Waar komt argan olie vandaan?
Arganolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit pitten van vruchten die groeien aan de arganboom. De vruchten van de arganboom zijn groen van kleur en lijken op olijven. Alleen de arganvruchten zijn groter en ronder van vorm, de vrucht wordt geel van kleur als hij rijp is. De vrucht bevat een harde noot, de noot bevat maximaal drie amandelvormige pitten, uit deze pitten wordt de olie gewonnen.
De arganboom is volgens UNESCO een bedreigde boomsoort die alleen maar voorkomt in het zuidwesten van Marokko en een deel van Algerije. Arganolie is dus een zeer zeldzame plantaardige olie. Arganolie wordt ook wel "Vloeibaar Marokkaans Goud" genoemd.
Arganolie is dus zeldzaam en wordt gebruikt voor consumptie, cosmetica en medische doeleinden. De feniciërs waren zich al in het jaar 1219 bewust van de werkzame bestanddelen van arganolie. Er heeft zelfs in die tijd al een Egyptische arts een wetenschappelijk artikel geschreven over de wijze van productie en de werking van arganolie. De Amizighstammen produceren al sinds mensenheugenis arganolie en noemen de arganboom de "Boom der Schoonheid". Als je het mij vraagt hebben ze dit wondermiddel lang geheim kunnen houden! Vanwege de zeldzaamheid en het handmatige oogsten en produceren is arganolie ook zeer prijzig. Voor het maken van één liter olie is ongeveer 32 kilogram vruchten nodig (de opbrengst van één boom per seizoen). De arganolie wordt handmatig door vrouwen geproduceerd, maar er vindt tegenwoordig ook steeds meer mechanische productie plaats. In dit filmpje zie je o.a. het makingsproces van argan olie in Marrakech.
Wat zit er in arganolie?
Arganolie bevat van nature zeer veel tocoferol (vitamine E) , is rijk aan fenolen en fenolzuur, rijk aan caroteen, rijk aan squaleen, rijk aan essentieel vetzuur, bevat 80% onverzadigde vetzuren en is afhankelijk van de extraktiemethode beter bestand tegen oxidatie dan olijfolie.
Waar wordt argan olie voor gebruikt?
- Arganolie wordt gebruikt om brood te dippen of wordt over couscous, salades, gegrilde paprika en dergelijke gesprenkeld. In de Europese keuken is arganolie een waardige vervanger voor notenolie en vaak ook voor olijfolie.
- Cosmetische arganolie wordt gebruikt voor op de huid en voor in het haar.
- Vitamine E in arganolie maakt het haar sterk, gezond, glanzend en het beschermt het haar tegen invloeden van buitenaf, zoals de invloeden van het weer, maar ook tegen de hitte van stylingstools.
- Omega vetten in arganolie helpen het haar weer te herstellen en het helpt gespleten punten voorkomen. Natuurlijk is het altijd belangrijk om af en toe een puntje van je haar te laten knippen.
- Anti-oxidanten in arganolie helpen huidveroudering tegen te gaan. Ook helpt het tegen invloeden van buitenaf voor huid en haar.
Een heel verhaal dus over arganolie. Ik vind het zelf ook erg interessant om meer te weten te komen over bepaalde natuurlijke cosmetica producten. Zelf gebruik ik de arganolie van KIS voor in mijn haar en de arganolie van Kéa op mijn gezicht.
Gebruik jij weleens arganolie?
Heb je het artikel van Jojoba olie al gelezen?