donderdag, 31 oktober 2019

Kies de juiste shampoo voor jouw haartype

Geschreven door 
Hoe kies je de juiste shampoo voor jouw haartype? Hoe kies je de juiste shampoo voor jouw haartype?

Voor je haar én hoofdhuid is het belangrijk om de juiste shampoo te kiezen die goed bij jouw haartype past.

Waarom is het belangrijk om de juiste shampoo te kiezen voor jouw haartype? Heel simpel. Je wilt je haar natuurlijk goed verzorgen zodat het er mooi en gezond uitziet!

Wat is een goede shampoo?

Wat een goede shampoo is kan voor ieder haartype, ieder haarprobleem en voor iedere hoofdhuid anders zijn. Als je een shampoo gebruikt die niet helemaal aansluit bij jouw haartype, dan zal het je haar niet beschadigen of iets dergelijks, maar het zal ook niet de juiste verzorging bieden die jouw haar nodig heeft.

Als ik twee personen dezelfde milde reinigende shampoo geef om het haar mee te wassen - waarvan de ene persoon last heeft van droog haar en de andere persoon juist last heeft van vet haar - dan zal degene met een hogere talgproductie (vet haar) het haar graag nog een keer willen wassen. Andersom werkt dit natuurlijk ook zo. Bij droog haar is het dus niet zo verstandig om het haar te wassen met een sterk reinigende shampoo. In dit geval zullen haar én hoofdhuid nog droger worden met eventuele extra irritaties van de hoofdhuid.

Zo zijn er natuurlijk nog meerdere haartypen en haarproblemen die het beste verzorgd kunnen worden met de juiste haarproducten om het haar te behandelen en te verzorgen.

Bij het kiezen van de juiste shampoo is het dus belangrijk dat je eerst bepaald welk haartype je hebt.

Welke shampoo heeft jouw haartype nodig?

De juiste shampoo kiezen bij jouw haartype is dus heel belangrijk om een optimaal resultaat te behalen.

Wat voor haartype heb je? Is het haar droog, vet, poreus, beschadigd en/of gekleurd? Is het haar dun van draad of juist heel dik? Zijn er ook nog hoofdhuidproblemen zoals irritaties of haaruitval? En wat is de structuur van je haar?

Hieronder heb ik een aantal kenmerken van verschillende haartypen voor je op een rij gezet.

Kenmerken bij verschillende haartypen:

 • Droog haar: Droog haar ziet er meestal dof uit, het bevat weinig tot geen glans én het kan ook nog eens zeer broos zijn waardoor het haar snel beschadigt en/of afbreekt. Droog haar gaat vaak gepaard met een droge hoofdhuid vanwege een lage talgvetproductie. Bij droog haar kun je het beste een milde en hydraterende shampoo gebruiken.
 • Vet haar: Vet haar kun je vaak al herkennen aan een vette hoofdhuid. De hoofdhuid is vettig, het heeft té veel glans en het haar gaat snel in slierterige pieken hangen. De gradatie van vet haar kan per persoon erg verschillen. Van een beetje vet wordend haar tot extreem snel vet wordend haar. Kies bij vet haar een shampoo die op een milde wijze het vet uit het haar verwijdert.
 • Hoofdroos: Bij hoofdroos heb je last van heel veel witte schilfers op de hoofdhuid en in het haar. Het is vaak goed zichtbaar en is meestal ook snel op de kleding te zien met name op de schouders. In extreme gevallen van hoofdroos bundelen de witte schilfers samen en ontstaan er witte of zelfs gelige klontjes. Bij hoofdroos kun je het beste een kalmerende shampoo gebruiken die geschikt is om roos aan te pakken.
 • Beschadigd haar: Beschadigd haar is meestal dof en droog met afgebroken en/of gespleten haarpunten. Beschadigd haar heeft een milde en zeer voedende shampoo nodig met een herstellende werking.
 • Poreus haar: Poreus haar is zeer zwak en sterk beschadigd haar. Poreus haar kun je het beste behandelen met een keratine bevattende shampoo voor een intensieve verzorging.
 • Chemisch behandeld haar: Chemisch behandeld haar is haar dat een kleur- en/of omvormingsbehandeling heeft ondergaan. Door deze haarbehandelingen kan het haar beschadigd worden en droog aanvoelen. De kwaliteit van het haar kan per behandeling en per haarsterkte voor ieder haartype verschillen. Kies bij chemisch behandeld haar altijd voor een milde en hydraterende shampoo die het haar verzorgd en hersteld.
 • Dun haar: Dun haar is haar wat dun van draad is. Hierbij is het ook mogelijk dat je veel haar hebt waardoor het niet dun lijkt. Een volume shampoo is zeer geschikt bij dun haar zodat het haar soepel en luchtig valt.
 • Dik haar: Dik haar is haar wat dik van draad is. Dit haartype is van zichzelf vaak heel stevig en kan dus minder last en schade ervaren van bijvoorbeeld chemische haarbehandelingen. Kies bij dik haar voor een milde reinigende shampoo waarbij de natuurlijke glans van het haar wordt gestimuleerd.
 • Krullend haar: Krullend haar heeft een andere verzorging nodig dan stijl haar, omdat krullend haar van nature veel droger is. Krullend haar heeft het meeste baat bij een anti-pluis shampoo met een sterke hydratatie.
 • Normaal haar: Normaal haar is het haartype dat goed in balans is. Het is niet vet, maar ook niet droog. Hierbij kun je het beste een neutrale shampoo gebruiken.
 • Blond haar: Blond haar is over het algemeen wat kwetsbaarder dan donker haar, waardoor het sneller poreus kan worden. Een goede hydraterende verzorging is een must. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een zilvershampoo te gebruiken om gele blondtinten te neutraliseren.
 • Grijs haar: Natuurlijk grijs haar bevat geen kleurpigmenten meer. Het haar is vaak ook meer gesloten en kan soms stug aanvoelen. Bij grijs haar kun je het beste een diep reinigende shampoo kiezen met een eventuele kleur neutralisatie zoals een zilvershampoo. 

Wanneer je hebt vastgesteld welk haartype en/of hoofdhuidprobleem je hebt kun je op zoek gaan naar de juiste haarproducten die goed bij jouw haartype passen. Een merk als Kérastase bijvoorbeeld biedt daarin een zeer uitgebreid assortiment met voor elk haartype en/of hoofdhuidprobleem een aangepaste haarverzorgingslijn.

 • Extra haartip: Voor de juiste haarverzorging is het gebruik van alleen een shampoo meestal niet voldoende. Gebruik daarom altijd een bijpassende conditioner en/of haarmasker.

Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
 • Aanmelden nieuwsbrief

 •