vrijdag, 20 maart 2020

De kapper en corona

Geschreven door 
De kapper en het coronavirus. De kapper en het coronavirus.

Hoe gaat de kapper eigenlijk om met corona? Kun je nog naar een kapsalon gaan? En hoe zit het met de social distance als je je haar laat knippen bij de kapper? Mogen kapsalons nu wel of niet open blijven? Het zijn voor de kapper en klant allemaal vragen die tijdens het coronavirus heel veel onzekerheden opwekken.

Het coronavirus houdt iedereen in zijn greep, wereldwijd. Voor iedere branche heeft dit effect, dat geldt dus ook voor kappers. En daar zijn er in Nederland best veel van!

Naar de kapper tijdens het coronavirus

Kun je eigenlijk nog wel naar de kapper nu het coronavirus zich wereldwijd verspreidt? Sinds een paar weken hebben we ook hier in Nederland te maken met het virus wat bij veel mensen een hoop angst en onderzekerheden oproept.

UPDATE: Inmiddels hebben we te maken met het komen en gaan van nieuwe maatregelen en lockdowns. Informeer bij jouw kapper in de buurt wat de huidige maatregelen zijn.

We zien steeds meer bedrijven sluiten, scholen zijn al dicht en veel mensen zijn verplicht om vanuit huis te werken. Elke dag kunnen er weer nieuwe maatregelen genomen worden. Dat geldt ook voor kappers. Op dit moment zijn kapsalons (nog) niet verplicht om hun deuren te sluiten. De kapper mag ondanks de social distance van 1,5 meter nog steeds zijn of haar werk uitvoeren mits de klant of kapper zelf ziek is.

Ik kan me heel goed voorstellen dat je als klant zelf niet meer naar de kapper wilt of durft te gaan. Zelf heb ik ook te maken met afzeggingen van klanten. Ieder met zijn of haar eigen reden vanwege het coronavirus.

Gezondheid gaat boven alles!!

Dazzling Beauty by Tessa bestaat dit jaar 11 jaar en in de afgelopen periode van zo'n 20 jaar dat ik werkzaam ben in het kappersvak, ben ik nog nooit zo onzeker geweest tijdens het uitoefenen van mijn werk.

Op dit moment ben ik nog steeds werkzaam als zzp-er in mijn eigen bedrijf als ambulant hairstylist. Ik heb de berichten voorbij zien komen over de adviezen vanuit de kappersbranche organisatie om de deuren te sluiten welke de volgende dag weer werden rechtgetrokken dat je als kapper toch je werk kan blijven doen. Waar doe je goed aan? Hier zijn de meningen dan ook flink over verdeeld en dat kan ook niet anders, want ieder heeft zijn of haar eigen mening hierover.

Had ik verwacht dat dit ooit zou kunnen gebeuren?

Ik denk dat niemand hier vanuit ging. Ook ik niet, terwijl ik vanaf de lockdown van Wuhan wel mijn twijfels begon te krijgen. Voor veel mensen was dit een ver-weg-van-mijn-bed-geval en maakten er weinig mensen zich in Nederland zorgen, maar vanaf die tijd volg ik de ontwikkelingen over het coronavirus op de voet. Waarschijnlijk omdat ik naast alles wat met hairstyling te maken heeft ook een passie voor reizen heb en in januari 2019 nog een mooie rondreis door China heb gemaakt waardoor ik het land in mijn wanderlust hart heb gesloten.

Ook in Nederland groeien de onzekerheden met de dag. Als kapper neem ik dit zeer serieus. Zowel voor de gezondheid van mijn klanten als voor mijzelf.

Een kapper kan dus niet 1,5 meter afstand van de klant houden. Sterker nog; de kapper is genoodzaakt om je aan te raken als je je haar wilt laten kleuren of knippen. Uiteraard doet iedere kapper er alles aan om zeker in deze tijden zo hygiënisch mogelijk te werken, maar de social distance is niet te doen.

social distance kapper

Zolang de overheid en het RIVM nog niet hebben besloten om kapsalons verplicht te laten sluiten, zou je dus gewoon naar de kapper kunnen gaan. Twijfel je als klant? Bel de kapper op en overleg samen. Dit is wat ik met al mijn klanten doe. Naar iedere klant heb ik een algemeen bericht verstuurd. Daarnaast kijk ik het als kapper zelf per dag aan en informeer van tevoren iedere klant die op de agenda staat persoonlijk met een telefoontje voorafgaand aan de kappersbehandeling.

Op deze manier ga ik er als kapster dus zelf mee om. Ik neem mijn verantwoording en verwacht dit dus ook van mijn klanten. En nee, helaas, ik neem geen nieuwe klanten aan.

Heb je altijd al willen leren vlechten als een pro? → Volg de gratis vlechtcursus van Dazzling Beauty!

Niet naar de kapper in tijden van corona

Wat kun je doen als je in tijden van corona niet naar de kapper kunt om je haar te laten doen?

Of je nu zelf de deur niet meer uit mag, in quarantaine zit, de kapsalon de deuren heeft gesloten of een andere reden in tijden van corona dat je niet naar de kapper wilt of kunt, wat kun je dan met je haar doen? Hoe lang dit gaat duren en hoe dit verder gaat verlopen weet niemand.

Lang haar met een uitgroei zal door deze omstandigheden spontaan een nieuwe haartrend worden...

Je kunt je haar en kapsel natuurlijk lekker laten verslonzen. Het is ook niet het belangrijkste waar je je in deze crisis tijden druk om moet maken. Het is wel belangrijk dat je niet al te angstig wordt of in een depressie raakt. En wanneer je haar dan ook nog eens voor geen meter meer zit, omdat het eigenlijk toe is aan een kappersbehandeling, dan voel je je misschien nog meer down.

"Als je haar maar goed zit!"

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen om je goed te blijven voelen, ik praat nu eenmaal graag over het haar, dus zorg ervoor dat je gewoon iedere dag je haar doet. Laat het niet verslonzen, omdat je de deur niet uit mag. Gewoon je haar doen! En daar hoort natuurlijk een goede haarverzorging bij!

Dazzling Beauty heeft hier en op YouTube al behoorlijk wat haartips en tutorials met je gedeeld waar een aantal op dit moment heel goed van pas kunnen komen. Ga experimenteren met makkelijke opsteekkapsels of probeer eens de CG-Methode uit als je krullend haar hebt.

Hieronder heb ik een aantal handige artikelen voor je op een rij gezet ↓

kapper en corona

Stay Safe & Be Dazzled!!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

DazzlingDazzling Beauty kleinBeauty
  • Aanmelden nieuwsbrief

  •