar 9 van de 10 keer is dat schijn. Hoewel professionele haarverzorging vaak iets meer kost, heb je er per keer minder van nodig dan een budget product. Je doet er dus langer mee én het geeft je haar een betere verzorging!

Ga maar eens na. Doet de shampoo die je nu gebruikt écht iets voor je haar of merk je dat je haar toch snel uitdroogt of juist snel vet wordt? Heb je snel last van een jeukende hoofdhuid? Valt je haar lekker in model? Dit zijn punten die je zelf het beste kan beoordelen.

Ik ga verder met de shampoos die het beste bij de verschillende haartypes passen.
Hieronder heb ik diverse shampoos voor de meest voorkomende haar- en huidtypes op een rij gezet.

Shampoo voor droog haar

Bij droog haar is het belangrijk dat de shampoo die je gebruikt een hydraterende shampoo is. Kenmerken van droog haar zijn droog, poreus, beschadigd, stug, weerbarstig en of dof haar. Het droge haar bevat nauwelijks vocht en vet en heeft een intensieve haarverzorging nodig. Een agressief reinigende shampoo is hier dus uit den boze, want het haar heeft juist een milde en vochtinbrengende verzorging nodig. Naast het gebruik van een hydraterende shampoo zou ik ook zeker een intensieve conditioner gebruiken.

Fijne shampoos voor droog haar zijn:

shampoo droog haar

Shampoo tegen vet haar

Bij snel vet wordend haar heb je al gauw de neiging om je haar met regelmaat (iedere dag) met een agressieve shampoo te wassen. Vet haar kunnen vele mensen als zeer vervelend ervaren. Het is dus belangrijk om hier de juiste shampoo voor te gebruiken. Bij snel vet wordend haar maakt de hoofdhuid meer talg aan dan nodig is. Het natuurlijke talglaagje is nodig ter bescherming, maar is niet prettig als er teveel van is. Als eerste tip is het belangrijk om NIET iedere dag het haar te wassen. Dit kan een hele opgave zijn, maar je haar en de hoofdhuid wennen er ook aan als je iedere dag je haar wast. Een shampoo ontvet waardoor je huid een seintje krijgt om weer opnieuw voor een talglaag te zorgen. De hoofdhuid kan er dus ook weer aan wennen om iets minder talg te gaan produceren.

Het is belangrijk om een shampoo te gebruiken die op een milde wijze het vet uit je haar verwijdert. Bij het gebruik van agressieve shampoos zul je merken dat het haar behoorlijk kan uitdrogen en dat is natuurlijk ook niet wat we willen.

Fijne shampoos bij vet haar zijn:

Shampoo voor een droge hoofdhuid

Als je last hebt van een droge hoofdhuid is het belangrijk om een zeer milde shampoo te gebruiken die je hoofdhuid niet uitdroogt. Kenmerken van een droge hoofdhuid zijn vaak droge schilfers (let op dat je dit niet vergelijkt met roos), gevoelige hoofdhuid en een snel geïrriteerde hoofdhuid. De shampoo die je gebruikt mag de hoofdhuid dus niet extra ontvetten!

Fijne shampoos voor een droge hoofdhuid zijn:

Anti-roos shampoo

Bij roos wordt vaak een anti-roos shampoo gebruikt. Dit is de juiste oplossing voor dit huidprobleem, maar het is wel belangrijk dat je de juiste anti-roos shampoo gebruikt! Vele anti-roos shampoos doen de roos verdwijnen, maar drogen de hoofdhuid zeer uit. Door de agressieve reiniging verdwijnt de roos voor even, maar voegt verder niets toe aan de verzorging van het haar en de hoofdhuid.

Roos is een zeer overmatige droge huidschilfering die wordt veroorzaakt door de gist Pityrosporon. Veel mensen ervaren deze huidschilfering als zeer vervelend, omdat er vaak dikke vlokken (schilfering) zichtbaar is in het haar en op de kleding. Het is dus belangrijk om hier de juiste haarproducten voor te gebruiken.

Fijne anti-roos shampoos zijn:

Shampoo voor krullen

Krullend haar is van nature al een stuk droger dan stijl haar waardoor een shampoo voor krullen geen overbodige luxe is om extra vocht in te brengen. Kenmerken van krullen zijn (naast dat er een mooie beweging in het haar zit) droog, snel breekbaar en pluizend haar. Krullend haar heeft qua verzorging én styling een andere aanpak nodig. Dat begint natuurlijk al bij het gebruiken van de juiste milde shampoo. Ook is het zeer aan te raden om een goede conditioner voor krullend haar te gebruiken.

Fijne shampoos voor krullen zijn:

shampoo krullend haar

Shampoo voor gekleurd haar

Als je je haar gekleurd hebt wil je de haarkleur natuurlijk zo lang mogelijk optimaal behouden. Dit doe je dus door de juiste shampoo voor gekleurd haar te gebruiken. Er is veel keuze in shampoos voor gekleurd haar en dat heeft vooral te maken met welke haarkleur je hebt en wat voor haartype je hebt.

Voor een optimaal behoudt van je kleur kun je ook kiezen voor een kleurshampoo waar kleurpigmenten aan zijn toegevoegd. Zo zijn er speciale kleurshampoos voor rood, bruin, koper, zwart en blond haar. In dit artikel vertel ik je wat meer over deze kleurshampoos.

Als je op zoek bent naar een shampoo voor gekleurd haar zonder kleurpigmenten, dan is het belangrijk om een shampoo te gebruiken die het haar op een milde manier reinigt en ervoor zorgt dat de kleur zo lang mogelijk mooi en glanzend blijft.

Fijne shampoos voor gekleurd haar zijn:

shampoo gekleurd haar

Shampoo voor grijs haar

Of je nu van nature grijs haar hebt óf je haar in een grijze tint hebt gekleurd, voor beide gevallen kun je het beste een shampoo speciaal voor grijs haar gebruiken oftewel een zilvershampoo. Een zilvershampoo neutraliseert de gele accenten die er eventueel in het haar ontstaan of zijn achtergebleven.

De beste zilvershampoo is:

Volume shampoo

Futloos en slap haar kan vaak wel een beetje extra volume gebruiken. Dit kun je met diverse stylingsproducten creëren, maar de basis begint bij de juiste haarverzorging. Het is belangrijk dat je geen shampoo gebruikt dat het haar verzwaard, maar juist een shampoo dat het haar meer volume en veerkracht geeft voor een luchtiger effect. Kenmerkend van futloos en slap haar is dat het haar ook vaak fijn van draad is, dit hoeft niet, maar is meestal wel het geval.

Fijne volume shampoos zijn:

Shampoo tegen haaruitval

Haaruitval kan heel vervelend zijn als je hiermee te maken hebt. Als eerste is het belangrijk om erachter te komen waardoor je haaruitval hebt. In dit artikel over haaruitval heb ik een aantal veelvoorkomende oorzaken voor je op een rij gezet.

Het is sowieso belangrijk om een shampoo bij haaruitval te gebruiken wat de haargroei stimuleert. Dit kan een klein beetje helpen bij de haaruitval. Vaak komt de oorzaak meer van binnenuit en zijn er meer maatregelen nodig om het haaruitval tegen te gaan.

Fijne shampoos bij haaruitval zijn:

shampoo haaruitval

Hopelijk heb ik je wat meer inzichten kunnen geven in welke shampoo er het meest geschikt is voor jouw haar!

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  •