donderdag, 01 augustus 2019

Groen haar na de zomer

Geschreven door 
Groene gloed in het haar na de zomer. Groene gloed in het haar na de zomer.

Help, mijn haar heeft een groene gloed gekregen!

Heb je heerlijk van de zomer en je vakantie genoten, kom je thuis met groen haar. Veel mensen denken dat dit door het chloor van het zwembadwater komt, maar dat is niet het geval. Waardoor je wel een groene gloed in je haar kan krijgen én hoe je dit weer kunt fixen leg ik je in dit artikel uit.

Groen haar door het zwembad met chloor

Heerlijk een verfrissende duik in het zwembad nemen tijdens warme dagen, maar je bent bang voor groen haar vanwege het chloor in het water. Hoewel chloorwater niet zo fijn is voor je haar, is dit niet de oorzaak van de groene gloed.

De groene gloed wordt meestal veroorzaakt doordat er koper in het water zit. Chloor is dus niet de boosdoener, maar koper! Het koper legt als het ware een soort coating om het haar heen wat vervolgens een groene gloed afgeeft.

De reden waarom er koper in het zwembadwater voorkomt kan door het gebruik van koperen leidingen komen. Het water dat door de leidingen stroomt neemt eigenlijk wat koper mee het zwembad in. Een andere reden dat vaak het geval is bij buitenzwembaden zijn het gebruik van algenbestrijders waar ook koper in verwerkt zit.

zwembad haar

Groen haar na het douchen

Neem je nooit een duik in het zwembad, maar is je haar wel groen? Het zou ook kunnen dat het water uit de douche koper bevat vanwege de koperen leidingen waar het water door stroomt. Misschien is dit bij jou thuis wel het geval óf de accommodatie waar je heerlijk iedere dag hebt gedoucht op vakantie.

Note:
Een groene gloed in het haar komt niet bij iedereen voor. Gelukkig! Helaas hebben sommige haartypes hier sneller last van. Denk hierbij aan blond haar. Of beschadigt en/of poreus haar. Bij donker haar valt het vaak wat minder op.

Groene gloed uit het haar verwijderen

Er zijn een paar mogelijkheden om de groene gloed uit je haar te verwijderen. Je kunt zelf aan de slag met een aantal keukenmiddeltjes of je laat je haarkleur weer fixen door een professional.

De volgende tips zijn een aantal opties hoe je die lelijke groene gloed uit je haar kunt verwijderen. Houd er wel rekening mee dat de inwerktijd kan verschillen per haartype én in hoeverre het haar groen is geworden. Ook kan je haarkleur een iets ander eindresultaat bevatten dan voor je de groene gloed hebt gekregen. Denk hierbij aan een iets warmere kleur of een tintje donkerder bijvoorbeeld. Meestal is dit tijdelijk, maar is wel belangrijk om van tevoren te weten.

 • Ketchup
 • Baking Soda
 • Kleurtoner

Note:
Qua inwerktijd is het belangrijk dat je de behandeling nauwkeurig in de gaten houdt. Zodra het groen niet meer zichtbaar is (schraap met je nagel een beetje product van een plukje haar af) spoel je het product uit. Houd er ook rekening mee dat de ketchup en baking soda tip niet altijd voor 100% de groene gloed kunnen verwijderen.

Groene gloed uit je haar met ketchup

De groene gloed in je haar kun je neutraliseren door ketchup in je haar te smeren. Rood neutraliseert groen, en de rode pigmenten van ketchup hebben een soortgelijke functie als de rode pigmenten uit haarkleuringen.

Hoe doe je dat?

 • Verdeel de ketchup door je haar.
 • Dek je haar vervolgens af met aluminiumfolie.
 • Laat het 20 minuten inwerken, maar houd het kleurproces tussendoor goed in de gaten en verkort de inwerktijd als het nodig is.
 • Spoel de ketchup uit je haar met water en was je haar na met shampoo en een verzorgende conditioner.

Groene gloed uit je haar met baking soda

Baking soda is eventueel ook een optie om van je groene gloed af te komen.

Hoe doe je dat?

 • Mix wat baking soda met water.
 • Giet het mengsel over je haar heen.
 • Laat het een paar minuten inwerken.
 • Zodra de groene gloed is verdwenen spoel je het mengsel uit je haar en was je je haar na met een shampoo en een verzorgend masker.

Groene gloed uit je haar met een toner

Je kunt het haar ook een opfrisbeurt geven door middel van een toner. Een toner is een haarproduct met pigmenten. Het beste kun je een toner in de vorm van een spoeling gebruiken die rode pigmenten bevat.

Uiteraard zijn er vele kleurspoelingen verkrijgbaar en kun je dit zelf thuis doen, maar om die groene gloed uit je haar te verwijderen zou ik voor deze behandeling naar de kapper gaan. De kapper weet precies welk kleurnummer hij of zij moet gebruiken om jouw haarkleur weer in topconditie te krijgen!

Je wilt natuurlijk niet met je haarkleur van blond naar groen naar rood gaan... Tenzij je dat leuk vindt natuurlijk ;-).

Gebruik geen zilvershampoo bij groen haar!

Vaak wordt de fout gemaakt om bij een groene gloed het haar te wassen met zilvershampoo. Om het groen te neutraliseren heb je rode pigmenten nodig. Zilvershampoo bevat blauwe of paarse pigmenten.

Hoe kun je de groene gloed in het haar voorkomen?

Er zijn een paar tips die je toe kunt passen om te voorkomen dat je een groene gloed in het haar krijgt.

De beste tip is het dragen van een badmuts tijdens het zwemmen zodat je haar niet in contact komt met het zwembadwater. Ik kan me voorstellen dat je niet zo gecharmeerd bent van een badmuts dragen. Als je dit niet wilt, dan kun je er voor kiezen om je haar bovenop je hoofd vast te binden in een knot en niet kopje onder te gaan in het zwembad.

Daarnaast zijn er nog wat tips die je kunt toepassen voor en na het zwemmen.

Let op: de volgende tips zorgen ervoor dat je haar iets minder snel groen zal worden, maar helpen het niet voor 100% voorkomen.

 • Maak je haar voordat je gaat zwemmen eerst goed nat met kraanwater zodat je droge haar alvast het kraanwater eerder heeft geabsorbeerd dan het zwembadwater. Deze tip werkt voor korte duur, dus als je van plan bent om lang in het zwembadwater te drijven met je haar kun je alsnog een groene gloed krijgen.
 • Verzorg je haar met de juiste producten! Zodra je klaar bent met je bezoek aan het zwembad, was je haar altijd met een shampoo en verzorg het met een conditioner of masker! Alleen uitspoelen met water is niet genoeg! Ga je iedere dag naar het zwembad? Ook dan is het belangrijk om iedere dag je haar te wassen met shampoo. Je kunt hier het beste een shampoo gebruiken die speciaal geschikt is voor na het zwemmen. Daarna is het natuurlijk zeer belangrijk om je haar goed te verzorgen. Het beste kun je een conditioner gebruiken die goed aansluit bij jouw haartype.

Leestip: Haren beschermen tegen zon, zee en chloor!

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
 • Aanmelden nieuwsbrief

 •